Με εξαιρετικό ενδιαφέρον πληροφορήθηκα την «είδηση» της πρότασης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας για την αναλογική συμμετοχή των πολιτών στις δαπάνες που αφορούν την συμμετοχή τους στα έξοδα προαγωγής υγείας, θεραπείας και νοσηλείας. Παρά ταύτα, η σχετική «ιδέα» δεν είναι καινοφανης.

Τον Οκτώβριο του 2010, από τις στήλες του τότε ημερήσιου «Β» είχα προτείνει ακριβώς το ίδιο.Η πρόταση, με επικαιροποιημένο πίνακα, είχε επίσης δημοσιευθεί στην έγκυρη «ΔΙΑΓΝΩΣΗ» προ μηνών (φ.239,1-15/4/12). Μη ανήκοντας, ωστόσο, στην χορεία των «σοφών» που επι χρόνια εισηγούνται λύσεις εις «ώτα μη ακουόντων» (άλλωστε από τον Ιανουάριο του ’12, «διέρρευσε» στον Τύπο η σκέψη από τους ίδιους), κανείς δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το συγκεκριμένο μέτρο. Η υιοθέτηση ενός «μοντέλου» πλήρως συμμορφούμενου με την συνταγματική επιταγή της αναλογικής συμμετοχής στα βάρη, είναι δόκιμη, ιδιαίτερα μετά την σχετική πτώση των τιμών στα φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως τουλάχιστον αποδεικνύεται από τα επίσημα στοιχεία των φορέων ασφάλισης περίθαλψης (βλ. ιστότοπο Γ.Γ.Κ.Α).

Αυτό που παραμένει προς διερεύνηση, είναι η εκλογίκευση της πρόσβασης στις δομές α΄βάθμιας περίθαλψης, όπου και εξακολουθεί να παρουσιάζεται υπερ-συνταγογράφηση (δηλώσεις Υ.Υ. κ. Λυκουρέντζου). Εξάλλου, η διατήρηση «αυτοδιοικούμενων» φορέων εκτός Ε.Ο.Π.Υ.Υ, παρόλη την χρηματοδότησή τους από «κοινωνικούς πόρους»,εξακολουθεί να δημιουργεί απορίες. Ακόμη και εντός του ίδιου επαγγελματικού κλάδου (περίπτωση 5 ταμείων υγείας Δικηγόρων και Συμβολαιογράφων) οι αποκλίσεις είναι τεράστιες (Κ.Π/Υ 2009-τελευταία διαθέσιμα στοιχεία). Οι λειτουργοί της Υγείας (ΤΣΑΥ) είχαν, την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, το χαμηλότερο κόστος κ/κ δαπάνης περίθαλψης (θαύμα!!!).

Σε γενικές γραμμές, η Πολιτεία οφείλει να εφαρμόσει την ισονομία των πολιτών, διαρκές ζητούμενο της δημοκρατικής λειτουργίας. Η ίδια δαπάνη (ίδια πάθηση-ίδιο φάρμακο) δεν επιβαρύνει το ίδιο τον -πραγματικά- μη έχοντα (χαμηλοσυνταξιούχο-χαμηλόμισθο-άνεργο) με τον συν-ασθενή του χωρίς υποχρεώσεις (ενοίκιο ή στεγαστικό δάνειο,τέκνα,μη εργαζόμενη σύζυγο κ.ο.κ) και με υψηλότερη -κατά δήλωση- οικονομική επιφάνεια. Ακόμη και εντός του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, οι κ/κ δαπάνες (φάρμακα) των δικαιούχων του Ο.Γ.Α. είναι υψηλότερες από αυτές των Ι.Κ.Α-ΟΑΕΕ