Όταν η Olympus αγόραζε πακέτα μετοχών της ITX την περασμένη δεκαετία ευελπιστούσε ότι η επένδυση στον κλάδο των κινητών θα αποδεικνυόταν κερδοφόρα απορροφώντας τις ζημιές από άλλους τομείς δραστηριότητας.

Όμως τώρα ο ιαπωνικός όμιλος θέλησε να απαλλαγεί από τη θυγατρική του, προκειμένου να κλείσει τη μαύρη τρύπα των 60 δισ. γεν (540 εκατ. ευρώ).

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στα χρήματα που έδωσαν οι Ιάπωνες προκειμένου να αποκτήσουν σταδιακά το πλειοψηφικό πακέτο της ΙΤΧ. Υπό το βάρος του ανταγωνισμού η Olympus πουλάει τώρα τη θυγατρική της στην επίσης ιαπωνική επενδυτική εταιρεία Japan Industrial Partners έναντι 53 δισ. γεν.

Ταυτόχρονα βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικών συμμαχιών με άλλους ομίλους (κατά προτίμηση ιαπωνικούς) για να αντισταθμίσει τις ζημιές.

Η Sony και η Fujifilm φέρονται ως πιθανοί εταίροι της Olympus σε μελλοντικές συνέργειες στους βασικούς τομείς δραστηριοποίησης του ομίλου, τους φακούς που χρησιμοποιούνται στην ιατρική και τις φωτογραφικές μηχανές.

Στελέχη της εταιρείας δηλώνουν ότι η Olympus θα επικεντρωθεί αποκλειστικά σε αυτούς τους τομείς επιχειρώντας να απαλλαχθεί από άλλες επενδύσεις.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να πείσει τους μεγάλους πιστωτές της ότι έχει απομακρυνθεί και από τις «αμαρτωλές πρακτικές» του παρελθόντος που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας στις αρχές του έτους.

Η εταιρεία βρέθηκε στο επίκεντρο ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της ιαπωνικής βιομηχανίας όταν αποκαλύφθηκε ότι «έκρυβε» σε υπεράκτιες (offshore) εταιρείες τις απώλειες τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ από τη συμμετοχή σε ζημιογόνες επενδύσεις.