Κλειστοί οι δήμοι Τετάρτη και Πέμπτη

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι της χώρας, έκρουσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας.

Ένταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα Τετάρτη στην πορεία που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στους κλειστούς την Τετάρτη και την Πέμπτη δήμους, μετά το «λουκέτο» που αποφάσισε η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Η πορεία των εργαζομένων, στην οποία οι υπάλληλοι της καθαριότητας κατέβηκαν με τα απορριμματοφόρα τους, ξεκίνησε από την πλατεία Καραϊσκάκη και κατευθυνόταν προς το υπουργείο Εσωτερικών στην οδό Σταδίου.

Αστυνομικές δυνάμεις ωστόσο έκοψαν τον δρόμο στα απορριμματοφόρα, μόλις αυτά επιχείρησαν να προχωρήσουν προς την Αγίου Κωνσταντίνου, ζητώντας στους εργαζομένους να συνεχίσουν την πορεία τους χωρίς τα οχήματα.

Οι διαδηλωτές αντέδρασαν, ακολούθησαν αψιμαχίες, με την Αστυνομία να κάνει χρήση χημικών και τα απορριμματοφόρα να προσπαθούν να συνεχίσουν την πορεία τους κόντρα στο ρεύμα – η Αγίου Κωνσταντίνου είναι κάθοδος – ή ανεβαίνοντας στα πεζοδρόμια, όταν τα περιπολικά τους έκλειναν τον δρόμο.

Τελικά τρία περιπολικά έκλεισαν κάθετα τον δρόμο και παρά τις λεκτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών που συνεχίστηκαν για λίγη ώρα, τα πνεύματα φαίνεται να έχουν ηρεμήσει.

Τα δεκάδες απορριμματοφόρα που σκόπευαν να κατεβάσουν στο κέντρο οι διαδηλωτές, ενώ αναμένεται αργότερα η συνάντηση της ηγεσίας της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, μένουν καθηλωμένα στους δρόμους γύρω από την πλατεία Καραϊσκάκη.

Οι απεργοί αναμένεται να συνεχίσουν την πορεία τους προς το υπουργείο Εσωτερικών, όπου θα παραμείνουν την ώρα της συνάντησης των δημάρχων με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Υπενθυμίζεται ότι οι δήμαρχοι έχουν ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να του εξηγήσουν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και τις συνέπειες που θα έχει η νέα περικοπή των εσόδων τους από τον κρατικό προϋπλογισμό.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι της χώρας, έκρουσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις που έκανε την Τρίτη μετά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το προεδρείο της ΚΕΔΕ του μετέφερε τη ζοφερή εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η περικοπή κατά 60% των κρατικών εσόδων, των πόρων των λεγόμενων ΚΑΠ και η επιπλέον μείωση 30% από το φετινό προϋπολογισμό, οδηγεί στην πραγματικότητα τους δήμους σε χρεοκοπία, είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι οι δήμοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα από τον Σεπτέμβρη και μετά να εκπληρώνουν τις ανελαστικές τους υποχρεώσεις ούτε να παρέχουν την ανταποδοτική στήριξη στους πολίτες, αλλά, βεβαίως, ούτε και να πληρώνουν τους μισθούς στους εργαζομένους τους.

Απευθύνουμε έκκληση για τα στοιχειώδη και τα αυτονόητα, είπε ο κ. Τσίπρας εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στην ΚΕΔΕ, η οποία θα πάρει τις αποφάσεις της σύντομα.

Κλειστοί στις 30/9 οι Δήμοι Δυτικής Ελλάδας

Να παραμείνουν κλειστοί οι δήμοι της Δυτικής Ελλάδας και να λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, στις 30 Αυγούστου, δηλαδή την ημέρα που θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ, αποφασίσθηκε στην έκτακτη γενική συνέλευση της περιφερειακής ένωσης των δήμων.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης, η περιφερειακή ένωση δήμων Δυτικής Ελλάδας πρότεινε μεταξύ άλλων, ενόψει του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ, να παραμείνουν κλειστοί οι δήμοι και να λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, δύο ημέρες αμέσως μετά το συνέδριο να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, να αποσταλεί προς όλους τους Ευρωβουλευτές επιστολή με σκοπό τη διεθνοποίηση του προβλήματος, να ενημερωθεί για τα οικονομικά προβλήματα η επιτροπή περιφερειών και να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις στους δήμους, «αν η Κυβέρνηση εμμένει στην αδιάλλακτη πολιτική της απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός εστιάζοντας στα οικονομικά μεγέθη, ανέφερε ότι «είναι ενδεικτικό το παράδειγμα των εσόδων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς πόρους, που το 2009 ήταν 215 εκατομμύρια ευρώ το μήνα για όλους τους δήμους, το 2011 μειώθηκαν σε 168 εκατομμύρια ευρώ, τον προηγούμενο μήνα ήταν μόλις 135 εκατομμύρια ευρώ και τον τρέχοντα βυθίστηκαν στα 96 εκατομμύρια ευρώ, για το σύνολο των δήμων της χώρας».

Επίσης, ο Παύλος Μοσχολιός υπογράμμισε ότι «δυστυχώς σήμερα η αυτοδιοίκηση δεν αντιμετωπίζεται ανάλογα με το έργο που επιτελεί» και πρόσθεσε:

«Η κυβέρνηση αντί να κάνει ειλικρινή διάλογο για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου που θα διασφαλίζει δημιουργικό ρόλο για τους δήμους, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου ανάπτυξης, εξυγίανσης και ανασυγκρότησης της χώρας, θέτει την αυτοδιοίκηση στο περιθώριο».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, στο χαιρετισμό του στη έκτακτη γενική συνέλευση τόνισε ότι «με την Αυτοδιοίκηση σε οικονομικό αδιέξοδο, είναι αδύνατη η ανασυγκρότηση και η έξοδος της χώρας από την κρίση», ενώ αναφερόμενος στα οικονομικά των ΟΤΑ παρουσίασε στη συνέλευση, σύμφωνα με την περιφερειακή ένωση, «στοιχεία που καταδεικνύουν το μέγεθος των περικοπών που έχουν υποστεί οι δήμοι της χώρας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk