Σε νέες κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί από την 1η Σεπτεμβρίου

Οι φαρμακοποιοί δεν κάνουν πίσω. Ακούγοντας πια από επίσημα χείλη ότι στο ταμείο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) δεν υπάρχει ούτε ευρώ και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατή η καταβολή 67 εκατομμυρίων ευρώ για την εξόφληση του Μαΐου, οι φαρμακοποιοί της Αττικής αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις την 1η Σεπτεμβρίου συντασσόμενοι με την απόφαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Οι φαρμακοποιοί δεν κάνουν πίσω. Ακούγοντας πια από επίσημα χείλη ότι στο ταμείο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) δεν υπάρχει ούτε ευρώ και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατή η καταβολή 67 εκατομμυρίων ευρώ για την εξόφληση του Μαΐου, οι φαρμακοποιοί της Αττικής αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις την 1η Σεπτεμβρίου συντασσόμενοι με την απόφαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Την ίδια στιγμή, η φαρμακοβιομηχανία Novartis Hellas «κόβει» την πίστωση στον ΕΟΠΥΥ για την προμήθεια έξι φαρμάκων, καθώς το χρέος του Οργανισμού αγγίζει τα 90 εκατομμύρια ευρώ. Με άλλα λόγια τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και μόνον αυτά θα πρέπει να πληρώνουν τοις μετρητοίς για να προμηθεύονται τα φαρμακευτικά σκευάσματα Myfortic®, Certican®, Sebivo®, Tasigna®, Glivec® και Afinitor®. Η απόφαση της εταιρείας δεν αφορά τα Νοσοκομεία και τα ιδιωτικά φαρμακεία. Από εκεί οι ασθενείς θα μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους όπως σήμερα.

Σε ανακοίνωση της Novartis Hellas διευκρινίζεται ότι η αναθεώρηση της εμπορικής πολιτικής της εταιρείας προς τον ΕΟΠΥΥ δεν συνεπάγεται καμία οικονομική επιβάρυνση προς τους ασθενείς. Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα σκευάσματα της εταιρείας θα εξακολουθούν να διανέμονται κανονικά και μέσω ΕΟΠΥΥ.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι εκπρόσωποι της εταιρείας έλαβαν την παραπάνω απόφαση προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία τους, αλλά και η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της.

«Ο μεγαλύτερος πάροχος υγείας της χώρας μας ο ΕΟΠΥΥ, είναι ένας Οργανισμός με τεράστια χρέη. Κατά συνέπεια δημιουργούνται υπέρογκες ανεξόφλητες οφειλές, απέναντι σε πολλούς εταίρους στον χώρο της Υγείας. Είναι ένα φλέγον ζήτημα που αναζητά άμεσα τη λύση του και η λύση είναι μία. Η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από την Πολιτεία. Παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειές μας για εξεύρεση λύσης αναφορικά με το θέμα του συσσωρευμένου χρέους του ΕΟΠΥΥ προς την εταιρία, το οποίο υπερβαίνει τα 90 εκ. ευρώ και προσαυξάνεται κατά 10 εκ. ευρώ μηνιαίως, δεν ευοδώθηκε καμία κοινώς αποδεκτή λύση», τονίζεται.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας σημειώνουν ότι επέλεξαν τα έξι συγκεκριμένα σκευάσματα διότι έχουν τη δυνατότητα να διατίθενται σε όλα τα κανάλια διανομής, δηλαδή από φαρμακεία, Νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ. Επιπρόσθετα, χορηγούνται χωρίς συμμετοχή στους ασφαλισμένους, ενώ δεν είναι απαραίτητη η ένδειξη «στερείται».

Τα υπόλοιπα σκευάσματα της εταιρείας, που ανήκουν στη λίστα των ακριβών φαρμάκων (Ν. 3816/2010), όπως τα Aclasta, Binocrit, Cardioxane, Exjade, Extavia, Gilenya, Ilaris, Lucentis, Simulect, Sandostatin LAR, Tobi, Visudine, Xolair, Zarzio, Zometa, θα συνεχίσουν να διατίθενται κανονικά και μέσω ΕΟΠΥΥ. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα άλλα σκευάσματα της εταιρείας.
Αρση της πίστωσης και από τους φαρμακοποιούς
«Η φαρμακευτική περίθαλψη στην Ελλάδα σήμερα έχει καταρρεύσει παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των φαρμακοποιών να χρηματοδοτούν ένα κράτος αφερέγγυο και ένα ασφαλιστικό ταμείο θνησιγενές».
Τα παραπάνω αναφέρονται σε ανακοίνωση του ΦΣΑ σχετικά με την απόφασή του Διοικητικού Συμβουλίου να προχωρήσει στην αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ την 1η Σεπτεμβρίου.

Οι φαρμακοποιοί της Αττικής ζητούν:

– Αμεση αποπληρωμή όλων των τρεχουσών οφειλών, οι οποίες αφορούν χρήματα που έχουν δοθεί από τους φαρμακοποιούς στη βιομηχανία και στους προμηθευτές τους, για να μη μείνουν οι ασφαλισμένοι χωρίς φάρμακα.

– Ανακοίνωση χρονοδιαγράμματος των πληρωμών μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να μπορούμε να προγραμματίζουμε τις δικές μας υποχρεώσεις προς το κράτος. \

– Τακτοποίηση των οφειλών όλων των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ μέχρι σήμερα, που ανέρχονται σε ποσό άνω των 300 εκ. ευρώ.

– Συμψηφισμό των υφισταμένων χρεών του ΕΟΠΥΥ με το φόρο εισοδήματος και το Φ.Π.Α. που καλούνται να πληρώσουν οι φαρμακοποιοί (κάτι που για τη βιομηχανία έχει πραγματοποιηθεί).

– Κατάργηση της υπαγωγής των φαρμακοποιών στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, λόγω των επιταγών που δεν πληρώνονται, εφόσον αυτό οφείλεται αποδεδειγμένα σε υπαιτιότητα του κράτους που δεν εκπληρώνει τις συμβατικές υποχρεώσεις του.

– Χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ στο 0,7% του ΑΕΠ και άμεσα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας, καθώς και είσπραξη από τους λοιπούς παρόχους υγείας των νομοθετημένων επιστροφών προς το ασφαλιστικό σύστημα (claw back).

– Εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για τραπεζικό δανεισμό προς τους φαρμακοποιούς για βελτίωση της ρευστότητας, όπως επίσης και εγγύηση του τραπεζικού συστήματος για τις από τούδε και στο εξής εκτελέσεις συνταγών από τα φαρμακεία προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk