Για εθνικό και κοινωνικό αγώνα ώστε να κρατηθεί η Ελλάδα στον σκληρό ευρωπαϊκό πυρήνα, δηλαδή στην ευρωζώνη, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου με το προεδρείο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Ο κ. Σαμαράς, αξιοποίησε την ευκαιρία της συνάντησης, εν μέσω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους δήμους, για να δώσει εθνική διάσταση, στην προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση, και ζήτησε – κάτι που θα ζητήσει και από άλλους εκπροσώπους κοινωνικών φορέων-, τη στήριξή τους.

Ο κ. Σαμαράς, σε μια εποικοδομητική συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, αφού άκουσε τις προτάσεις και τα αιτήματα που υπέβαλαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κ. Ασκούνης και οι άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναγνώρισε τις θυσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης από τις συνεχείς μειώσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, αλλά έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, μιλώντας για κρίση που «μας αφορά όλους».

Ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας την τρέχουσα δυσμενή οικονομική και χρηματοδοτική συγκύρια, γνωστοποίησε στους δημάρχους ότι προωθείται νομοθετική πρωτοβουλία με στόχο την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων των ΟΤΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και εν τέλει τη διευκόλυνσή τους μέσω της μείωσης των τοκοχρεολυτικών δόσεών τους.

Παράλληλα τους ενημέρωσε ότι οι κκ. Στυλιανίδης και Σταϊκούρας συνεργάζονται συστηματικά, προκειμένου να ολοκληρώσουν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα πολιτικές που αφορούν τη στήριξη των ΟΤΑ, ενώ ανέφερε ότι στο πλαίσιο των πραγματικών οικονομικών δυνατοτήτων μας, οι δήμοι θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας, «χωρίς, όμως, μεγάλα λόγια και ψεύτικες υποσχέσεις» και χαρακτήρισε τους δημάρχους γνήσιους συμμαχητές σε αυτόν τον εθνικό και κοινωνικό αγώνα.

Επίσης, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι πιστεύει στην τοπική αυτοδιοίκηση και στον σημαντικό ρόλο που αυτή καλείται να διαδραματίσει στη σημερινή κρίσιμη εθνική συγκύρια και είπε ακόμη πως αναγνωρίζει τη συμβολή της στην αντιμετώπιση της κρίσης και τις περικοπές 61%, που υφίσταται τα τελευταία χρόνια, αναλαμβάνοντας «όπως όλοι μας» – όπως συμπλήρωσε- τα βάρη που της αντιστοιχούν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης.

Ακόμη, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα σε μια πολιτική «κοινωνικής ασπίδας» που βασίζεται στα κοινωνικά δίκτυα των Δήμων, τα οποία θεωρούμε ότι είναι τα πλέον συγκροτημένα και αποτελεσματικά εργαλεία στον «πόλεμο κατά της φτώχειας». Οπως ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά, «παρά την ένδεια πόρων λοιπών, προτάσσουμε τη στήριξη αυτών των δικτύων και αυτών των πολιτικών, για να κρατήσουμε «όρθια» την κοινωνία».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σαμαράς στην οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, λέγοντας ότι κάθε θεσμική ή διοικητική παρέμβασή μας επιδιώκει παράλληλα και τον εξορθολογισμό των οικονομικών, αλλά και την μεταφορά κάθε ευρώ που διασφαλίζεται, σε πολιτικές που στηρίζουν τη δοκιμαζόμενη κοινωνία. Μάλιστα σημείσε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα: την επίλυση του θέματος μεταφοράς μαθητών, την αντιμετώπιση του ζητήματος των βρεφονηπιακών σταθμών, τη συντήρηση των σχολείων, τη φροντίδα των αναξιοπαθούντων, τη στήριξη των αδυνάτων με κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» καθώς και με άλλα σύγχρονα προγράμματα κοινωνικής οικονομίας.

Θέλοντας να αποτρέψει ενδεχόμενες διαφωνίες για τη δραστηριότητα της Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα (Task Force) υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ στο πεδίο της τοπικής αυτοδιοίκησης – σχετική συζήτηση έγινε και προ ημερών στο Βερολίνο με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ με την οποία συμφώνησε για ελληνογερμανική συνεργασία, είπε για τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, επιδίωξη είναι να ενισχυθούν οι δήμοι με νέα σύγχρονα οικονομικά εργαλεία την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά τους για τον πολίτη και να ισχυροποιηθεί ο θεσμικός και κοινωνικός τους ρόλος.

Ειδικότερα για το ζήτημα του κλασικού χρηματοδοτικού εργαλείου των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) και της διάθεσή τους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε:

1. Οι πιστώσεις που είχαν εγγραφεί για τους ΚΑΠ στον προϋπολογισμό του 2012 ανέρχονται στο ύψος των 2,34 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 192 εκατ. ευρώ για υποχρεώσεις του 2011). Το εν λόγω ποσό προέκυψε, αφού ελήφθησαν υπόψη οι τελικές εκτιμήσεις εσόδων, η μείωση των αποδόσεων υπέρ τρίτων του Γενικού Προϋπολογισμού του κράτους, η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, οι παρεμβάσεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και τα μέτρα του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους.

2. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού, αποδίδει συστηματικά και έγκαιρα τους προβλεπόμενους πόρους. Για το πρώτο οκτάμηνο του έτους έχει αποδώσει το 65,5% του συνολικού ύψους των προβλεπόμενων πιστώσεων (1,59 δισ. ευρώ). Το ποσό που απομένει προς απόδοση μέχρι το τέλος του έτους ανέρχεται σε 750 εκατ. ευρώ, το οποίο μεταφράζεται σε 4 δόσεις των 188 εκατ. ευρώ. Χθες (28/8) υπεγράφη μία από αυτές τις προκαταβολές και σήμερα γίνεται η εκταμίευση.

3. Στους Δήμους, πλέον των ΚΑΠ, θα αποδοθεί το ποσό των 214 εκατ. ευρώ που αφορά την 4η δόση από τις 8 δόσεις της ρύθμισης των οφειλόμενων προς αυτούς και το ποσό των 349 εκατ. ευρώ που αφορά το σύνολο των επενδυτικών δαπανών των Δήμων (τα 299 εκατ. ευρώ αφορούν τη μεταφορά της ΣΑΤΑ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στον Τακτικό Προϋπολογισμό, διαδικασία η οποία ολοκληρώθηκε με πρόσφατη Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών [ΦΕΚ 2168 Β’/19-7-2012]).

Προτεραιότητα οι κοινωνικές παροχές

«Η κυβέρνηση δίνει μια δύσκολη μάχη, για να μπορέσει να κρατήσει την Ελλάδα όρθια και μέσα στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Αυτή τη μάχη την επιμεριζόμαστε όλοι και μαζί με όλους πρώτη η Τοπική Αυτοδιοίκηση, της οποίας τις προσπάθειες αναγνωρίζουμε» τόνισε μετά τη συνάντηση ο κ. Στυλιανίδης και σημείωσε τα εξής τρία συμπεράσματα:
α) έχουν προϋπολογιστεί για φέτος να αποδοθούν άμεσα παρακρατηθέντες φόροι, τα 214 εκατομμύρια, τα οποία οφείλονται προς τους δήμους, β) η ΣΑΤΑ των 340 εκατομμυρίων- 299 εκατομμύρια αφορούν τους Δήμους και γ) θα αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να ρυθμιστούν τα χρέη των χρεωμένων Δήμων, να δοθεί παράταση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ώστε να μπορέσουν οι Δήμοι να σταθούν όρθιοι.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, πρώτη προτεραιότητα σε κάθε επιλογή δαπάνης είναι τα προνοιακά επιδόματα και οι κοινωνικές παροχές, γιατί ο στόχος όλων και πρώτα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να μείνουν όρθια τα κοινωνικά δίκτυα τα οποία στέκονται δίπλα στο κομμάτι εκείνο της κοινωνίας το οποίο δοκιμάζεται.

Προειδοποίηση για κλείσιμο των δήμων

Για κατανόηση από πλευράς του πρωθυπουργού των προβλημάτων που υπάρχουν μίλησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αλλά σημείωσε πως δεν υπάρχει οριστική απάντηση στο πρόβλημα της αύξησης των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ήταν και συμφωνία με την προηγούμενη κυβέρνηση.
Ο κ. Ασκούνης σημείωσε με έμφαση πως οι δήμαρχοι εμμένουν σε αυτήν την κατεύθυνση, διαφορετικά οι δήμοι θα κλείσουν. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέχρι αύριο το πρωί που θα αρχίσει το συνέδριό μας και θα παρευρεθεί ο κ. Στυλιανίδης, θα δοθεί η λύση, ώστε να μην βρεθούν σε αδιέξοδο, σε αδυναμία, δηλαδή, πληρωμής μισθών οι δήμοι από το Σεπτέμβριο μήνα» τόνισε και αφόρισε κάθε μορφή ακραίας κινητοποίησης. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η επισήμανση του κ. Ασκούνη, ότι πάνω από 40 Δήμοι το Σεπτέμβριο, δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τους μισθούς και είπε ευθέως: «Αυτό, λοιπόν, οδηγεί σε στάση πληρωμών, όχι μόνο για τους μισθούς, αλλά και για τις ανελαστικές δαπάνες, δηλαδή αδυναμία να μαζέψουμε τα σκουπίδια».