Αντιδρά ο ΠΑΟ στην πειθαρχική δίωξη του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα

Πειθαρχική δίωξη σε βάρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας» άσκησε ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας κ. Παναγιώτης Καρράς με αφορμή τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν η ΠΑΕ και το Σωματείο που κατέχει πλέον το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών, μετά το παιχνίδι των Πρασίνων με τον Λεβαδειακό. Η δίωξη του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα βασίζεται στις διατάξεις των άρθρων 14 και 25 του πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ, περί απαξίωσης και δυσφήμησης του αθλήματος.

Πειθαρχική δίωξη σε βάρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας» άσκησε ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας κ. Παναγιώτης Καρράς με αφορμή τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν μετά το παιχνίδι των Πρασίνων με τον Λεβαδειακό η ΠΑΕ και το Σωματείο, που πλέον κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών (54,7%). Η δίωξη του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα βασίζεται στις διατάξεις των άρθρων 14 (παρ. 2 και 3) και 25 (παρ. 1 και 4) του πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ περί απαξίωσης και δυσφήμησης του αθλήματος που επιφέρουν ποινές επίπληξης με υποχρέωση ανάκλησης των δυσμενών κρίσεων, απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα για ένα μήνα αλλά και τιμωρία κεκλεισμένων των θυρών…

Αναλυτικά, το άρθρο 14, παράγραφος 2, αναφέρει ότι «…οι ομάδες έχουν την υποχρέωση να προστατεύουν το κύρος και την αξιοπιστία του αθλήματος του ποδοσφαίρου και ευθύνονται σε περίπτωση παράβασης του παρόντος κανονισμού, των εν γένει κανονισμών της ΕΠΟ και του καταστατικού της ως αντικειμενικά υπαίτιες».

Η παράγραφος 3 του άρθρου 14 αναφέρει ότι «…κάθε πράξη ή ενέργεια, ατομική ή συλλογική, φυσικών ή νομικών προσώπων που συνδέονται με ομάδα με την οποία δημιουργείται στο φίλαθλο κοινό και στην εν γένει κοινή γνώμη αίσθημα απαξίωσης και αποστροφής προς το ποδόσφαιρο, με συνέπεια την άρνηση, εκ μέρους του κοινού, παρακολούθησης των αγώνων ποδοσφαίρου και προσέλευσης στα γήπεδα, θα τιμωρείται από τις προβλεπόμενες οικείες διατάξεις του παρόντος κανονισμού, σε περίπτωση δε μη ειδικής πρόβλεψης από τις γενικές διατάξεις των άρθρων 25 και 26».

Το άρθρο 25, παράγραφος 1, αναφέρει ότι «…ως δυσφήμιση ποδοσφαιρικών αρχών και οργάνων θεωρούνται οι με οποιονδήποτε τρόπο δημόσιες δυσμενείς κρίσεις σε βάρος της διοργανώτριας των αγώνων, θεσμοθετημένων δικαιοδοτικών οργάνων, των οργάνων διαιτησίας και γενικώς των διαιτητών, καθώς επίσης και οποιασδήποτε ομάδας και των αξιωματούχων αυτής από τις ΠΑΕ και πρόσωπα, φυσικά ή νομικά, που με οποιονδήποτε τρόπο συνδέονται με αυτές ή τις εκπροσωπούν».

Η παράγραφος 4 του άρθρου 25 αναφέρει ότι «…επιβαρυντική μορφή δυσφήμισης αποτελεί η δυσφήμιση της ΚΕΔ ή διαιτητών αγώνων με δημόσιες δυσμενείς κρίσεις. Επιβάλλονται δε από το δικαιοδοτικό όργανο της ΕΠΟ οι παρακάτω ποινές: α) επίπληξη με υποχρέωση ανάκλησης των δυσμενών κρίσεων, β) χρηματική ποινή ύψους 15.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται ποινή 50.000 ευρώ, σε κάθε δε νέα διπλασιασμός της προηγούμενης επιβληθείσης, γ) αποκλεισμός δύο αγωνιστικών ημερών, σε κάθε περίπτωση υποτροπής θα προστίθεται στις άνω ποινές μία αγωνιστική, δ) απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο για ένα μήνα, σε κάθε περίπτωση υποτροπής η ποινή θα διπλασιάζεται, ε) απαγόρευση συμμετοχής σε οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για ένα μήνα, σε κάθε περίπτωση υποτροπής η ποινή θα διπλασιάζεται και στ) οι προαναφερόμενες ποινές δύναται να επιβληθούν σωρευτικά»…

Η αντίδραση της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας» και της ΠΑΕ
Η «Παναθηναική Συμμαχία» εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα για επιλεκτική ενεργοποίηση με τη μη δίωξη της ΠΑΕ Ολυμπιακός. «Με αφορμή τη δίωξη που άσκησε ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας σε βάρος της Παναθηναϊκής Συμμαχίας θα θέλαμε να απευθύνουμε τις ακόλουθες απορίες προς τον κ. Καρρά:
1. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί μας εγκαλείτε ενώ βγάζουμε στο φως το σάπιο ποδοσφαιρικό κατεστημένο, τους «στημένους αγώνες» όπου έχουν απαγγελθεί από τη δικαιοσύνη κατηγορίες για κακουργήματα , το διάτρητο σύστημα της διαιτησίας με τους «μιλημένους πίνακες», όπως κατήγγειλε πρόσφατα και ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ Χρήστος Σάββας, το νοσηρό σύστημα των θυγατρικών και όλα όσα δυστυχώς αποτελούν, κατά γενική ομολογία, την ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα.
2. Γιατί δεν υπήρξε αντίστοιχη δίωξη εναντίον αυτού που προκαλεί και οξύνει την όλη κατάσταση, δηλαδή του Ολυμπιακού;
3. Διαφωνούμε με την επιλεκτική σας ενεργοποίηση και σαν τέτοια θα την αντιμετωπίσουμε. Και τούτο διότι με τέτοιες ενέργειες το άρρωστο κατεστημένο κάνει επίδειξη δύναμης με κρυφούς και φανερούς τρόπους τους οποίους ξέρει ο φίλαθλος κόσμος»
αναφέρει η ανακοίνωση του Σωματείου.

Λίγο αργότερα η ΠΑΕ Παναθηναϊκός εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τονίζει τα ακόλουθα: «Η σαφέστατα επιλεκτική κλήση σε απολογία της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ από τον Ποδοσφαιρικό Εισαγγελέα της ΕΠΟ προκαλεί αλγεινή εντύπωση όχι μόνο στη δική μας πλευρά, αλλά και στο σύνολο της φίλαθλης κοινής γνώμης, η οποία αντιλαμβάνεται γεγονότα και καταστάσεις. Πρόκειται για προφανή πράξη άνισης μεταχείρισης – θέλουμε να πιστεύουμε όχι κατά παραγγελία – η οποία ωστόσο καταρρακώνει το κύρος και την αξιοπιστία των θεσμικών οργάνων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk