Ο Σαμαράς πέρασε το… τεστ αξιοπιστίας

Η αξιοπιστία, της αξιοπιστίας, την αξιοπιστία, ω, αξιοπιστία. Η λέξη αυτή κυριάρχησε σε όλες τις δυνατές κλίσεις και τόνους στις συνομιλίες του Αντώνη Σαμαρά με την Ανγκελα Μέρκελ την Παρασκευή στο Βερολίνο. «Ηταν σαν κόκκινο νήμα» έλεγε παριστάμενος διπλωμάτης. «Με αυτήν άνοιξε και με αυτήν έκλεισε η συνάντηση». Η συνεχής επίκληση του όρου δεν ήταν τυχαία. Η γερμανίδα καγκελάριος έχει αναγάγει τελευταία την αρετή της αξιοπιστίας σε ύψιστο πολιτικό πρόσταγμα, την εφαρμογή του οποίου απαιτεί, θεωρητικά, από όλους – μη εξαιρουμένης της ίδιας –, πρακτικά ωστόσο κυρίως από τους Ελληνες.

Η αξιοπιστία, της αξιοπιστίας, την αξιοπιστία, ω, αξιοπιστία. Η λέξη αυτή κυριάρχησε σε όλες τις δυνατές κλίσεις και τόνους στις συνομιλίες του Αντώνη Σαμαρά με την Ανγκελα Μέρκελ την Παρασκευή στο Βερολίνο. «Ηταν σαν κόκκινο νήμα» έλεγε παριστάμενος διπλωμάτης. «Με αυτήν άνοιξε και με αυτήν έκλεισε η συνάντηση». Η συνεχής επίκληση του όρου δεν ήταν τυχαία. Η γερμανίδα καγκελάριος έχει αναγάγει τελευταία την αρετή της αξιοπιστίας σε ύψιστο πολιτικό πρόσταγμα, την εφαρμογή του οποίου απαιτεί, θεωρητικά, από όλους – μη εξαιρουμένης της ίδιας –, πρακτικά ωστόσο κυρίως από τους Ελληνες.

Πέρασε ο έλληνας πρωθυπουργός το «τεστ αξιοπιστίας»; Αν κρίνει κανείς από τη γλώσσα των σωμάτων, έλεγε ο ίδιος διπλωμάτης, καθώς και από τη 40λεπτη κατ’ ιδίαν συνομιλία της Ανγκελα Μέρκελ και του Αντώνη Σαμαρά μετά την επίσημη συνάντησή τους, τότε μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι οι δυο τους έχουν ήδη ισχυρό δεσμό εμπιστοσύνης.

Η εμπιστοσύνη αυτή, βέβαια, προσέθεσε, δεν είναι τυφλή από την πλευρά των Γερμανών. Οι τελευταίοι καταγράφουν μεν τις εκπληρωμένες υποσχέσεις, ταυτόχρονα διαπιστώνουν όμως ότι πολλές άλλες, αν όχι οι περισσότερες, δεν έχουν γίνει ακόμη πράξη – για παράδειγμα, εκείνες για τις ιδιωτικοποιήσεις ή το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
«Η αξιοπιστία συνδέεται με την εκπλήρωση των ανειλημμένων υποχρεώσεων» τόνισε σε μια στιγμή η καγκελάριος. Αν αυτό συνέβαινε πραγματικά, η Γερμανία θα έδινε κάθε δυνατή διμερή βοήθεια στην Ελλάδα. Αυτό θα μπορούσε, για παράδειγμα, να συμβεί στον χώρο της Υγείας ή της συνεργασίας σε επίπεδο δήμων, τον συντονισμό της οποίας έχει αναθέσει στον υφυπουργό Εργασίας Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ.
Αρκεί η αξιοπιστία των πολιτικών ηγετών; «Εμείς μπορούμε να παίρνουμε τις καλύτερες αποφάσεις του κόσμου. Οταν φεύγουμε όμως από τα γραφεία μας, οι αποφάσεις μένουν στα συρτάρια ή μηδενίζονται εντελώς» είπε η ίδια υπαινισσόμενη την ολιγωρία της ελληνικής διοίκησης. Ο κ. Σαμαράς συναίνεσε σιωπηλός σε αυτό.
Η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη είναι καλές, το αντίθετό τους κάκιστο: η δυσπιστία. Και αυτή, σύμφωνα με την κυρία Μέρκελ, έχει ρίξει ενδιάμεσα βαθιές ρίζες στον γερμανικό πληθυσμό, που βλέπει τα χρήματά του να βυθίζονται αύτανδρα στο ελληνικό «βαρέλι δίχως πάτο». «Κάντε δυο-τρεις απροσδόκητες θεαματικές κινήσεις που θα δώσουν στη δική μας κοινή γνώμη την εντύπωση ότι γίνονται σοβαρές αλλαγές στην Ελλάδα» προέτρεψε τον επισκέπτη της. Αυτό, προσέθεσε, θα άλλαζε το κλίμα υπέρ των Ελλήνων και θα διευκόλυνε και το δικό της έργο.
Η κυρία Μέρκελ, σύμφωνα με άλλη διπλωματική πηγή, απέφυγε κάθε πολεμική εις βάρος της ελληνικής αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, και οι επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Χρήστος Σταϊκούρας. «Ηταν πραγματικά φιλική συνομιλία» είπε.
Μόνο που τα όρια αυτής της «φιλίας» ήταν φυσικά περιορισμένα. Ο κ. Σαμαράς απέφυγε κάθε κουβέντα για το κύριο αίτημά του: την επιμήκυνση. Αυτό, δήλωσε συνεργάτης του, θα μπορούσε να συζητηθεί μετά την έκδοση του πορίσματος της τρόικας. Στον βωμό αυτής της τακτικής θυσιάστηκαν, προσωρινά τουλάχιστον, και τα αιτήματα για χαμηλότερα επιτόκια ή για την τροφοδότηση των ελληνικών τραπεζών με φρέσκο χρήμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Μια άλλη τακτική δεν θα είχε πάντως μεγαλύτερη επιτυχία. «Στη συνάντηση αυτή ούτε πήραμε ούτε δώσαμε» έλεγε η ίδια γερμανική πηγή. Η ατμόσφαιρα βελτιώθηκε αλλά αποφάσεις δεν ελήφθησαν.
Οι έλληνες διπλωμάτες έτριβαν πάντως τα ματιά τους μπροστά στην απροσδόκητη γαλαντομία της καγκελαρίου που ερχόταν σε κατάφωρη αντίφαση με τη στάση του σχεδόν «βωβού και αμίλητου» υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Η δυσπιστία ήταν γραμμένη στο πρόσωπό του» έλεγε γι’ αυτόν έλληνας διπλωμάτης.
Εβαλε μήπως το «χεράκι» του στη μεταμόρφωση της «μαντάμ Νο», όπως χαρακτηρίζεται διεθνώς η κυρία Μέρκελ, ο γάλλος προέδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είχε συναντηθεί λίγες ώρες νωρίτερα μαζί της; «Οχι» ήταν η απάντηση της πηγής. Οι δυο τους ευθυγράμμισαν ωστόσο έτσι την πολιτική τους ώστε ο κ. Σαμαράς να μην ακούει πλέον κάθε φορά διαφορετικά πράγματα από το Βερολίνο και το Παρίσι.
Ο λύκος που έγινε αρνάκι; Οχι ακριβώς. Η καγκελάριος έκανε απλώς εκείνο που ξέρει να κάνει πάντα κατά τον καλύτερο τρόπο: πραγματιστική πολιτική. «Η Μέρκελ έδινε την εντύπωση μιας διαχειρίστριας που επιζητεί πρακτικές λύσεις» είπε μέλος της γερμανικής αντιπροσωπείας – κάτι σαν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της πολυεθνικής «Ευρώπη» που προσπαθεί να βάλει τάξη στο υποκατάστημα της Ελλάδας.
Η πολιτική αυτή, διαβεβαίωνε το ίδιο μέλος, δεν είναι καινούργια. «Θέλαμε πάντα την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και αγωνιστήκαμε γι’ αυτό με πανάκριβα προγράμματα για μια διετία» προσέθεσε. «Τώρα εναπόκειται στην Αθήνα να εδραιώσει αυτή την παραμονή».

Γιόαχιμ Πος – Αντιπρόεδρος της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD)
«Ωρα συναίνεσης»
«Μετά τη συνάντηση έγινε ξεκάθαρο ότι η κυρία Μέρκελ θέλει να ανταποκριθεί στα αιτήματα του κ. Σαμαρά. Στο παρασκήνιο η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει από καιρό τη συναίνεση με την ελληνική. Η κυρία Μέρκελ ξέρει ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας και η έξοδός της από την ευρωζώνη αποτελούν σενάρια, που πρέπει να αποτραπούν με κάθε τρόπο.
Πιστεύω, όπως και η κυρία Μέρκελ, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις και ότι ως εκ τούτου θα μπορέσει να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή βοήθεια.
Αλλά η καγκελάριος θα πρέπει τώρα να φροντίσει για σαφήνεια στις γραμμές της. Ο καταμερισμός εργασίας του τύπου «η Μέρκελ ως η καλή και ο Κάουντερ με τον Μπρούντερλε ως εμπρηστές» δεν συμβάλλει στη λύση των δύσκολων προβλημάτων της ευρωζώνης».
Λίζα Πάους – Εκπρόσωπος των Πρασίνων σε οικονομικά θέματα
«Φούσκες Μέρκελ»
«Οποιος περίμενε σήμερα από την κυρία Μέρκελ λύσεις ή σαφή σινιάλα υπέρ της Ελλάδας απογοητεύθηκε. Μια σαφή δήλωση υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη δεν υπήρξε. Αντί γι’ αυτό υπήρξε ένα πλήθος φούσκες περί «υποχρεώσεων και προσδοκιών που πρέπει να εκπληρωθούν». Το αποκορύφωμα αυτού του είδους της διπλωματίας επιτεύχθηκε όταν ο Σαμαράς ζήτησε από τους «γερμανούς Ράμπο-πολιτικούς» να «τερματίσουν την τοξική κακοφωνία τους» και η καγκελάριος του απάντησε με τη διαβεβαίωση ότι «δεν ξέρει κανέναν στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κυβερνητικών κομμάτων που ζητεί την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη». Αγαπητή κυρία Μέρκελ, οι κύριοι αυτοί λέγονται Ρέσλερ και Κάουντερ. Η Γερμανία δεν πρέπει να αποποιηθεί τις υποχρεώσεις της».
Οτο Φρίκε – Εκπρόσωπος Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) σε χρηματιστικά θέματα
«Υλοποίηση δεσμεύσεων»
«Η Ελλάδα πρέπει να αναγνωρίσει ότι θα ξανασταθεί πάλι πλήρως στα πόδια της και θα επανακτήσει την εμπιστοσύνη αν υλοποιήσει τις αναληφθείσες υποχρεώσεις εντός του συμφωνηθέντος χρόνου. Μόνο έτσι μπορεί να ανακτηθεί
η εμπιστοσύνη όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την ευρωζώνη. Αυτό θα επιτευχθεί με τον καλύτερο τρόπο αν η Ελλάδα παραμείνει ως επιτυχημένο κράτος στην ευρωζώνη».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk