Δίκες-εξπρές (ξανά) για τη διαφθορά

Με ταχείες διαδικασίες και μέσα σε τέσσερις ως έξι μήνες θα ολοκληρώνονται οι ανακρίσεις για υποθέσεις διαφθοράς στον δημόσιο τομέα, με βάση τον νέο νόμο που προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτης.

Δίκες-εξπρές (ξανά) για τη διαφθορά | tovima.gr
Με ταχείες διαδικασίες και μέσα σε τέσσερις ως έξι μήνες θα ολοκληρώνονται οι ανακρίσεις για υποθέσεις διαφθοράς στον δημόσιο τομέα, με βάση τον νέο νόμο που προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτης. Με βάση διατάξεις του νομοσχεδίου, οι σχετικές δικογραφίες κακουργηματικών υποθέσεων επίορκων δημοσίων υπαλλήλων θα αξιολογούνται από ειδικά ορισμένο εισαγγελέα, ο οποίος θα ασκεί και την ποινική δίωξη. Στη συνέχεια τη σκυτάλη θα παίρνει ως ανακριτής πρόεδρος Πρωτοδικών, ο οποίος θα πρέπει να κλείσει τη δικογραφία το αργότερο σε έξι μήνες. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα του δίνει επιπλέον τη δυνατότητα να αίρει αμέσως κάθε απόρρητο του κατηγορουμένου – τραπεζικό, φορολογικό, χρηματιστηριακό – και να δεσμεύει λογαριασμούς, αλλά και κάθε περιουσιακό στοιχείο του. Στη συνέχεια οι κατηγορούμενοι για τα συγκεκριμένα κακουργήματα θα παραπέμπονται αμέσως σε δίκη. Προς στιγμήν λιμνάζουν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών περί τις 6.000 υποθέσεις, οι οποίες έχουν προσδιοριστεί να εκδικαστούν έπειτα από χρόνια.
Για τις περιπτώσεις επίορκων υπαλλήλων του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, π.χ. υπαλλήλων ΔΕΚΟ ή κρατικών τραπεζικών υπαλλήλων, οι οποίοι διώκονται σε βαθμό κακουργήματος, θα ισχύουν οι διατάξεις του πρόσφατου Νόμου 4022/11, που προβλέπει κατά προτεραιότητα εκδίκαση των υποθέσεων κακουργηματικού χαρακτήρα, στις οποίες εμπλέκονται γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων, διοικητές, υποδιοικητές, πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων, διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, αιρετά, μονοπρόσωπα όργανα των ΟΤΑ κτλ.
Βαριά πρόστιμα φέρνει η νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου και για το περιώνυμο «φακελάκι», όπου το αδίκημα των επίορκων υπαλλήλων διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος. Το υπουργείο Δικαιοσύνης προτείνει διάταξη νόμου με την οποία θα καθίσταται υποχρεωτική η επιβολή χρηματικής ποινής στο 50πλάσιο της μίζας που αποκόμισαν από την παράνομη συναλλαγή. Ως σήμερα για τα αδικήματα δωροδοκίας των δημοσίων υπαλλήλων δεν προβλεπόταν η υποχρεωτική επιβολή χρηματικής ποινής για την αποκατάσταση της οικονομικής ζημιάς. Με την πρόταση νόμου του υπουργείου η επιβολή χρηματικής ποινής καθίσταται υποχρεωτική και θα είναι πολλαπλάσια του ποσού που εισέπραξαν οι επίορκοι. Ετσι για παράδειγμα αν ένας γιατρός πήρε φακελάκι 1.000 ευρώ θα καλείται να πληρώσει στο Δημόσιο 50.000 ευρώ ή αν ένας πολιτικός μηχανικός δωροδοκήθηκε με 2.000 ευρώ για να διεκπεραιώσει μια άδεια θα πρέπει να καταβάλει 100.000 ευρώ και αυτό πέραν της ποινής φυλάκισης που θα του επιβληθεί από το δικαστήριο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk