Μουχλιασμένη φρατζόλα

Επειδή πάντα προτιμώ την φωτογράφηση γεγονότων και όχι τις αοριστολογίες

Μουχλιασμένη φρατζόλα | tovima.gr
Επειδή πάντα προτιμώ την φωτογράφηση γεγονότων και όχι τις αοριστολογίες αναφέρω με απόλυτη ακρίβεια το ρεπορτάζ που μου περιέγραψε φίλος μου ο οποίος έκανε μια εβδομάδα διακοπές στη Νάξο.
Σκηνή σε κεντρικό κατάστημα του νησιού. Κοντά στο λιμάνι. Οικογενειακό μαγαζί με τοπικά προϊόντα (τυριά κ.λπ.) Η μικρή τηλεόραση στην γωνία του μαγαζιού είναι το κέντρο των πάντων.

Πως να μην είναι; Στις ειδήσεις γίνεται αναφορά στην φοροδιαφυγή. Παππούς, γιος και κόρη κουνούν το κεφάλι τους με αποδοκιμασία για τα όσα βλέπουν, αδημονούν να σπάσει το απόστημα. Αμεσα, τώρα! Πιάστε τους! Ο φίλος μου κοιτάζει με έκπληξη την αποδοχή και την ολοκληρωτική συγκατάθεση της μικρής κοινωνίας στα νέα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Μηχανικά ο φίλος μου πηγαίνει τα προϊόντα (αρκετά ομολογουμένως) στο ταμείο δίπλα στην οθόνη όπου η κυρία Χούκλη μιλά για την φοροδιαφυγή στα ελληνικά νησιά. Ο φίλος μου πληρώνει και δέχεται ένα ευγενέστατο «ευχαριστούμε πολύ και καλό ταξίδι». Και φεύγει για να προλάβει το πλοίο.

Χωρίς απόδειξη.

Θα μου πείτε (είμαι βέβαιος) και που ξέρεις ότι ο φίλος σου λέει την αλήθεια; Και θα σας απαντήσω για ποιόν λόγο να μου πει ψέματα; Θα μου πείτε επίσης ότι το παράδειγμα δεν είναι παρά ένα ψίχουλο μπροστά στην μεγάλη φρατζόλα που λέγεται Ελλάδα. Με συγχωρείτε φίλοι μου αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος γι’ αυτό. Το ξέρετε πολύ καλά ότι δεν είναι απλό παράδειγμα αλλά ένα από τα πάρα, πάρα, πάρα πολλά μικρά συμβάντα που εξακολουθούν να γίνονται σε καθημερινή βάση απ’ άκρη σ’ άκρη σ’ αυτήν την μουχλιασμένη φρατζόλα που λέγεται Ελλάδα.

Α και κάτι άλλο γιατί με τρώει, εδώ το’ χω. Πέραν του ιδίου του συμβάντος, την μη έκδοση απόδειξης, η υποκριτική στάση της οικογένειας του καταστήματος είναι που με δαιμονίζει αφάνταστα γιατί αποτελεί ένα ακόμα δείγμα κατάπτυστης ελληνικής νοοτροπίας.

Κατηγορούμε τους άλλους βλέποντας τηλεόραση αλλά είμαστε οι ΠΡΩΤΟΙ που όποτε μπορούμε κάνουμε την παράβαση. Πολλοί, από όσους καταδικάζουν τις πράξεις της Χρυσής Αυγής, φέρονται ως χρυσαυγίτες χωρίς να το καταλάβουν.

Αυτό δεν είναι ο Ελληνας; Και μη χειρότερα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk