Γιατί η ΕΚΤ δεν πρέπει να «ξεγράψει» τη μικρή Ελλάδα

Καθώς το ΑΕΠ της ευρωζώνης παρουσίασε το δεύτερο τρίμηνο του 2012 μείωση 0,4% σε ετήσια βάση, κρίνεται επιτακτική η άμεση αγορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κρατικών ομολόγων της Περιφέρειας με στόχο τη μείωση της επενδυτικής αβεβαιότητας και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Γιατί η ΕΚΤ δεν πρέπει να «ξεγράψει» τη μικρή Ελλάδα | tovima.gr
Καθώς το ΑΕΠ της ευρωζώνης παρουσίασε το δεύτερο τρίμηνο του 2012 μείωση 0,4% σε ετήσια βάση, κρίνεται επιτακτική η άμεση αγορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κρατικών ομολόγων της Περιφέρειας με στόχο τη μείωση της επενδυτικής αβεβαιότητας και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Πράγματι, η συνεχής άνοδος του κόστους δανεισμού στην Περιφέρεια σε σχέση με τη Γερμανία ασκεί αρνητική επίδραση στο ΑΕΠ της ευρωζώνης. Χρησιμοποιούμε ένα απλό οικονομετρικό μοντέλο (το καλούμενο VAR στην αγγλική γλώσσα) στο οποίο η ανάπτυξη της ευρωζώνης επηρεάζεται από τη διεθνή ανάπτυξη (την οποία προσεγγίζουμε από την ανάπτυξη στο σύνολο του ΟΟΣΑ) και το spread μεταξύ του 10ετούς κόστους δανεισμού των χωρών της Περιφέρειας και του αντίστοιχου γερμανικού (ως μέτρο επενδυτικής αβεβαιότητας στην ευρωζώνη). «Τρέχουμε» δύο σενάρια προσομοίωσης:
Στο πρώτο σενάριο, αξιολογούμε την επίδραση στο ΑΕΠ της ευρωζώνης από την αύξηση στον μέσον όρο του κόστους δανεισμού μόνο της Ιταλίας (τρίτης οικονομικής δύναμης) και της Ισπανίας (τέταρτης οικονομικής δύναμης στην ευρωζώνη). Συμπεραίνουμε ότι η αύξηση του spread κατά 200 τιμές βάσης στο μπλοκ των δύο αυτών χωρών μειώνει το ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 1 ποσοστιαία μονάδα εντός ενός έτους (η επίδραση είναι «στατιστικά σημαντική»).
Στο δεύτερο σενάριο, αξιολογούμε την επίδραση στο ΑΕΠ της ευρωζώνης από την αύξηση στον μέσον όρο του κόστους δανεισμού της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας. Συμπεραίνουμε ότι η αύξηση του spread κατά 200 τιμές βάσης στο μπλοκ των τεσσάρων αυτών χωρών μειώνει το ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες εντός ενός έτους (η επίδραση είναι «στατιστικά σημαντική»)
Με άλλα λόγια, επιτρέποντας το κόστος δανεισμού των μικρότερων χωρών της Περιφέρειας (Ελλάδα και Πορτογαλία) να επηρεάζει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το ρίσκο (για την ανάπτυξη της ευρωζώνης) από Ελλάδα και Πορτογαλία είναι σαφώς μικρότερο εκείνου της Ιταλίας και της Ισπανίας, αλλά όχι αμελητέο.
Τα παραπάνω πρακτικά σημαίνουν τα ακόλουθα:
1. Η ΕΚΤ πρέπει να προβεί σε άμεση αγορά κρατικών ομολόγων έτσι ώστε να «ρίξει» το spread των χωρών της Περιφέρειας και να τονώσει την ανάπτυξη, και
2. Δεν πρέπει να «ξεγράψει» την Ελλάδα, καθώς, αν και μικρή, εξακολουθεί να επηρεάζει τα οικονομικά τεκταινόμενα στην ευρωζώνη.

Ο κ. Κώστας Μήλας είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο University of Liverpool.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk