Ευρ. Στυλιανίδης: «Θα δώσουμε επιπλέον χρηματοδότηση για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πολιτών για κάλυψη των παιδιών τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς»

Την Τρίτη 28/8/2012 ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές» με τους Βασίλη Αδαμόπουλο και Σωτήρη Ξενάκη (καθημερινά 06:00-08:00) για τα χρέη των δήμων, την μεταφορά των μαθητών στα σχολεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Για την μεταφορά των μαθητών{{{ moto }}}

Πρώτα απ’ όλα δεν μπορούμε να παίζουμε με διακόσιες χιλιάδες μαθητές οι οποίοι περιμένουν το Σεπτέμβρη να μπορούν, από την πρώτη μέρα, να μεταφερθούν στα σχολειά τους. Έγινε μια σύσκεψη με τους δεκατρείς περιφερειάρχες όπου τέθηκαν οι βάσεις μιας συμφωνίας η οποία θα τηρηθεί στο ακέραιο κι από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών. Εμείς ολοκληρώσαμε μια λύση διότι βλέπαμε ότι, ενώ ήταν σε εξέλιξη σύμφωνα με τον Καλλικράτη ένας διαγωνισμός σε 325 δήμους ,προκειμένου να διασφαλιστεί η μεταφορά των μαθητών, δεν φαίνεται ότι ολοκληρώνεται γόνιμα η διαδικασία σε πάνω από 30 με 40 δήμους. Αυτό μας αναγκάζει να πάρουμε άμεσα πρωτοβουλία σε θεσμικό και διοικητικό επίπεδο, για να διορθώσουμε αυτή την κατάσταση. Έτσι, λοιπόν, στη σύσκεψη που έγινε ουσιαστικά αποφασίσαμε να δώσουμε μια προσωρινή και μια οριστική λύση.

Η προσωρινή λύση είναι ότι με πράξη νομοθετικού περιεχομένου παρατείνουμε τις συμβάσεις που υπήρχαν με τους μεταφορείς, αλλά έχουμε, ήδη, συζητήσεις με κάποιους από αυτούς για να μειώσουν το τίμημα κατά 17% εξοικονομώντας για το ελληνικό δημόσιο πάνω από 25 εκατ. για φέτος μόνο. Δηλαδή διασφαλίζεται η μεταφορά από τους μεταφορείς που την είχαν μέχρι τώρα, αλλά με μειωμένο κόστος.

Δεύτερον η αρμοδιότητα αυτή, οριστικοποιείται, προς τις περιφέρειες, με μια νομοθετική πρωτοβουλία που θα ξεκινήσει, αμέσως μετά και η οποία θα ικανοποιεί τους περιφερειάρχες που θέλουν να είναι, λογικό αυτό το βρίσκω, κατοχυρωμένοι έναντι των μεταφορέων ότι θα πάρουν τα λεφτά από το κράτος για να μπορέσουμε να τους αποπληρώσουν.{{{ audio1 }}}

Κατεβάστε το ηχητικό εδώ

Το ελληνικό κράτος χρωστάει από το 2011 περίπου 70 εκατ. στους μεταφορείς γι’ αυτό δεν προσέρχονται στους διαγωνισμούς, ενώ από τα 90 εκατ. το 2012 έχει πληρώσει μόλις τα 15 εκατ. Εμείς έχουμε κάνει επαφή και με τους μεταφορείς. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα τους δώσουμε τώρα και τα χρήματα του 2012 ,21 εκατ έναντι, τα οποία θα τα πάρουν πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ενώ τα χρέη που τους οφείλει το κράτος για το 2011 θα ενταχθούν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες θα αποπληρωθούν από τη δανειακή δόση που θα εισπράξει η Ελλάδα.

Για τα οφειλόμενα των Δήμων

Οι δήμοι έχουν ένα δίκιο σ’ αυτή την υπόθεση υπό την έννοια ότι είχαν την έγγραφη διαβεβαίωση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του οικονομικού επιτελείου ότι θα πάρουν κατά τη διάρκεια του 2012 το ποσό των 2,7 δις ευρώ. Με βάση αυτό τον προγραμματισμό κι αυτή την έγγραφη διαβεβαίωση δίνονταν τα χρήματα της τακτικής χρηματοδότησης το πρώτο εξάμηνο του 2012. Όμως στο προϋπολογισμό, δυστυχώς, δεν είχαν εγγραφεί 2,7 δις αλλά 2,4 δις ευρώ με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα έλλειμμα της τάξης των 300 εκατ ευρώ το οποίο μας φέρνει αντιμέτωπους, αυτή τη στιγμή, με το πρόβλημα. Και, βεβαίως, να μην υπάρχει και η δυνατότητα αυτή τη στιγμή να διορθωθεί αυτό το ζήτημα λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα. Αλλά και γιατί η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πρέπει να κινηθεί με βάση τις πραγματικές δυνατότητες. Οι πραγματικές δυνατότητες, λοιπόν, μας αναγκάζουν να προσαρμόσουμε τη χρηματοδότηση των δήμων σ’ αυτή την πολιτική η οποία τώρα ακολουθείται και τα ταμειακά υπόλοιπα που υπάρχουν στο υπουργείο μας. Γι’ αυτό και υπήρξε μια μείωση της τακτικής χρηματοδότησης της τάξης του 30% στις μηνιαίες απολαβές των δήμων. Από την άλλη για να μπορέσουμε να τους συμπαρασταθούμε έχουμε ξεμπλοκάρει και τις άλλες μορφές χρηματοδότησης, όπως είναι η ΣΑΤΑ, που είναι χρήματα για αναπτυξιακά έργα καθώς, επίσης, και χρηματοδότηση που αφορά παρακρατηθέντες φόρους που ποτέ δεν εισέπραξαν οι δήμοι.

Για τους παιδικούς σταθμούς

Υπάρχουν 84000 αιτήσεις παιδιών. Είναι ένα πρωτόγνωρο νούμερο για τα δεδομένα. Αυξήθηκε η ζήτηση σε ποσοστό πάνω από 30%, ενώ δεν υπήρχε η προετοιμασία για κάτι τέτοιο. Εμείς καταφέραμε να λήξουμε το πρόβλημα του διοικητικού προσωπικού που θα κρατήσει τους παιδικούς σταθμούς ανοιχτούς. Δεύτερον με τις δαπάνες που είχαν προϋπολογιστεί για 43 με 45 χιλιάδες παιδιά, αμέσως μετά έγινε μια συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας το οποίο προσέθεσε στις δαπάνες άλλα 20 εκατ ευρώ. Παράλληλα αφομοιώσαμε τα τροφεία που πληρώνουν οι γονείς προς τους δήμους σ ένα λογικό ποσό, ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετήσουμε άλλα 20 χιλιάδες παιδιά. Ποτέ δεν είπαμε ότι έχουμε 100% κάλυψη. Πάραυτα σας λέω ότι αυτή τη στιγμή μελετάτε ακόμα μια πρωτοβουλία από το υπουργείο Εσωτερικών για να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο τον αριθμό των παιδιών τα οποία πρόκειται να καλυφθούν, ώστε αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη για Βρεφονηπιακούς σταθμούς να μπορέσουν να έχουν την κάλυψη του δημοτικού συστήματος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk