Αλλαγή τώρα

Όλα τα στοιχεία και οι πληροφορίες από τα ισχυρά πολιτικά και οικονομικά κέντρα

Αλλαγή τώρα | tovima.gr

Όλα τα στοιχεία και οι πληροφορίες από τα ισχυρά πολιτικά και οικονομικά κέντρα του πλανήτη βεβαιώνουν ότι η ευρωζώνη θα στηριχθεί στο μέγιστο βαθμό με όποιες παρεμβάσεις, νομισματικές και άλλες, χρειασθεί.

Η Γερμανία, με την κυρία Μέρκελ, προεξάρχουσα, έχει επιλέξει να στηρίξει αποφασιστικά το στρατήγημα του ευρώ και με βασικούς συμμάχους τον Μάριο Ντράγκι της ευρωτράπεζας, τον Μάριο Μόντι της Ιταλίας και τον Ολάντ της Γαλλίας θα κάνει ότι χρειάζεται για τη στήριξη της ευρωζώνης και ακολούθως θα κινηθεί ταχύτατα προς τη λεγόμενη οικονομική διακυβέρνηση, με όρους και κανόνες πειθαρχίας βεβαίως,αλλά και με τη διάθεση των απαιτούμενων πόρων που αυτό το τόσο μεγάλο εγχείρημα απαιτεί και επιβάλλει.

Παροτρύνεται η ευρωπαϊκή ηγεσία προς αυτή την κατεύθυνση επίσης τόσο από τις ΗΠΑ,όσο και από τη Ρωσία. Οι άλλοτε μόνες υπερδυνάμεις θέλουν την ευρωζώνη ισχυρή, ως πόλο σταθερότητας στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, δεν μπορούν να διανοηθούν τη διάλυσή της στις παρούσες συνθήκες. Θα σήμαινε και την καταστροφή των ίδιων, τη βύθισή τους σε περίοδο μεγάλης οικονομικής αναταραχής.

Λογικώς λοιπόν πρέπει να αναμένουμε προσεχώς αποφασιστικές κινήσεις στο προσεχές διάστημα προς την κατεύθυνση ελέγχου της κρίσης χρέους στην Ευρώπη. Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα εκδηλωθούν κατά τα φαινόμενα οι προαναγγελθείσες εδώ και καιρό παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και θα φανερωθεί στην πράξη η διάθεση ενίσχυσης και ισχυροποίησης της ευρωζώνης.

Σ’ αυτό το πλαίσιο πρέπει να δει κανείς και την αλλαγή στάσης γερμανών και γάλλων απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα. Οι ηγεσίες των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών μετέδωσαν ότι θέλουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις,στον βαθμό που εμείς ανταποκριθούμε στοιχειωδώς, θα προσφέρουν τις διεκδικούμενες διευκολύνσεις, τόσο της επιμήκυνσης, όσο και μιας επιπρόσθετης απομείωσης κατά 60 – 70 δισ. ευρώ του λεγόμενου «επίσημου χρέους», που σήμερα κατέχουν οι εταίροι μας και η ευρωτράπεζα.

Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι πλέον η Ελλάδα κινείται σχεδιασμένα προς τη διάσωση. Είναι αλήθεια βεβαίως ότι το αντίτιμο είναι επώδυνο.Τα μέτρα που καλείται να λάβει η χώρα είναι δύσκολα και θα επιδράσουν καταλυτικά στο σώμα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Ωστόσο,είναι καιρός η χώρα να επανεκκινηθεί και να επανοικοδομηθεί, να απαλλαγεί από τις παλιές κακές συνήθειές της, να αποκτήσει επιτέλους πολιτική ηγεσία που δεν θα δρα με γνώμονα μόνο το πολιτικό κόστος,αλλά θα είναι αποφασιστική και έτοιμη θα θυσιασθεί για το καλό της πατρίδας. Κακά τα ψέματα το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί παρά να αλλάξει και να ξεπεράσει τις δουλείες του παρελθόντος, τις φιλίες, τις σχέσεις και τις προστασίες που κατά καιρούς παρείχε.

Δεν γίνεται στο παρόν περιβάλλον επιχειρηματίες που έχουν εντάξει τις εταιρίες στο άρθρο 99 να διάγουν βίον ανθόσπαρτον και να χτίζουν άλλες δραστηριότητες ανενόχλητοι. Ούτε επίσης μπορεί να γίνεται αποδεκτή σε συνθήκες κρίσης και φτώχειας η αναπαραγωγή από τους επαγγελματίες φοροφυγάδες και χρεοφειλέτες του Δημοσίου, του νεοπλουτίστικου προτύπου της χλιδής, της προκλητικά προβαλλόμενης υπερκατανάλωσης.

Η χώρα και οι πολίτες της θα συναινέσουν ακόμη και σε επώδυνα μέτρα διάσωσης αν νιώσουν αίσθημα δικαίου, αν βεβαιωθούν ότι τα πράγματα αλλάζουν πραγματικά και δεν πρόκειται για κινήσεις εντυπωσιασμού.

Το αυτό ισχύει βεβαίως και για τους πολιτικούς και όσους συμμετέχουν του δημόσιου βίου. Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ που ήλθε πριν λίγες μέρες στην Αθήνα δεν κατέλυσε στα πολυτελέστατα ξενοδοχεία της Αθήνας.Προτίμησε ένα μεσαίο, χαμηλότερου κόστους, όπως κάνουν οι περισσότεροι κεντροευρωπαίοι ηγέτες, σε αντίθεση με εμάς τους παραλήδες που παρακολουθούμε το ανατολίτικο πρότυπο των αράβων, των Λιβανέζων ή των ρώσων νεόπλουτων.

Κακά τα ψέματα ο κόσμος αλλάζει, η Ευρώπη δείχνει να παίρνει καινούργιο δρόμο.Και εμείς δεν έχουμε να βαδίσουμε άλλο δρόμο. Όσοι προπαγανδίζουν άλλους δρόμους μας κρύβουν ότι είναι επαχθέστεροι και ανασφαλέστεροι.

Αν τους διαβούμε πιθανώς να βρεθούμε όμηροι οπισθοδρομικών δυνάμεων, χωρίς συμμάχους, στο έλεος διεκδικήσεων, που μόνο σε εθνικές απώλειες θα μας οδηγήσουν.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk