Χωρίς φάρμακα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα

Χωρίς φάρμακα κινδυνεύουν να μείνουν οι ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) όλης της χώρας από το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου.

Χωρίς φάρμακα κινδυνεύουν να μείνουν οι ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) όλης της χώρας από το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου.

Η επεισοδιακή γενική συνέλευση των φαρμακοποιών, η οποία συνοδεύτηκε με την παραίτηση από τη θέση του προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θ. Αμπατζόγλου, αποφάσισε την αναστολή χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του Οργανισμού στην περίπτωση που οι φαρμακοποιοί δεν εξοφληθούν για συνταγές που εκτελέσθηκαν τον Μάιο, μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, την περασμένη εβδομάδα, ότι μέχρι αύριο Τρίτη οι φαρμακοποιοί θα έχουν εξοφληθεί, εν τούτοις δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ από τα υπόλοιπα 67 εκατομμύρια ευρώ (σσ. από τα 117 εκατ. έχουν λάβει 50 εκατ. ευρώ).

Η κινητοποίηση συνεχίζεται σε 19 νομούς της χώρας και την 1η Σεπτεμβρίου αναμένεται να επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

Το θέμα θα συζητηθεί εντός των ημερών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, ενώ η παραίτηση του κ. Αμπατζόγλου θα τεθεί προς συζήτηση στο ΔΣ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Σε δήλωσή του μετά το πέρας της γενικής συνέλευσης του ΠΦΣ, ο κ. Αμπατζόγλου ανέφερε τα ακόλουθα: «Μετά το χάος που επικράτησε και την αδυναμία λήψης συνεκτικής απόφασης, είναι αδύνατον να εκπροσωπήσω τον κλάδο απέναντι στην κυβέρνηση και την κοινωνία. Για τον λόγο αυτό θέτω την παραίτηση μου στη διάθεση του Διοικητικού Συμβουλίου».

Το διεκδικητικό πλαίσιο της κινητοποίησης την οποία αποφάσισε ο ΠΦΣ περιλαμβάνει τα εξής:

– Την τακτοποίηση όλων των εξωσυμβατικών οφειλών του ΕΟΠΥΥ που φθάνουν πλέον τις 85 μέρες.

– Την άμεση νομοθετική ρύθμιση του συμψηφισμού των υφισταμένων οφειλών καθώς και των όρων που αφορούν την υπαγωγή των φαρμακείων στον «ΤΕΙΡΕΣΙΑ».

– Την άμεση χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ στο 0,6% του ΑΕΠ και την άμεση απόδοση των εισφορών των ασφαλιστικών ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ.

– Την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για τον τραπεζικό δανεισμό των φαρμακείων και τη βελτίωση της ρευστότητας τους.

Ωστόσο, η κατάσταση στον χώρο της περίθαλψης είναι εξαιρετικά δύσκολη έως επικίνδυνη, δεδομένου ότι τα χρέη του ΕΟΠΥΥ αγγίζουν τα 500 εκατομ. ευρώ και σήμερα Δευτέρα στο ταμείο του Οργανισμού υπάρχουν λίγα εκατομμύρια ευρώ.

Η εικόνα δεν αναμένεται να αλλάξει προς το καλύτερο, καθώς κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την κάλυψη των αναγκών του ΕΟΠΥΥ.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του υπουργού Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζου, ο οποίος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Λ. Γρηγοράκου την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, είπε ότι «αν δεν γυρίσουμε σε διαδικασίες ανάκαμψης της οικονομίας, δεν μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να εξασφαλίζει με έναν μαγικό τρόπο τους πόρους τους οποίους χρειάζεται».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk