Το επταήμερο του Διόδωρου

Οι αγώνες δικαιώνονται Κερατέα, Σύνοδος Πρυτάνεων, Κόρινθος – νόμος είναι η βία

Το επταήμερο του Διόδωρου | tovima.gr

Η Ιζαμπώ τα παλιά τα χρόνια, προτού γίνει κεραμιδαριό το Παλιόκαστρο -Clarence-Γλαρέντζα

Οι αγώνες δικαιώνονται

Κερατέα, Σύνοδος Πρυτάνεων, Κόρινθος – νόμος είναι η βία. Οποιος μπορεί να ασκήσει βία ισχυρότερη από αυτή του κράτους κερδίζει: επιβάλλει το δίκιο του, το συμφέρον του δηλαδή: «Οι αντιδράσεις θα είναι δυναμικές… Ο πόλεμος ξεκίνησε και θα κλιμακωθεί… Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει αυτή η απόφαση» δηλώνει φορώντας πηλήκιο και κρατώντας σπαθί ο δήμαρχος Κορίνθου στρατηλάτης Αλέξανδρος Πνευματικός, που δεν θέλει, όπως δεν θέλει και η Χρυσή Αυγή, το παλιό στρατόπεδο που υπάρχει στην πόλη να γίνει Κέντρο Διαμονής Μεταναστών.
Γιατί όχι; Γιατί να μην είναι δυναμικός; Μήπως δεν έγινε υφυπουργός Παιδείας ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου, ο πρύτανης που πρωτοστάτησε στον πόλεμο κατά του νόμου Διαμαντοπούλου; Γιατί να μη γίνει υφυπουργός Εσωτερικών ο δήμαρχος Κορίνθου αν νικήσει, όπως ο πρύτανης; Γιατί το πολεμοχαρές του χαρακτήρα του να πάει χαμένο;
Και πρέπει να αποδείξει ότι είναι ο καλύτερος πολέμαρχος, υπάρχουν πολλοί με ανάλογα προσόντα που διεκδικούν υπουργικές θέσεις: «Οποιαδήποτε αυθαίρετη, οριζόντια και κατάφορα [sic] άδικη αντιμετώπιση του μισθολογικού μας ζητήματος αποτελεί για μας casus belli και θα προκαλέσει αντιδράσεις στον χώρο των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Ερευνας, την έκταση και την ένταση των οποίων δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να προβλέψουμε προς το παρόν τουλάχιστο [sic]!» απειλούν οι σοφοί ακαδημαϊκοί των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ, των ερευνητικών κέντρων, εκπέμποντας μηνύματα πνευματικότητας αντίστοιχης με αυτή του δημάρχου – ήταν ανάγκη να τον λένε «Πνευματικό» αυτόν; Δεν μας έφτανε η ευωνυμία «Ξένιος» για τις επιδρομές της αστυνομίας;
  • Υπάρχει όμως και κάτι καλό σε αυτούς τους πολέμους: εκτός του ότι καταργείται το μονοπώλιο του κράτους στη βία, καταργείται και το μονοπώλιο των αριστεροχουλιγκάνων να δέρνουν την αστυνομία, η Χρυσή Αυγή δέρνει και αυτή τα ΜΑΤ τώρα που έγινε εξουσία. Οπότε μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα μειωθεί το ποσοστό των αστυνομικών που την ψηφίζουν.
  • Ξέχασα την Υδρα, την παλλαϊκή κινητοποίηση και πολιορκία του αστυνομικού τμήματος για να σωθεί από την Εφορία ο εστιάτορας που δεν έκοβε αποδείξεις. Εκτός από τον αγώνα της Κερατέας, και ο αγώνας της 17Ν που πρώτη ξεκίνησε τις επιθέσεις στα αστυνομικά τμήματα επιτέλους δικαιώνεται.

Ολοι εναντίον όλων
Υπάρχουν όμως και οι νικητές των σιωπηλών πολέμων, μάχες για ίδια συμφέροντα που δίνονται και κερδίζονται στα μουλωχτά: γνωρίζαμε για τη θυγατέρα του Θόδωρου Πάγκαλου, για τη σύζυγο του Νίκου Νικολόπουλου, μάθαμε για τις κόρες του Βύρωνα Πολύδωρα – τώρα προκύπτει ότι ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης έχει διορίσει στη Βουλή την κόρη του, τον άντρα της, τη γυναίκα του γιου του και τώρα την αδελφή του άντρα της κόρης του. Και κατανοούμε ποιοι είναι αυτοί που τρώγουν και πίνουν εις υγείαν των κορόιδων που δεν του δίνουν πλέον οι φαρμακοποιοί φάρμακα.
Κάπως σαν το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας είναι η Βουλή, όπου όλοι εκεί ήσαν συγγενείς μεταξύ τους αλλά φυσικά αξιοκρατικά εκλεγμένοι, όπως αξιοκρατικά είναι διορισμένοι όλοι στη Βουλή. Αξιοκρατικά προσλήφθηκαν και οι Μεσσήνιοι στο Μουσείο Ακρόπολης: επί 126 υπαλλήλων, 27 κάτοικοι Μεσσηνίας, 27 κάτοικοι άλλων νομών της χώρας, 72 Αθηναίοι (από τους οποίους πολλοί μεσσηνιακής καταγωγής) – η Μεσσηνία μετρούσε όσο όλη η άλλη εκτός Αθηνών Ελλάδα επί Αντώνη Σαμαρά υπουργού Πολιτισμού.
Αλλάζει όμως η χώρα, θα θεραπευθούν όλα αυτά: από το Μαξίμου διαδίδουν ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση να μη διορίζονται σε μετακλητές θέσεις συγγενείς βουλευτών ως 2ου βαθμού – δηλαδή παιδιά, εγγόνια και αδέλφια βουλευτών δεν θα μπορούν να διορίζουν, για ανίψια, ξαδέλφια, νύφες και γαμπρούς δεν υπάρχει πρόβλημα.
Αλλά γιατί πρέπει να νομοθετούνται τα αυτονόητα, ότι βουλευτές δεν δικαιούνται να προσλαμβάνουν και να διορίζουν συγγενείς τους, ως 4ου βαθμού, για παράδειγμα; Είναι δυνατόν να επιβληθεί νομοθετικά η αξιοπρέπεια; Το Σύνταγμα προστασία της προβλέπει, όταν υπάρχει.
  • Θλιβερό καλοκαιριάτικο συμπέρασμα: Δεν υπάρχει πια ντροπή, αιδώς, αισχύνη – δεν υπάρχει αίσθηση μέτρου, δεν υπάρχει καν αίσθηση ότι είμαστε κάτοικοι της ίδιας χώρας, «συμπατριώτες». Ολοι εναντίον όλων, όποιος προλάβει να αρπάξει.


Η ανεύρετη αξιοπιστία
Σώζεται χώρα με τέτοιες αναξιοπρεπείς ελίτ – διότι για τις ελίτ πρόκειται, οι απλοί πολίτες παρακολουθούν έκπληκτοι και ντροπιασμένοι τις άθλιες συμπεριφορές της πολιτικής και πνευματικής ηγεσίας της χώρας. Δεν σώζεται, μου φαίνεται, διότι χωρίς αξιοπρέπεια δεν υπάρχει αξιοπιστία – και όλοι μας λένε συνεχώς ότι δεν είμαστε αξιόπιστοι, ημερολόγιό μου.
Την αξιοπιστία μας προσπαθεί να αποκαταστήσει ο Αντώνης Σαμαράς στο Βερολίνο και στο Παρίσι. Μακάρι να τα καταφέρει – αλλά είναι μέρος του προβλήματος με όσα έκανε τα προηγούμενα δύο χρόνια ώσπου να καταφέρει να γκρεμίσει τον Γιώργο Παπανδρέου (που αξιοπιστία ζητιάνευε και αυτός) από την πρωθυπουργία και το ΠαΣοΚ στο 12%. Εχει ευθύνη, όπως όλοι όσοι πάλεψαν να μην εφαρμοστεί το μνημόνιο και τώρα οι δανειστές μάς λένε «τις έχουμε ξανακούσει αυτές τις υποσχέσεις, έργα περιμένουμε».
  • Του τα θύμισαν αυτά στο Βερολίνο οι δημοσιογράφοι, «κανείς δεν είναι αναμάρτητος» απάντησε. Και πρόσθεσε: «Το θέμα δεν είναι τι έκανα χθες, αλλά να φτάσουμε σε ένα καλύτερο αύριο». Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι θα κάνει τις επόμενες ημέρες ο Αντώνης Σαμαράς – το ότι ανέχεται συμπεριφορές Πολύδωρα και Τραγάκη δεν είναι καλό σημάδι.
  • Αν χρειαζόμασταν σημάδια, οι Γερμανοί μάς τα έδωσαν όλα σήμερα που γεμίζω τις σελίδες σου, ημερολόγιό μου: είναι η τελευταία ευκαιρία σας, εφαρμόστε αυτά που συμφωνήσαμε και μετά βλέπουμε. Υποθέτω ότι τα ίδια άκουσε ο Πρωθυπουργός και στο Παρίσι. Και για το ότι κάποιοι στην ευρωζώνη επιθυμούν διακαώς να φύγουμε από το ευρώ να ησυχάσουν από εμάς, μόνο διάφοροι Λαφαζάνηδες και οι συναφείς Δριτσαίοι που υπερασπίζονται τους υδραίους φοροκλέπτες ψηφοφόρους τους προσποιούνται ότι δεν το καταλαβαίνουν• γιατί η δυστυχία μας θα είναι η δικαίωση των μίζερων πολιτικών απόψεών τους – αλλά δεν θα τους κάνουμε τη χάρη.


Μακροβούτια με την Ιζαμπώ
«Δεν ζητάμε άλλα χρήματα» είπε ο Αντώνης Σαμαράς στο Βερολίνο – το ίδιο έλεγε και ξαναέλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου, «δεν ζητάμε χρήματα, να μπορούμε να δανειζόμαστε από τις αγορές θέλουμε». Ο σημερινός Πρωθυπουργός είναι ποιητικότερος: «Ζητάμε αναπνοές σε ένα μεγάλο μακροβούτι που κάνει η Ελλάδα. Αναπνοές για να φτάσουμε μακρύτερα, στον στόχο». Μακροβούτι για τον στόχο; Κεραμίδια στον βυθό προσπαθεί να πιάσει ο Πρωθυπουργός;
Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι ήμουν τόσο κοντά στον Αντώνη Σαμαρά, ημερολόγιό μου. Γιατί η τελευταία αγαπημένη μου ασχολία είναι τα μακροβούτια για αλιεία κεραμιδιών. Με τη μάσκα και τον αναπνευστήρα ψάχνω στους βυθούς για υπολείμματα ανθρώπινων τεχνουργημάτων. Στην Καυκαλίδα, στο Παλιόκαστρο, στην Ανάληψη, στα Πετρέλαια, στη Ράχη, στο ΓκολντενΜπίτς, στο Αρκούδι, παντού αναζητώ κεραμιδιά κατάλοιπα ναυαγίων, κατοικιών, γοργονών και νυμφών.
  • Εντάξει, όχι πολύ βαθιά, δεν έχω από ποιον να ζητήσω αναπνοές εγώ. Ο,τι καταφέρω μόνος μου, όσο αντέχουν τα πνευμόνια παλαιού καπνιστή που θα του άρεσε να ξαναγίνει.
  • Το βασίλειο των κεραμιδιών είναι το Παλιόκαστρο, στην περιοχή της αρχαίας Κυλλήνης και της μεσαιωνικής Clarence, Chiarenza ή Clarentza των Φράγκων, που ελληνοποιήθηκε σε Γλαρέντζα και ανήκει στο αγγλικό στέμμα: Duke of Clarence είναι τίτλος που αποδίδεται σε γόνους της βασιλικής οικογένειας. Το House of Clarence βρίσκεται δίπλα στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και είναι η επίσημη κατοικία του πρίγκιπα Χάρι, αυτού που θα ονομαστεί Τσίτσιδος Δούκας.
  • Η αλήθεια είναι ότι εκεί που ψάχνω για κεραμίδια ελπίζω ότι μπορεί να πετύχω και καμιά οθόνη για λάπτοπ, που να ταιριάζει στο δικό μου. Εσπασε, δουλεύει μόνο η μισή οθόνη, η άλλη μισή είναι γεμάτη όμορφες κατακόρυφες πολύχρωμες γραμμές, «500 συν ΦΠΑ» μου είπαν οι ειδικοί μόλις ρώτησα για επισκευή, σχεδόν 600 δηλαδή – πού να τα βρω;
Γράφω λοιπόν στη μισή οθόνη, σαν σε χαρτί 10 πόντους πλάτος – 15 ύψος, σαν σε αρχαίο πυκτίο, σαν σε πήλινη πινακίδα σφηνοειδούς γραφής – που θα ψηθεί μετά και θα γίνει κεραμίδι. Δεν έχω άδικο να αναζητώ οθόνη δίπλα στα κεραμίδια, λοιπόν.
Και έχει τόσο πολλά κεραμίδια το Παλιόκαστρο γιατί την Clarence-Γλαρέντζα την έκανε κεραμιδαριό ο μικροφεουδάρχης του Μιστρά Κωνσταντίνος Παλαιολόγος: του την έδωσαν προίκα και αυτός την ισοπέδωσε γιατί δεν μπορούσε να την ελέγχει.
Αυτό έγινε το 1430 – 150 χρόνια νωρίτερα κατέβαινε εδώ για μπάνιο η Πριγκιπέσα Ιζαμπώ Βιλεαρδουίνου• όταν δεν κάνουμε βουτιές για κεραμίδια-οθόνες, μου υπαγορεύει στην παραλία το δικό της ημερολόγιο, ημερολόγιό μου• για να το δώσω στον Αγγελο Τερζάκη, να γράψει το μυθιστόρημά του, να τη δοξάσει.
Γραμματοκιβώτιο


Εναν χρόνο μετά τον θάνατο του Λεωνίδα Κύρκου, την Τετάρτη 29 Αυγούστου, 6.00 ώρα το απόγευμα, θα συναντηθούμε στον τάφο του στο Α’ Νεκροταφείο και θ’ αφήσουμε ένα λουλούδι κουράγιου και αισιοδοξίας στη μνήμη του.
Η οικογένεια, φίλοι και σύντροφοι
***
Τα έμαθες τα νέα, Διόδωρε; Η Ιταλία πουλάει κάστρα και παλάτια, η δε αγαπημένη σου Βενετία τουλάχιστον είκοσι palazzi. Να η ευκαιρία σου, λοιπόν! Είμαι σίγουρη ότι έτσι και η τενοντίτιδα θα γιατρευτεί και η διάθεση για χάδια θα επανακάμψει.
Ετεροδημότις
***
Οι φορολογούμενοι πληρώνουν 35 αστυνομικούς για να φυλάνε τον Χρυσοχοΐδη. Φανταστείτε να είχε διαβάσει και το μνημόνιο.
Ν. Κτιστάκης, @gmail.com
***
Δεν ξέρω αν το πρόσεξες: ξαφνικά άρχισε να γενικεύεται η χρήση του όρου «παρεμπόριο» αντί για «παραεμπόριο». Οπότε και η παραοικονομία θα γίνει παροικονομία, η παραεισαγωγή θα γράφεται και θα λέγεται πλέον παρεισαγωγή. Ετσι, μπορεί η οικονομία να πηγαίνει κατά διαόλου, αλλά θα μας παρηγορεί το ότι η αρχαία ελληνική γραμματική θα ανθεί.
Βασιλική, @hotmail.com
***
Αλλοι στις οφσόρες τα τράβηξαν / άλλοι στην Κύπρο τα πήγαν / και άλλοι στης Υδρας τα στενά μαγκιά και τσαμπουκά πουλάνε – ως γνήσιοι απόγονοι πειρατών.
Γ. Κ., @otenet.gr
***
Η παρ’ ολίγον (ή μήπως μέλλουσα;) υπουργός Εξωτερικών Ρένα Δούρου, διδασκάλισσα το επάγγελμα, δήλωσε: «Είναι θλιβερό η γιαγιά να ακούει από την τηλεόρασή της συνεχώς τούρκικα, αλλά η απουσία, επί σειρά ετών, εξωτερικής πολιτικής, έφεραν την κατάσταση εδώ. Ο,τι έσπειραν θα θερίσουν…», ίνα πληρωθεί το ρηθέν: «ουδείς μωρότερος των ιατρών αν δεν υπήρχαν εκπρόσωποι άλλης επαγγελματικής ομάδος».
Δημήτριος Τσεχίας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk