Με την πρεμιέρα του «Διστακτικού φονταμενταλιστή» («The reluctant fundamentalist»), τελευταίας ταινίας της ινδής σκηνοθέτριας Μίρα Ναΐρ, ετοιμάζεται να αρχίσει η 69η κινηματογραφική Μόστρα, την ερχόμενη Τετάρτη 29 Αυγούστου. Για ένα δεκαήμερο το Λίντο, το «μελαγχολικό» νησί έξω από τη Βενετία, εκεί όπου ο Λουκίνο Βισκόντι σκηνοθέτησε τον «Θάνατο στη Βενετία», θα γεμίσει από αστέρες του παγκόσμιου κινηματογραφικού στερεώματος οι οποίοι θα κάνουν ό,τι μπορούν για την προώθηση των προϊόντων τους σε μια εποχή δύσκολη για τον κινηματογράφο.

Ποιοι αναμένεται να βρεθούν στο Λίντο; Αρκετοί, αν και εφέτος το επίσημο πρόγραμμα της κινηματογραφική Μπιενάλε δεν δείχνει τόσο ελκυστικό όπως πέρυσι. Ανάμεσα σε αυτούς που αναμένεται να δώσουν το «παρών» είναι ο Κίφερ Σάδερλαντ που πρωταγωνιστεί στην (εκτός συναγωνισμού) ταινία της Ναΐρ, ο Μπεν Αφλεκ, ο Χαβιέρ Μπαρδέμ και η Ρέιτσελ Μακ Ανταμς που συμπρωταγωνιστούν στην ταινία του Τέρενς Μάλικ «To the wonder» (η Μακ Ανταμς παίζει και στο «Πάθος» του Μπράιαν Ντε Πάλμα – δείτε σχετικό βίντεο), ο Χοάκιν Φίνιξ και ο Φίλιπ Σίμορ Χόφμαν που πολύ πιθανόν να έχουν δώσει tout – de – force ερμηνείες στο «The master» του Πολ Τόμας Αντερσον, η Ιζαμπέλ Υπέρ, πρωταγωνίστρια στην τελευταία ταινία του Μάρκο Μπελόκιο «Bella addormentata» και ο Τζέιμς Φράνκο που πρωταγωνιστεί στο όπως όλα δείχνουν προκλητικότατο «Spring breakers» του Χάρμονι Κοράιν.

Το ενδιαφέρον του εφετινού φεστιβάλ όμως, αλλά ενδεχομένως και το μεγάλο στοίχημά του, είναι οι ταινίες με αμιγώς «φεστιβαλικές» προδιαγραφές και χωρίς τη στήριξη των μεγάλων ονομάτων. Σε μια χρονιά χωρίς πλούσιο υλικό-κράχτη, κάποιες από αυτές τις ταινίες ενδεχομένως να κάνουν την έκπληξη: Κίριλ Σερεμπρένικοφ («Προδοσία», Ρωσία), Μπριγιάντε Μεντόζα («Sinapupunan», Φιλιππίνες), Βαλέρια Σαρμιέντο («Linhas de Wellington», Γαλλία/ Πορτογαλία), Πέτερ Μπρόσενς, Τζέσικα Γούντγουορθ («Η έκτη σεζόν», Βέλγιο), Ράμα Νπερστάιν («Fill the void»/ «Γεμίστε το κενό», Ισραήλ), Ντανιέλε Τσίπρι («E΄ stato il figlio»/ «Ηταν ο γιος», Ιταλία), Κιμ Κι Ντουκ («Πιέτρα», Νότιος Κορέα).

Στο εκτός συναγωνισμού πρόγραμμα θα βρούμε επίσης το «O Gebo e a Sombra», την τελευταία ταινία του αειθαλούς Μανοέλ Ντε Ολιβέιρα (είναι 104 χρόνων και γυρίζει καινούργια ταινία!), το «The company you keep» του Ρόμπερτ Ρέντφορντ με πρωταγωνιστή τον ίδιο στον ρόλο ενός δικηγόρου με βαρύ παρελθόν, αλλά και αρκετά ντοκυμαντέρ, όπως το «Bad 25» του Σπάικ Λι και το ντοκυμαντέρ που σκηνοθέτησε ο Τζόναθαν Ντέμι για τη ζωή και τη μουσική του ιταλού μουσικού Ενζο Αβιτάμπιλε.

Για την προσφορά του στον κινηματογράφο θα τιμηθεί με το βραβείο Persol 2012 ο Μάικλ Τσιμίνο, ο δημιουργός του «Ελαφοκυνηγού» αλλά και του παρεξηγημένου αριστουργήματος «Η πύλη της Δύσης» που γυρίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και η αποτυχία της στοίχισε τη ζωή του στούντιο United Artists. Η «Πύλη της Δύσης» θα παιχτεί στην τελετή απονομής του βραβείου στον Τσιμίνο, του οποίου η ολοκληρωτική μεταμόρφωση προσώπου έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις, ακόμη και φήμες για αλλαγή φύλου. Από ελληνικής πλευράς, όπως έχουμε ξαναγράψει, η μοναδική παρουσία είναι στις μικρού μήκους όπου συμμετέχει η ταινία του Γιώργου Ζώη «Τίτλοι τέλους» (δείτε συνέντευξη του σκηνοθέτη στο Βήμα). Μία ακόμη ελληνική παρουσία όμως είναι και του κριτικού κινηματογράφου, πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Δημόπουλου που είναι μέλος της κριτικής επιτροπής Opera Prima, η οποία αφορά ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων.

Πρόεδρος της εφετινής κριτικής επιτροπής είναι ο αμερικανός σκηνοθέτης Μάικλ Μαν, αγαπημένο παιδί του Φεστιβάλ Βενετίας αφού από αυτό το φεστιβάλ ξεκίνησε η πανευρωπαϊκή καριέρα της ταινίας του «Η διαδρομή» με τον Τομ Κρουζ και τον Τζέιμι Φοξ. Στο πλευρό του Μαν οι Mαρίνα Αμπράμοβιτς, Λετισιά Καστά, Πέτερ Χο Σουν Τσαν, Αρι Φόλμαν, Ματέο Γκαρόνε, Ούρσουλα Μέιερ, Σαμάνθα Μόρτον και Πάμπλο Ταπέρο.