Σόιμπλε – Φέκτερ: «Οχι» σε επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος σταθεροποίησης επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι αυτό σημαίνει περισσότερα χρήματα, αλλά και η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ.

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Der Tagesspiegel, ο Β.Σόιμπλε υποστηρίζει ότι «περισσότερος χρόνος σημαίνει γενικά περισσότερα χρήματα και αυτό σημαίνει πολύ γρήγορα ένα νέο πρόγραμμα».

Προτάσσει ωστόσο την ανάγκη να υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης «προκειμένου να εμποδίσουμε τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης και να διευκολύνουμε τις μεταρρυθμίσεις».

Τα διαδοχικά προγράμματα διάσωσης δεν είναι ο σωστός τρόπος να λυθεί το θεμελιώδες πρόβλημα της ευρωζώνης επισημαίνει ακόμη και αναφερόμενος στο τελευταίο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα, τονίζει ότι «αν αυτό μισό χρόνο μετά δεν επαρκούσε, αυτή δεν θα ήταν μια εικόνα που δημιουργεί εμπιστοσύνη».

Δηλώνει πάντως πολύ καλά ενημερωμένος για την κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς, όπως λέει, παρά το γεγονός ότι έχει πολύ καιρό να επισκεφθεί ο ίδιος την χώρα, παρακολουθεί την πορεία των μεταρρυθμίσεων μέσω των ειδικών της τρόικας, των γερμανικών αντιπροσωπειών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Σόιμπλε αναγνωρίζει ότι η κατάσταση στην ευρωζώνη προκαλεί ανασφάλεια τόσο στις αγορές όσο και στους πολίτες, αλλά και ότι «η πίεση στις μεμονωμένες χώρες να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους είναι μεγάλη».

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ο ίδιος προτείνει «λύση σε πολλά επίπεδα» και διευκρινίζει λέγοντας ότι «κάθε χώρα αντιμετωπίζει αποφασιστικά τα προβλήματα, τα οποία μόνο η ίδια μπορεί να λύσει, δηλαδή την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και την ενίσχυση της οικονομικής της δυνατότητας.

» Δεύτερον, πρέπει στην Ευρώπη να επιτύχουμε τις θεσμικές βελτιώσεις, οι οποίες θα μας καταστήσουν συνολικά πιο ικανούς να λαμβάνουμε αποφάσεις. Η βασική αμφιβολία για την Ευρώπη προκύπτει από την έλλειψη αντιστοιχίας μεταξύ δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής. Η νομισματική πολιτική αποφασίζεται σε ευρωπαϊκό, ενώ η δημοσιονομική σε εθνικό επίπεδο. Όταν αντιμετωπιστεί αυτή η ανακολουθία, θα επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη. Μέχρι να γίνει αυτό, πρέπει να δείξουμε την αναγκαία αλληλεγγύη, για να εμποδίσουμε τον κίνδυνο μετάδοσης και να διευκολύνουμε τις μεταρρυθμίσεις.

» Με το Δημοσιονομικό Σύμφωνο έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση», καταλήγει.

Διαφωνίες στην Αυστρία

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινείται ωστόσο ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος μιλώντας αυστριακή εφημερίδα Oesterreich εκτιμά ότι υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες, να τηρηθούν από τους Έλληνες τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ αντ’ αυτού να τους δοθεί περισσότερος χρόνος, «δύο με τρία χρόνια», για την αποπληρωμή των χρεών τους.

Τονίζοντας πως θεωρεί θετική την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, ο καγκελάριος Φάιμαν αναφέρει ότι αν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, για τις μεταρρυθμίσεις και τους στόχους εξοικονόμησης πόρων, ο ίδιος είναι υπέρ μιας παράτασης του χρόνου αποπληρωμής, που μπορεί να είναι δύο ή τρία χρόνια και αυτό θα το αποφασίσουν οι ειδικοί.

Συγχρόνως, επισημαίνει πως η κρίση και η ανεργία στην Ελλάδα είναι τόσο υψηλή, ώστε, χωρίς μια παράταση του χρόνου αποπληρωμής, αυτή να μην μπορεί να τα καταφέρει, ενώ προσθέτει ότι, τα πράγματα θα αποσαφηνιστούν μετά την έκθεση της τρόικας στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μαρία Φέκτερ, του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, τοποθετείται κατηγορηματικά ενάντια σε μια επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, μιλώντας στην με συνέντευξή της σήμερα στην ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung.

Όπως λέει, δεν είναι δυνατή μια εκ νέου επιμήκυνση του χρόνου, χωρίς να υπάρξουν αλλαγές και γι’ αυτό, το ερώτημα που τίθεται είναι αν η χώρα θα βρει τον δρόμο, ο οποίος θα της επιτρέπει να σταθεί στα πόδια της και να επιστρέψει στις χρηματαγορές.

Η ίδια παρατηρεί πως η αντοχή των δανειστών χωρών και των Αυστριακών φορολογούμενων έχει φτάσει στα όρια της, αλλά η Αυστρία είναι πρόθυμη να παράσχει στην Ελλάδα τεχνική βοήθεια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk