Μειωμένα τα αποτελέσματα εξαμήνου της Lamda Development

Με μείωση 8% στα αποτελέσματα EBITDA έκλεισε το πρώτο εξάμηνο της χρήσης 2012 ο Ομιλος Lamda Development.

Με μείωση 8% στα αποτελέσματα EBITDA έκλεισε το πρώτο εξάμηνο της χρήσης 2012 ο Ομιλος Lamda Development. Η μείωση αυτή αποιδίδεται από τη διοίκηση του Ομίλου στην υποχώρηση της κερδοφορίας των τριών μεγάλων εμπορικών κέντρων που ελέγχει, η οποία ήταν 9%, παρά τη βαθειά ύφεση που επικρατεί στο χώρο του λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα.

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα EBITDA ήταν 16,3 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2012 έναντι 17,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2011.

Οι καθαρές ζημιές χρήσεως σε ενοποιημένο επίπεδο ανήλθαν σε 18,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 3,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Οι ενοποιημένες ζημιές οφείλονται κατά κύριο λόγο στην αύξηση κατά 16,6 εκατ.ευρώ των ζημιών από την αποτίμηση των επενδυτικών ακινήτων του Ομίλου καθώς και στην καταβολή επιπρόσθετων καθαρών τόκων ύψους ενός εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρσι λόγω της ανόδου των επιτοκίων δανεισμού.

Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται η απομείωση της αξίας της συμμετοχής στην Eurobank Properties ποσού 44 εκατ. ευρώ η οποία έγινε αποκλειστικά για σκοπούς παρουσίασης των οικονομικών καταστάσεων, σύμφωνα με το IAS 39, δεδομένου ότι η απομείωση αυτή είχε ήδη επηρεάσει ισόποσα αρνητικά την Καθαρή Θέση κατά τα προηγούμενα έτη.

Σημειωτέον ότι η LAMDA Development πώλησε την 21η Αυγούστου του τρέχοντος έτους στην εταιρία συμμετοχών Fairfax Financial Holdings Limited το σύνολο της συμμετοχής της στην Eurobank Properties, ήτοι 9.017.987 τεμάχια προς €4,75, τιμή που αντιπροσωπεύει premium 12% σε σχέση με τη τιμή κλεισίματος της προηγούμενης συνεδρίασης. Το κέρδος από τη συναλλαγή ανήλθε στο ποσό των € 8,6 εκ. και θα συμπεριληφθεί στα οικονομικά αποτελέσματα του Γ’ τριμήνου του έτους.

Η θετική διαφοροποίηση της δραστηριότητας των εμπορικών κέντρων από την υπόλοιπη αγορά λιανικής συνεχίζεται καθώς αποτελούν σημεία αναφοράς και αποδοχής από το καταναλωτικό κοινό. Οι έμποροι λιανικής συνεχίζουν και έχουν το πλεονέκτημα του χαμηλότερου ενοικίου συγκριτικά με τις κεντρικές οδούς, μεγάλη υποστήριξη σε ενέργειες marketing και επικοινωνίας καθώς και εξασφαλισμένη μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως αποδεικνύει η μέχρι σήμερα πορεία. Απόδειξη της επιτυχίας αυτής αποτελεί το καθεστώς πλήρους μίσθωσης των εμπορικών κέντρων του Ομίλου.

– Αρκετά ικανοποιητική κρίνεται η απόδοση του εμπορικού κέντρου «The Mall Athens» δεδομένου ότι η επαναλαμβανόμενη κερδοφορία παρά την κρίση μειώθηκε κατά 9,9% ενώ ο τζίρος των καταστημάτων παρουσίασε επίσης πτώση κατά 9,9%. Είναι αρκετά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι παραμένει σχεδόν πλήρως μισθωμένο και με αριθμό επισκεπτών που κινείται στα περσινά επίπεδα.

– Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων στο «Golden Hall» για την ίδια περίοδο κινήθηκε πτωτικά κατά 13,9%, ενώ η επαναλαμβανόμενη κερδοφορία μειώθηκε κατά 20,9%. Σε ότι αφορά τον αριθμό επισκεπτών, παρατηρήθηκε μικρή πτώση κατά 4,5%.

– Στο “Mediterranean Cosmos” στη Θεσσαλονίκη η πτώση του κύκλου εργασιών των καταστημάτων περιορίστηκε στο 5,8%, η επισκεψιμότητα παρουσίασε μικρή πτώση κατά 4,5% ενώ η επαναλαμβανόμενη κερδοφορία παρουσίασε οριακή κάμψη κατά 1,4%. Σημειωτέον ότι, μετά την ανάληψη του 100% της διαχείρισης του “Mediterranean Cosmos” από το Δεκέμβριο του 2010, υλοποιούνται επιτυχώς αλλαγές και βελτιώσεις με στόχο τη ποιοτική αναβάθμιση και περαιτέρω ενδυνάμωση του προϊοντικού μείγματος με επιπλέον ισχυρά εμπορικά σήματα, όπως, μεταξύ άλλων, το Attica , η Intersport, η H&M και η Apple.

Επιπλέον, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση της αρχιτεκτονικής και αισθητικής αναβάθμισης του Εμπορικού Κέντρου, επένδυση που αναδεικνύει την μακροπρόθεσμη δέσμευση υποστήριξης των Εμπορικών Κέντρων.

– Η Μαρίνα του Φλοίσβου παρουσίασε λειτουργικές ζημιές κατά 300.000 ευρώ, . κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης και της αύξησης κατά 20% του ενοικίου προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι τα λειτουργικά έξοδα του Ομίλου παρουσιάζουν μείωση κατά 13% λόγω της συνεχιζόμενης πολιτικής περικοπής των εξόδων, στόχος στον οποίο παραμένουμε προσηλωμένοι.

Η στρατηγική της εταιρείας για το επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τη διοίκησή της συνοψίζεται ως ακολούθως:

– Στήριξη και ποιοτική βελτίωση των επαναλαμβανομένων λειτουργικών κερδών με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

– Προσεκτική διαχείριση της ρευστότητας, των εμπορικών και επενδυτικών κινδύνων του ομίλου καθώς και συνέχιση της προσπάθειας για περαιτέρω μείωση των λειτουργικών εξόδων.

– Προώθηση των δύο μεγάλων αναπτύξεων στο Βελιγράδι, καθώς και συμμετοχή σε διαδικασίες διάθεσης ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Του Δημοσίου Α.Ε. που παρουσιάζουν ιδιαίτερο αναπτυξιακό και επενδυτικό ενδιαφέρον.

– Συνέχιση και ενδυνάμωση των υφιστάμενων στρατηγικών συνεργασιών με διεθνείς και Ελληνικούς ομίλους αλλά και δημιουργία νέων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk