Είναι πρακτικά αδύνατον να εντοπιστεί ο «εφευρέτης» του Stand-Up Paddleboard, αφού η ιδέα του να σταθείς όρθιος σε μιά σανίδα του σερφ και να χρησιμοποιήσεις ένα κουπί για να κωπηλατήσεις από όρθια θέση, δεν ήταν κάτι τόσο μοναδικό και ιδιαίτερο ώστε να αποδοθεί σε κάποιον η εφεύρεση ενός νέου αθλήματος. Από τα πολύ παλιά χρόνια, οι ιθαγενείς της Χαβάης θεωρούσαν φυσιολογική συμπεριφορά να σηκώνονται και να περνούν ένα στενό και ρηχό σημείο προσεκτικά, κωπηλατώντας όρθιοι στο κανό τους. Αργότερα, στη δεκαετία του 50, οι σέρφερς στις παραλίες της Χαβάης χρησιμοποιούσαν περιστασιακά το κουπί τους για να δίνουν ώθηση στη σανίδα τους ώστε να βοηθήσουν ή να φωτογραφήσουν κάποιον τουρίστα που μάθαινε σερφ.

Ήταν μόλις στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, όταν κάποιοι σέρφερς άρχισαν συστηματικά και οργανωμένα να χρησιμοποιούν το κουπί με τη σανίδα τους, ως μιά διασκεδαστική αλλά και πολύ αποτελεσματική γυμναστική για όλο το σώμα. Από τη Χαβάη, η τρέλα του Stand Up Paddleboard (της «όρθιας κωπηλασίας», ελλείψει δόκιμου όρου στα ελληνικά) πέρασε πολύ γρήγορα στην Καλιφόρνια, και από εκεί διαδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Σημαντικό ρόλο στη διαφήμιση και τη γρήγορη διάδοση του αθλήματος, έπαιξαν και οι φωτογραφίες με τους διάσημους σταρς του κινηματογράφου και της μουσικής που κόλλησαν το «μικρόβιο» του SUP και άρχισαν να διασκεδάζουν ή ακόμα και να συμμετέχουν σε ερασιτεχνικούς αγώνες «όρθιας κωπηλασίας» που ξεκίνησαν και αυτοί από την Καλιφόρνια και ήδη διοργανώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μιά διαδικτυακή αναζήτηση για «SUP celebrities» δίνει πάρα πολλά αποτελέσματα, από την Τζένιφερ Άνιστον και τη Ριάνα μέχρι τον Πιρς Μπρόσναν και τον Μάθιου ΜακΚόναχι, την Σίντι Κρώφορντ και την Κέιτ Χαντσον, όλους με άψογο στιλ να κωπηλατούν πάνω στη σανίδα τους και να επιδεικνύουν το γυμνασμένο και αθλητικό κορμί τους, που συντηρούν το καλοκαίρι και με αυτή την πολύ καλή ισομετρική άσκηση.

Εμείς δεν χρειάστηκε να ταξιδέψουμε τόσο μακριά, αφού το SUP έχει φτάσει και στην Ελλάδα: στις πιό πολλές σχολές ιστιοσανίδας, ήδη υπάρχει διαθέσιμος ο κατάλληλος εξοπλισμός προς ενοικίαση (σανίδες διαφορετικών διαστάσεων και κουπιά ρυθμιζόμενου μήκους), έτσι ώστε ο ενδιαφερόμενος να κάνει τις πρώτες του προπονήσεις και δοκιμές πριν αποφασίσει να προχωρήσει σε αγορά του δικού του εξοπλισμού. Οι έμπειροι σερφίστες διασκεδάζουν με πιό μικρές σανίδες και παίζουν με τα κύματα, όμως ο αρχάριος θα ισορροπήσει πιό εύκολα με μιά μεγαλύτερη, πιό σταθερή σανίδα και σε πιό ήρεμη θάλασσα. Ειδικά, μάλιστα, τις ημέρες και τις ώρες που η θάλασσα είναι «λάδι», το SUP προσφέρει μιά πραγματικά μοναδική εμπειρία, αφού στα ολοκάθαρα και διάφανα ελληνικά νερά με τον πολύχρωμο βυθό, έχεις την ψευδαίσθηση ότι περπατάς πάνω στο νερό, παρατηρώντας από ψηλά τη μαγεία του βυθού.