Τα κινητά της Sony επιστρέφουν στο Τόκιο

Η εποχή που η πρωτοκαθεδρία της Sony στις ηλεκτρικές συσκευές ήταν αδιαφιλονίκητη έχει παρέλθει. Ο ασιατικός ανταγωνισμός είναι αμείλικτος και υποχρεώνει την ιαπωνική εταιρεία να αλλάξει στρατηγική. Η διοίκηση αποφάσισε ότι το μοντέλο της γεωγραφικής διασποράς είναι πλέον ασύμφορο και έτσι ο κλάδος των κινητών τηλεφώνων μεταφέρεται στα «πάτρια εδάφη».

Η εποχή που η πρωτοκαθεδρία της Sony στις ηλεκτρικές συσκευές ήταν αδιαφιλονίκητη έχει παρέλθει. Ο ασιατικός ανταγωνισμός είναι αμείλικτος και υποχρεώνει την ιαπωνική εταιρεία να αλλάξει στρατηγική. Η διοίκηση αποφάσισε ότι το μοντέλο της γεωγραφικής διασποράς είναι πλέον ασύμφορο και έτσι ο κλάδος των κινητών τηλεφώνων μεταφέρεται στα «πάτρια εδάφη». Η μεταφορά του συγκεκριμένου τμήματος από τη σουηδική πόλη Λουντ στα κεντρικά του ομίλου στο Τόκιο προκαλεί βέβαια νέες απώλειες για τους εργαζομένους. Η μετεγκατάσταση από τη Σουηδία θα στοιχίσει 1.000 θέσεις εργασίας στη σκανδιναβική χώρα. Οπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής εταιρείας Κέιτα Σανεκάτα, οι περικοπές στη Σουηδία θα γίνουν τμηματικά (700 θέσεις το 2012 και 300 το 2013) και εντάσσονται στο πλάνο αναδιάρθρωσης του ομίλου, το οποίο είναι ήδη γνωστό. Σε αυτό περιλαμβάνονται το κλείσιμο παραγωγικών μονάδων και η περικοπή 10.000 θέσεων εργασίας σε παγκόσμια κλίμακα.
Η εταιρεία επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να περιορίσει τις λειτουργικές δαπάνες, καθώς το οικονομικό έτος 2011-2012 που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο έκλεισε με ζημιές 5,8 δισ. δολαρίων. Την ίδια στιγμή ο ανταγωνισμός στα κινητά εντείνεται, αφήνοντας τη Sony με μερίδιο μόλις 4% στην παγκόσμια αγορά, πίσω από την αμερικανική Apple (πρώτη με μερίδιο 19%), τη νοτιοκορεατική Samsung, την κινεζική HTC και την καναδική Research in Motion. Ισχυρές πιέσεις δέχεται η Sony και στην αγορά οθονών, με το τελευταίο μοντέλο τηλεόρασης Bravia να καταγράφει μειωμένη ζήτηση το προηγούμενο έτος.
Ιστορική πτώση για τη HP
Τις μεγαλύτερες ζημιές στην ιστορία της κατέγραψε η Hewlett Packard το τρίμηνο Μαΐου – Ιουλίου, με τις καθαρές απώλειες να αγγίζουν τα 10 δισ. δολάρια. Σε καθοδική πορεία βρέθηκαν τόσο οι πωλήσεις όσο και τα έσοδα. Συγκεκριμένα οι πωλήσεις εκτυπωτών σημείωσαν πτώση 23% και των φορητών υπολογιστών 12%, με τους αναλυτές να προεξοφλούν κέρδη ανά μετοχή κοντά στα 4 δολάρια για το οικονομικό έτος που ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο. Από την «επιθετική» τιμολογιακή πολιτική των ασιατικών Lenovo, Acer και Asus πλήττεται και η Dell.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk