Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής του

Λύσεις για την ανακεφαλαιοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) αναζητεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα μετά την απόφαση να μην δοθεί νέα παράταση για τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του ΤΤ για το 2011.

Στο limit down διαπραγματευόταν την Πέμπτη, η μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, μέχρι τη στιγμή που η διοίκηση του ΧΑ ανέστειλε τη διαπραγμάτευσή της

Νωρίτερα αδυναμία να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα του 2011 εντός της προσθεσμίας που λήγει αύριο δήλωσε η διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου επικαλούμενη «δυσμενείς συνθήκες».

Σε ανακοίνωσή του το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αναφέρει ότι η δημοσίευση της Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης της Τράπεζας και του Ομίλου για τη χρήση του έτους 2011, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας δεν είναι δυνατή, λόγω εξαιρετικώς δυσμενών συνθηκών.

Μετά αυτό και ύστερα από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το Χρηματιστήριο Αθηνών αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας στο Χ.Α. από σήμερα 30 Αυγούστου.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν την Πέμπτη 24ωρη απεργία, ενώ νέα 24ωρη απεργία αποφάσισαν και για την Παρασκευή.

Το γεγονός αυτό, δηλαδή η δημοσίευση των αποτελεσμάτων, με τις ζημιές από το «κούρεμα» των ομολόγων, δημιουργεί «τεράστιους κινδύνους και ραγδαίες εξελίξεις για την πορεία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και των εργαζομένων του», επισημαίνουν.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του Τ.Τ., το Δημόσιο κατέχει άμεσα το 34%, έμμεσα άλλο ένα 10% που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο των ΕΛΤΑ, ενώ ποσοστό 7% έκαστη διαθέτουν η Eurobank και η Εθνική.

Ανακεφαλαιοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου – Θα συνεχισθεί η χρηματοδότησή του όπως και στην Αγροτική

Λύσεις για την ανακεφαλαιοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) αναζητεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα μετά την απόφαση να μην δοθεί νέα παράταση για τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του ΤΤ για το 2011.

Η προθεσμία λήγει την Παρασκευή, πράγμα που σημαίνει ότι ο οργανισμός πρέπει να γράψει και να ανακοινώσει τις ζημιές του που προέρχονται κατά ένα μεγάλο μέρος από το «κούρεμα» των ομολόγων του Δημοσίου, και να εμφανίσει αρνητική καθαρή θέση.

Υπό κανονικές συνθήκες, η λειτουργία του θα έπρεπε να ανασταλεί. Ομως σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Το δημόσιο που είναι βασικός μέτοχος με ποσοστό 45% θα δεσμευθεί για την ανακεφαλαιοποίηση αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Οσον αφορά τη χρηματοδότηση του ΤΤ, αυτή σημειώνουν θα συνεχίζει να γίνεται μέσω του μηχανισμού ΕLA της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως και στην περίπτωση της Αγροτικής.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Δημόσιο σε συνεργασία με την τρόικα θα εξετάσουν όλες τις εναλλακτικές λύσεις για την ανακεφαλαιοποίηση του ΤΤ. Σ΄αυτές συμπεριλαμβάνεται και το σπάσιμο σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και την εκποίηση της «καλής» τράπεζας, όπως έγινε με την Αγροτική.
Με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης και της τρόικας για πώληση της τράπεζας, ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα και άλλες ότι αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα.

Οσοι υποστηρίζουν πως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο «πάει πίσω» αναφέρουν ότι «δεν υπάρχουν λεφτά για την ανακεφαλαιοποίησή του, η οποία πρέπει να προηγηθεί της πώλησης» και ότι πρέπει πρώτα να συμφωνηθούν οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με την τρόικα, να ψηφιστούν από τη Βουλή, να εκταμιευθεί η επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ και μετά να ανοίξει το θέμα της πώλησης.

Ωστόσο τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στην πώληση υπό τον όρο ότι θα γίνουν όλα τα προηγούμενα. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η Εθνική Τράπεζα, η οποία κατέχει ποσοστό 6%, όσο και η Eurobank, εμφανίζονται ως επικρατέστεροι «μνηστήρες».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk