ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Φανταστείτε τι γίνεται. Μόνο για τη μισθοδοσία του δημόσιου τομέα απασχολούνται συνολικά 11.000 εργαζόμενοι (λογιστές, βοηθοί και προγραμματιστές). Αποτέλεσμα το «λογιστήριο» που ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τη μισθοδοσία και την καταβολή συντάξεων στο Δημόσιο να στοιχίζει στον προϋπολογισμό περί τα 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ | tovima.gr
11.000 λογιστές για τη μισθοδοσία!
  • Φανταστείτε τι γίνεται. Μόνο για τη μισθοδοσία του δημόσιου τομέα απασχολούνται συνολικά 11.000 εργαζόμενοι (λογιστές, βοηθοί και προγραμματιστές). Αποτέλεσμα το «λογιστήριο» που ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τη μισθοδοσία και την καταβολή συντάξεων στο Δημόσιο να στοιχίζει στον προϋπολογισμό περί τα 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
-Μία από τις προτάσεις των εναλλακτικών μέτρων για τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων και του λειτουργικού κόστους είναι να ανατεθεί η μισθοδοσία του στενού δημόσιου τομέα σε ιδιωτικές εταιρείες (outsourcing).
-Σύμφωνα με την πρόταση, το Δημόσιο μπορεί να εξοικονομήσει περί τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως, αφού όλα στον ιδιωτικό τομέα στοιχίζουν λιγότερο.

Η επιστροφή της Siemens…
  • Εκλεισε με την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, όπως προέβλεπε ο Νόμος 4072/2012 της προηγούμενης κυβέρνησης (ΠαΣοΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ) ο συμβιβασμός της χώρας με τη Siemens για τα σκάνδαλα του παρελθόντος.
-H αποζημίωση στο Ελληνικό Δημόσιο θα ανέλθει στα 330 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού, επενδύσεις, υποτροφίες και για τη δημιουργία μιας παραγωγικής μονάδας της εταιρείας στην Ελλάδα που θα απασχολεί 600 εργαζομένους.
-Αλλά αυτό που μας κάνει να γυρνάμε στο παρελθόν είναι ότι η συμφωνία προβλέπει μέρος των χρημάτων να διατεθούν για τη «χρηματοδότηση φορέων που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και έχουν ως σκοπό την καταπολέμηση της διαφθοράς, της απάτης και του ξεπλύματος χρήματος».
Αλήθεια, ποιος μπορεί να το σκέφθηκε…
…και ο επίτροπος διαφάνειας
  • Επί της ουσίας εγγύηση για να μην παραγραφούν τα αδικήματα και αθωωθούν όσοι ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο είναι η πρόβλεψη της συμφωνίας ότι:
– «Η SIEMENS θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη στις Ελληνικές Αρχές, όποτε της ζητηθεί, σε σχέση με τη συνεχιζόμενη ανάκριση κατά φυσικών προσώπων που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση», ενώ εντάσσεται για μια περίοδο ως τριών ετών σε ένα πρόγραμμα εταιρικής συμμόρφωσης υπό έναν επίτροπο που θα διορίσει το Ελληνικό Δημόσιο.

Πικρή η ωμή αλήθεια!
  • Οι αναλυτές της Alpha Bank ξάφνιασαν και πάλι με την ωμή αλήθεια που διατύπωσαν στην τελευταία εβδομαδιαία ανάλυσή τους για την οικονομία. Δεν δίστασαν να προειδοποιήσουν την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση ότι αρχίζουν να εμφανίζονται «αποκλίνουσες συμπεριφορές», όπως η αθέτηση υποχρεώσεων πληρωμών (Εφορία, τράπεζες, ΔΕΗ κτλ).
-Οι οικονομολόγοι Μιχάλης Μασουράκης και Δημήτρης Μαρούλης γράφουν:
– «Αντιμέτωποι με μια παρατεταμένη περίοδο λιτότητας χωρίς σαφή προοπτική ανάκαμψης, όταν οι προοπτικές απασχόλησης για τους νέους είναι μηδαμινές, όταν οι μισθοί μειώνονται και η ανασφάλιστη εργασία γίνεται θεσμός, όταν ένας στους τέσσερις είναι άνεργος, όταν οι μακροχρόνια άνεργοι χάνουν την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη, όταν οι συντάξεις περικόπτονται και όταν αποσυντίθεται το πλαίσιο κοινωνικής οργάνωσης, αρχίζουν να εμφανίζονται σειρά αποκλίνουσες συμπεριφορές, όπως η αθέτηση υποχρεώσεων πληρωμών και, βεβαίως, η έξαρση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς».
-Τι άλλο να πουν…
Φυλακές, ΕΣΠΑ και ευαισθησία
  • Θυμόσαστε την πρωτοβουλία του διοικητή των ενωμένων Νοσοκομείων «Γεώργιος Γεννηματάς» και Αγιος Δημήτριος στη Θεσσαλονίκη κ. Παύλου Παπαδόπουλου που εξασφάλισε την περίθαλψη των κρατουμένων στις Φυλακές των Διαβατών, χωρίς να επιβαρυνθεί το Δημόσιο;
Καθώς χρήματα για την Υγεία δεν υπήρχαν, αλλά ο κίνδυνος του AIDS και διαφόρων άλλων νοσημάτων απειλούσε κρατουμένους και προσωπικό των φυλακών απευθύνθηκε προ εξαμήνου στις εταιρείες-συνεργάτες του νοσοκομείου και εξασφάλισε:
δωρεάν αντιδραστήρια για τον έλεγχο της ηπατίτιδας, της σύφιλης και του HIV, ώστε να περάσουν από έλεγχο όλοι οι κρατούμενοι και εργαζόμενοι στις φυλακές, και τα απαραίτητα φάρμακα για όλους τους κρατουμένους που είχαν ανάγκη θεραπείας.
-Η πρωτοβουλία αυτή συζητήθηκε… Εφτασε στ’ αφτιά του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αντώνη Ρουπακιώτη ο οποίος με χρήματα από το ΕΣΠΑ επεκτείνει το πρόγραμμα σε όλες τις φυλακές της Βόρειας Ελλάδας.

Νέος πρόεδρος, αμερικανοτραφής
  • Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΛΑΡΚΟ επέλεξε τον κ. Βασίλη Γριμάνη για τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, μετά την απομάκρυνση του κ. Τάσου Μπαράκου, ο οποίος κατηγορήθηκε για αυξήσεις αμοιβών στους εργαζομένους, αντίθετα στο πνεύμα λιτότητας που επιβλήθηκε και με νόμο σε όλες τις ΔΕΚΟ.
-Κριτήριο της επιλογής του νέου προέδρου είναι η πολυετής εμπειρία του στη διοίκηση μεγάλων βιομηχανικών μονάδων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων η Hellas Can, η ΕΛΒΑΛ και η Βιοχάλκο, και οι σπουδές του.
-O κ. Γριμάνης αποφοίτησε από το Ohio Northern University και πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο University of Mississippi.
-Τι θα κάνει με τους μισθούς, δεν γνωρίζουμε. Προφανώς θα τους προσαρμόσει στις υποδείξεις.
Μόνο ο γενικός γνωρίζει…
  • Κανένας δεν είναι σε θέση να απαντήσει αν πράγματι η προηγούμενη διοίκηση παρανόμησε. Και αυτό καθώς λίγες ημέρες μετά την καρατόμηση του κ. Μπαράκου ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Γιώργος Μέργος εξέδωσε τη γνωστή εγκύκλιο που εστάλη σε όλες τις ΔΕΚΟ. Αν δει κανείς προσεκτικά τον πίνακα αποδεκτών, θα διαπιστώσει ότι λείπει η ΛΑΡΚΟ!
-Τελικά η ΛΑΡΚΟ ανήκει ή δεν ανήκει στις ΔΕΚΟ; Μήπως το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει ότι δεν ανήκει ή έχει προεξοφλήσει το κλείσιμο της εταιρείας. Μόνο ο κ. Μέργος γνωρίζει…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk