Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά σε όλες τις επαφές του με τους ξένους αξιωματούχους και ηγέτες, εντός και εκτός Ελλάδας. Ενα ασυνήθιστο προνόμιο για υπουργό Οικονομικών, όπως ασυνήθιστες είναι και οι συνθήκες λειτουργίας της τρικομματικής κυβέρνησης σε ένα σκηνικό οικονομικής ρευστότητας και πολιτικής αστάθειας. Ο κ. Στουρνάρας προέρχεται από τον χώρο του ΠαΣοΚ και όσο διάστημα είχε γοητευθεί ο Πρωθυπουργός από τις αντιμνημονιακές Σειρήνες, εκείνος ως γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ επέμενε σε μια σκληρή μεταρρυθμιστική λογική ερχόμενος σε (υπόγεια) σύγκρουση ακόμη και τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, τον πρώτο μνημονιακό υπουργό Οικονομικών.

Η εγγύτητα του κ. Στουρνάρα με τον κ. Σαμαρά και η ελευθερία κινήσεων που αυτή συνεπάγεται τον αποξένωσαν από ορισμένους παλαιούς του συντρόφους, άναψε σπίθες έντασης με τον κ. Ευ. Βενιζέλο και τον έφερε σε σύγκρουση με τον κ. Φ. Κουβέλη. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι ο Πρωθυπουργός ύστερα από σχεδόν δύο μήνες στο Μέγαρο Μαξίμου έχει καταλήξει να εμπιστεύεται περισσότερο το νέο αίμα στην κυβέρνηση από τους ισχυρούς συμβούλους των αντιπολιτευτικών χρόνων, όπως ο κ. Χρ. Λαζαρίδης.

Ο κ. Στουρνάρας όλους τους προηγούμενους μήνες υποδεχόταν στο ΙΟΒΕ ξένους οικονομικούς παράγοντες, αναλυτές και δημοσιογράφους, οι οποίοι ζητούσαν ενημέρωση σε βάθος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η τακτική του ήταν απλή και δοκιμασμένη: δεν έκρυβε την πραγματικότητα αλλά δεν αποκάλυπτε ολόκληρη τη δραματική μεγαλοπρέπεια των δημοσιονομικών μεγεθών. «Δεν μου πάει να δυσφημίζω τη χώρα μου» απαντούσε αποφεύγοντας, στο επίπεδο που του αναλογούσε, τα κύματα της αρνητικής δημοσιότητας που δεχόταν η χώρα με την ίδια επιμονή που διέσχιζε κολυμπώντας τα έξι χιλιόμετρα πηγαινέλα από το σπίτι του στα Τρία Λαγγόνια της Σύρου ως τον φάρο στο νοτιότερο τμήμα του νησιού, προτού αγκυροβολήσει στο κτίριο της οδού Νίκης στο Σύνταγμα. Οι κοπιώδεις διαδρομές φαίνεται ότι έχουν αναζωογονητική επίδραση στον υπουργό Οικονομικών.
Ακόμη και ένας δεινός κολυμβητής, όπως ο κ. Στουρνάρας, δεν είναι βέβαιο ότι θα τα βγάλει πέρα στην κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης που θα επιχειρήσει το επόμενο τετράμηνο η κυβέρνηση στην Ευρώπη, με την ελληνική κοινή γνώμη να βρίσκεται σε σύγχυση στην γκρίζα ζώνη μεταξύ ευρώ και δραχμής. Ο υπουργός Οικονομικών ήταν παρών στην επίσημη συνάντηση και στο δείπνο που παρέθεσε ο Πρωθυπουργός στον λουξεμβούργιο ομόλογό του και επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και συνόδευσε τον κ. Σαμαρά στο Βερολίνο και στο Παρίσι έχοντας στους φακέλους του όλες τις λεπτομέρειες των μέτρων που περιλαμβάνονται στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ. Επίσης, έχει τις επαφές του στο εξωτερικό και την κουλτούρα του ευρωπαίου τεχνοκράτη, την οποία αξιοποίησε στο πρώτο Eurogroup όπου συμμετείχε ως υπουργός Οικονομικών. Αρκούν αυτά τα προσόντα για να στηρίξει αποτελεσματικά την πρώτη απόπειρα του κ. Σαμαρά να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους για τον χρόνο εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής;
Στο κυβερνητικό κλιμάκιο που συνόδευε τον Πρωθυπουργό συμμετείχε και ο κ. Λαζαρίδης, ο οποίος επίσης παρέστη στα επίσημα δείπνα με τους κκ. Ζοζέ Μπαρόζο και Γιούνκερ. Ο μέχρι πρότινος «οικονομικός γκουρού» της ΝΔ λέγεται ότι δεν βλέπει με καλό μάτι την άνοδο των μετοχών του κ. Στουρνάρα. Ο κ. Λαζαρίδης όμως τόσα χρόνια δίπλα στον κ. Σαμαρά έχει μάθει να είναι καρτερικός, αν και στους διαδρόμους του Μεγάρου Μαξίμου πληθαίνουν οι ψίθυροι για τη δύσκολη συμβίωση των δύο ανδρών στο πλευρό του Πρωθυπουργού. Ο κ. Λαζαρίδης δεν είναι αθέατος. Το αντίθετο, συμμετέχει και εκείνος σε όλες τις επίσημες επαφές του κ. Σαμαρά, και στηρίζει ιδεολογικά τις αποφάσεις του, μολονότι εμφανίζεται στους συνομιλητές του και ως θεματοφύλακας των προεκλογικών εξαγγελιών της ΝΔ – το μέτρο της τριετούς εφεδρείας που παρουσιάστηκε στο Ζάππειο ΙΙ ήταν δικής του εμπνεύσεως. Ο υπουργός Οικονομικών, από την άλλη πλευρά, επικαλείται το… δίκαιο της ανάγκης για το νέο πακέτο μέτρων.
«Μην ακούς κανέναν. Εσύ να κάνεις τη δουλειά σου»
Στις πρώτες συσκέψεις των τριών πολιτικών αρχηγών ο κ. Στουρνάρας εμφανιζόταν αμετακίνητος στην άποψη ότι τα μέτρα θα πρέπει να προηγηθούν του αιτήματος για επιμήκυνση. Ετσι δεν άργησε να εκδηλωθεί η πρώτη σύγκρουση με τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος πρότεινε το αντίστροφο, και εκτιμούσε ότι ο Πρωθυπουργός αντί να αξιοποιήσει τη στάση του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ για να διαπραγματευθεί με την τρόικα χρησιμοποιούσε την τρόικα για να πιέσει τον ίδιο και τον κ. Κουβέλη να αποδεχθούν τα μέτρα. Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος ανέρρωνε από την περιπέτεια με το μάτι του, έδινε την εντύπωση ότι συρόταν στις θέσεις του υπουργού του. Η πραγματικότητα αποδείχθηκε διαφορετική: ύστερα από τον πρώτο καβγά του υπουργού Οικονομικών με τον κ. Βενιζέλο, ο Πρωθυπουργός έσπευσε να ηρεμήσει τα πνεύματα, αλλά αργότερα, όταν έμειναν μόνοι τους, του συνέστησε: «Γιάννη, να είσαι ευγενικός σε αυτές τις συναντήσεις». Επειτα από τη σύγκρουση με τον κ. Κουβέλη για το θέμα της εφεδρείας, ο Πρωθυπουργός τού έδειξε εμπράκτως ότι τον στηρίζει. Δείπνησε μαζί του και την επόμενη ημέρα τον επισκέφθηκε στο υπουργείο του.
Πηγές που γνωρίζουν τους δύο άνδρες επισημαίνουν ότι ο κ. Στουρνάρας, ενδεχομένως επειδή δεν είναι πολιτικός αλλά και γιατί πιστεύει ότι πραγματικά αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα, μιλάει με τη γλώσσα της αλήθειας χωρίς να ωραιοποιεί καταστάσεις. Ακολουθεί δηλαδή την τακτική του μέντορά του, του κ. Ι. Παπαντωνίου, ο οποίος είχε πάντοτε την άποψη ότι ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να έχει μια ισότιμη σχέση με τον πρωθυπουργό και αν το απαιτήσουν οι συνθήκες να μπορεί να ορθώσει το ανάστημά του. «Αυτή τη στιγμή ο Γιάννης είναι ο πιο αξιόπιστος συνομιλητής του Σαμαρά» λένε και προσθέτουν με νόημα ότι ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε να μην εμπλέκεται κανένας από τους οικονομικούς συμβούλους του Πρωθυπουργού στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής.
Ο κ. Σαμαράς όχι μόνο ικανοποίησε το αίτημά του αλλά επιπλέον κάλεσε το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου και τους ξεκαθάρισε: «Θα γίνεται ό,τι λέει ο Γιάννης. Του έχω πλήρη εμπιστοσύνη». Τα ίδια αισθήματα εξέφρασε και στον υπουργό Οικονομικών: «Μην ακούς κανέναν. Εσύ να κάνεις τη δουλειά σου και για ό,τι θέλεις να μιλάς με τον Κώστα και τον Δημήτρη» φέρεται να του είπε. Ο Κώστας και ο Δημήτρης είναι οι κκ. Μπούρας, διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού, και Σταμάτης, υπουργός Επικρατείας. Μέχρι στιγμής όμως ο κ. Στουρνάρας μιλάει τόσο συχνά και καθημερινά με τον Πρωθυπουργό ώστε μάλλον δεν έχει παραστεί ανάγκη να συνεννοηθεί και με το στενό επιτελείο του. Ο υπουργός Οικονομικών έχει βρει ένα modus vinendi με την τρόικα, εξομαλύνει τις αντιθέσεις με τους υπόλοιπους υπουργούς, όπως έκανε προσφάτως με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκη για το θέμα της εφεδρείας, και πορεύεται μαζί με τον κ. Σαμαρά στο μονοπάτι που χάραξε για την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο, στην πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο οποίος ξεκαθάρισε στους συνδαιτυμόνες του: «Προσέξτε, γιατί κάποιοι σάς έχουν ξεγραμμένους».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ