Πώς εισήχθηκε η δραχμή ως επίσημο νόμισμα στη νεότερη Ελλάδα

Πώς εισήχθηκε η δραχμή ως επίσημο νόμισμα στη νεότερη Ελλάδα | tovima.gr

Το 1827 ανακηρύχθηκε από την Εθνοσυνέλευση ο κερκυραίος Ιωάννης Καποδίστριας (1776-1831) Κυβερνήτης της Ελλάδος.
Ο κυβερνήτης εισήγαγε τον Φοίνικα το 1828 ως επίσημο νόμισμα της Νεότερης Ελλάδας, που κόπηκε στην τότε πρωτεύουσα Αίγινα.
Όταν η Εθνοσυνέλευση τον Αύγουστο του 1832, μετά την δολοφονία του Καποδίστρια το 1831 στο Ναύπλιο, αναγόρευσε με ψήφισμα ομόθυμα τον 17ετή βαυαρό πρίγκιπα ΄Οθωνα (1815-1867) ως Βασιλέα της Ελλάδας, ασκούσε τότε την βασιλική εξουσία για τα 3 χρόνια μέχρι της ενηλικιώσεως του ΄Οθωνα το συμβούλιο της Αντιβασιλείας με τα 3 τακτικά και τα 2 αναπληρωματικά μέλη του (Κόμης Άρμανσπεργκ, καθηγητής Μάουρερ, υποστράτηγος Χάϊντεκ, φον Αμπελ και φον Γκράϊνερ), που δραστηριοποιήθηκε αμέσως από το Φθινόπωρο 1832 και πριν φθάσει στην Ελλάδα τον Φεβρ. 1833. Μεταξύ των σημαντικών θεμάτων που επεξεργάσθηκε ήταν η εισαγωγή νέου νομίσματος.
Η κατά το πρότυπο της κλασσικής Ελλάδας κοπείσα δραχμή από το κεντρικό Νομισματοκοπείο Μονάχου καθιερώθηκε στην Ελλάδα τον Φεβρ. 1833 ως νομισματική μονάδα και ίσχυσε μέχρι το 2002 οπότε και καταργήθηκε λόγω της εισαγωγής του ΕΥΡΩ. Ο Διευθυντής του Νομισματοκοπείου φον Λεπριέρ (1766-1837), μετά από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου, τιμήθηκε από τον Βασιλέα ΄Οθωνα στις 21 Μαίου 1835, μαζί με άλλους 30 Βαυαρούς Φιλέλληνες, για την προσφορά στο ελληνικό Κράτος με τον χρυσό σταυρό των Ιπποτών του Τάγματος του Σωτήρος.
Η Αντιβασιλεία έφερε μαζί της και έθεσε αμέσως σε κυκλοφορία
– τα εικοσάδραχμα μεταλλικά νομίσματα, που ήσαν χρυσά συνολικής αξίας 351.000,– δρχ.
-τα μεταλλικά νομίσματα των 5 δραχμών, της 1 δραχμής και των 25 λεπτών, που ήσαν ασημένια συνολικής αξίας 3.660.000,– δρχ. ως και
– τα μεταλλικά νομίσματα των 5 λεπτών, των 2 λεπτών και του 1 λεπτού, που ήσαν χάλκινα συνολικής αξίας 248.500 δρχ.
Η αρχαία ελληνική δραχμή δεν είχε ως υποδιαίρεση τα λεπτά, αλλά τους 6 οβολούς. 100 δρχ. έκαναν 1 μνά και 60 μναί έκαναν 1 τάλαντο. Η δραχμή ήδη από τον Ε΄ αιώνα π.Χ., νόμισμα των Αθηνών, ετυμολογείται από το δράγμα (δράττομαι) δηλαδή όσο σιτάρι δύναται να πιάσει κάποιος με την παλάμη του χεριού, με την χούφτα και ισοδυναμούσε προς 6 οβολούς.
Τον Ιούλιο 1834 τα ανακληθέντα μέλη της Αντιβασιλείας αντικατέστησε ο φον Κομπέλλ ως νέο τακτικό μέλος αυτής, που έκανε αμέσως την Αθήνα Πρωτεύουσα του Κράτους και γι αυτό ανακηρύχθηκε επίτιμος Δημότης Αθηναίων από το δημοτικό συμβούλιο με την πρωτόγνωρη συνεργία και της ηγεσίας του κλήρου, ήτοι του Επισκόπου και των ηγουμένων των ιστορικών Ιερών Μονών Αττικής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk