Ωδή στον πιο άχρηστο μήνα του χρόνου

Τον ρώτησα, με αυτή την αυθάδη χαλαρότητα που μου προσέδιδε το δύο συναπτών εβδομάδων (αν και διακριτικό, χάρη στον υψηλό αντηλιακό δείκτη) μαύρισμά μου, πώς νιώθει

Ωδή στον πιο άχρηστο μήνα του χρόνου | tovima.gr

Τον ρώτησα, με αυτή την αυθάδη χαλαρότητα που μου προσέδιδε το δύο συναπτών εβδομάδων (αν και διακριτικό, χάρη στον υψηλό αντηλιακό δείκτη) μαύρισμά μου, πώς νιώθει. «Σαν να πήγε όλη η χρονιά στράφι» μου απάντησε. «Καμία ικανοποίηση, καμία εκτόνωση. Σαν να δούλευα όλη τη χρονιά για το τίποτε. Και το χειρότερο, δεν έχω να περιμένω τίποτε». Εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα ότι ο Σεπτέμβριος και των δυο μας θα είναι λίγο-πολύ ο ίδιος (αν ισχύουν οι τερατολόγες εκτιμήσεις ότι από αυτό το φθινόπωρο θα κριθεί η τύχη της χώρας, της ευρωζώνης κ.ο.κ.). Ητοι, μας περιμένουν στη γωνία οι ίδιες (νέες) εισφορές και οι ίδιες (παλιές) αγωνίες. Θυμήθηκα μια καταπράσινη πεταλούδα που είδα εφέτος στις διακοπές. Πρώτη φορά έβλεπα πράσινη πεταλούδα. Τουλάχιστον εγώ πρόλαβα και αυτό το καλοκαίρι να ζήσω λίγες «άχρηστες» (για τον εργοδότη μου τουλάχιστον) ημέρες παντελούς απραξίας.

Ναι, αν ο Απρίλιος είναι ο πιο «σκληρός» μήνας, ο Αύγουστος είναι, για αυτούς που κινούν τα νήματα, ο πιο άχρηστος. Κενός, αντιπαραγωγικός, ανούσιος, σκέτο χάσιμο χρόνου. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποιοι επιχαίρουν που σε λίγες ημέρες τελειώνει. Κλειστές επιχειρήσεις, άδειες αίθουσες συσκέψεων, οργανογράμματα εταιρειών βυθισμένα στη ραστώνη και στο χάος, ούτε μία ιδέα δεν πέφτει στο τραπέζι, ούτε ένα σεντ δεν μπαίνει στο ταμείο, ούτε ένα εγκεφαλικό κύτταρο δεν αξιοποιείται, αποχαυνωμένα στελέχη προσπαθούν επί ματαίω να καθαρίσουν το tablet τους από θερινές εξάρσεις και κόκκους άμμου, εργαζόμενοι κατατρώγουν δίπλα στην τιγκαρισμένη στο λάδι χωριάτικη την τελευταία ελπίδα του καταστήματος / της εταιρείας / της χώρας για ανάκαμψη, διότι έχουν πάει (ή ονειρεύονται να μπορούσαν να πάνε) κάπου διακοπές.

Και όμως, αυτός ο βδελυρός ιός της απραξίας (δεν είναι τυχαίο ότι οι ναζιστές τον έτρεμαν, διότι απειλούσε τον σκληρά εργαζόμενο οργανισμό του κράτους, και έστελναν και τους οκνηρούς στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως), που τόσο τρέμει σήμερα η ελληνική κοινωνία της ανεργίας και του burnout, είναι περισσότερο απαραίτητος από ποτέ. Οι άοκνοι μελετητές του ανθρώπινου εγκεφάλου αποφαίνονται ότι η διακοπή, η αποσύνδεση, το βγάλσιμο από την πρίζα, είναι απαραίτητα για την αποφυγή της «υπερφόρτωσης». Τα μικρά διαλείμματα αλλά και οι διακοπές βοηθούν να διατηρούμε μακροπρόθεσμα την εξαιρετικά εύθραυστη αυτοσυγκέντρωσή μας.

Δείτε, λένε, πόσο σημαντικά είναι τα μικρά breaks μέσα σε ένα γραφείο, ναι, ακόμη και το σουλατσάρισμα στο Facebook ή οι ψηφιακές πασιέντσες (και ας γκρινιάζουν οι αμερικανικές εταιρείες ότι χάνουν 178 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης του Διαδικτύου). Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης διεπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι που σπαταλούν λιγότερο από το 20% του χρόνου τους χαζεύοντας κάπου, κάτι, στον κυβερνοχώρο (αντί να δουλεύουν και να παράγουν αδιαλείπτως) είναι κατά 9% πιο παραγωγικοί από εκείνους που δεν εγκαταλείπουν ούτε στιγμή το κουπί μέσα στη γαλέρα. Ητοι, αν θέλεις κάποιον να σου δουλέψει καλύτερα και αποδοτικότερα, πες του να κάνει μια βόλτα στο πάρκο, όχι υπερωρίες.

Κάπως έτσι λειτουργούν και οι μεγαλύτερης διάρκειας διακοπές. Οι ώρες νωθρότητας και η ενατένιση του ταβανιού κρίνονται ζωτικής σημασίας για κάθε εργαζόμενο. Ο Αύγουστος, λένε πλέον οι ειδικοί, όχι μόνο δεν είναι άχρηστος, αλλά λειτουργεί σαν «λιπαντικό της παραγωγικότητας» – είναι «ο μήνας που θρέφει τους έντεκα». Αντιθέτως, η στέρηση των διακοπών (vacation deprivation) οδηγεί σε λάθη, ανελέητη γκρίνια μεταξύ των συναδέλφων και τελικά σε «καμένες» εργατοώρες.

Οι προσευχές της Μέρκελ εισακούστηκαν, οι φυγόπονοι Ελληνες περικόπτουν τις διακοπές τους. Για πολλούς η ημέρα στη δουλειά μοιάζει ατελείωτη, σαν μια ημέρα στον Κόκκινο Πλανήτη που επισκέφθηκε εσχάτως το «Curiosity» της ΝASA (24 γήινες ώρες και 39 γήινα λεπτά). Νιώθω, αλήθεια, πολύ τυχερή που είχα την πολυτέλεια να ζήσω και αυτό το καλοκαίρι τον δικό μου παντελώς άχρηστο μήνα. Τον μήνα που είδα για πρώτη φορά μια καταπράσινη πεταλούδα. Αυτόν που εμφυσά ζωή σε όλους τους υπόλοιπους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk