Το παγκόσμιο ρεκόρ συνεχούς κολύμβησης χωρίς βοήθεια θα προσπαθήσει να καταρρίψει κολυμπώντας στον Μεσσηνιακό κόλπο ο Ούγγρος Ατίλα Μάνιοκι. Ο κολυμβητής υπεραποστάσεων θα ξεκινήσει την προσπάθειά του την Παρασκευή 31 Αυγούστου από την Καλαμάτα με προορισμό την Στούπα στοχεύοντας να καταρρίψει το ρεκόρ των 108 χλμ Προπονητής του Μάνιοκι είναι από το 2004 ο κ. Νίκος Γέμελος, ο οποίος έχει υπό την επίβλεψή του τον έλληνα παγκόσμιο πρωταθλητή της κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης Σπύρο Γιαννιώτη.

Ο ούγγρος μαραθωνοδρόμος της κολύμβησης σχεδιάζει να ξεκινήσει την προσπάθειά του στις 5.30 το πρωί αλλά η ώρα έναρξης εξαρτάται τόσο από τις καιρικές συνθήκες. Θα τον συνοδεύει ένα σκάφος με GPS προκειμένου να του εξασφαλίζει τη σωστή διαδρομή ενώ αναμένεται να ολοκληρώσει την προσπάθειά του στις 20.00 της επόμενης ημέρας. Συνολικά υπολογίζεται ότι θα κολυμπά επί περίπου 40 ώρες με σκοπό να διανύσει 110 χλμ

Ο 39χρονος Μάνιοκι συμμετέχει σε αγώνες ανοιχτής θαλάσσης από το 1989 συμμετέχοντας και στα παγκόσμια κύπελλα της FINA (Διεθνής Ομοσπονδία Κολύμβησης) αλλά με το πέρασμα του χρόνου αφιερώθηκε στους υπερμαραθώνιους της κολύμβησης και σε αποστάσεις που δεν υπάρχουν στο αγωνιστικό καλαντάρι. Εχει κολυμπήσει σε πολλές χώρες ενώ έχει συμμετάσχει και στον Διάπλου του Τορωναίου Κόλπου στη Χαλκιδική. Το ατομικό ρεκόρ του είναι 88 χλμ συνεχούς κολύμβησης στον ποταμό Παρανά, στην Αργεντινή το 1997.
Το 2008 έγινε ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε κολυμπώντας κατά μήκος τη Λίμνη Μπάλατον (Ουγγαρία). Ο Μάνιοκι χρειάστηκε 25 ώρες και 32 λεπτά για να κολυμπήσει περίπου 80 χλμ. Το 2011 ήταν ο πρώτος Ούγγρος που διέσχισε τη Βαλτική από τη Γερμανία στη Δανία.