Κύπρος: ο καβγάς Χριστόφια – Ορφανίδη

Εναν καβγά που συνεχιζόταν επί χρόνια, ενίοτε μάλιστα σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, παρακολουθούν έκπληκτοι οι Κύπριοι. Η σύγκρουση ανάμεσα στον πρόεδρο της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφια και στον (τότε) κεντρικό τραπεζίτη κ. Αθ. Ορφανίδη, δεν έχει καταλαγιάσει, παρ’ ότι ο κ. Ορφανίδης αποχώρησε από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ενώ ο κ. Χριστόφιας δήλωσε πως δεν θα επαναδιεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Εναν καβγά που συνεχιζόταν επί χρόνια, ενίοτε μάλιστα σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, παρακολουθούν έκπληκτοι οι Κύπριοι. Η σύγκρουση ανάμεσα στον πρόεδρο της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφια και στον (τότε) κεντρικό τραπεζίτη κ. Αθ. Ορφανίδη, δεν έχει καταλαγιάσει, παρ’ ότι ο κ. Ορφανίδης αποχώρησε από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ενώ ο κ. Χριστόφιας δήλωσε πως δεν θα επαναδιεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Αποτέλεσμα αυτής της οξείας αντιπαράθεσης ήταν οι κυπριακές τράπεζες στην Κύπρο και στην Ελλάδα να βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο. Τόσο που για να απαλλαγούν από τα βάρη των δανείων που χορήγησαν και τις συνέπειες του κουρέματος στα ομόλογα να ανακοινώσουν ότι πρόκειται να αποχωρήσουν από την Ελλάδα.
«Πεισματάρη» χαρακτηρίζουν πολλοί στην Κύπρο τον πρόεδρο Χριστόφια. «Ιδιόρρυθμο» αποκαλούν οι αντίπαλοί του, τον κεντρικό τραπεζίτη της Κύπρου, ο οποίος τοποθετήθηκε επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου επί θητείας του Τάσσου Παπαδόπουλου.
«Οι χειρισμοί Χριστόφια έθεσαν σε πραγματικό κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα» δήλωσε προχθές στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο κ. Ορφανίδης, ο οποίος έδωσε στοιχεία, ονόματα και περιστατικά με ημερομηνίες για λάθη και παραλείψεις της κυβέρνησης που οδήγησαν στην παρ’ ολίγον κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.
Ο κ. Ορφανίδης έχει ευθύνη που δεν ενημέρωσε τον πρόεδρο για τους κινδύνους από την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα και δεν έκανε τον πρέποντα εποπτικό έλεγχο στις τράπεζες, λένε αξιωματούχοι της κυπριακής κυβέρνησης, επιρρίπτοντας σαφέστατα ευθύνες στον πρώην κεντρικό τραπεζίτη.
Τον περασμένο Ιούνιο ο κ. Ορφανίδης σε ανοικτή επιστολή του προς τον πρόεδρο Χριστόφια τον κατηγόρησε ότι με την απόφασή του στις 26 Οκτωβρίου 2011 – για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, το γνωστό PSI – «καταλήξατε να δημιουργήσετε ζημιά ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ για τη Λαϊκή Τράπεζα (πρώην Marfin) και συνολικά πέραν από 4 δισ. ευρώ για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Η Λαϊκή Τράπεζα δεν θα χρειαζόταν κεφάλαια εάν εσείς δεν συμφωνούσατε με την ευρωπαϊκή απόφαση του Οκτωβρίου και τη ζημιά που αυτή συνεπαγόταν, κύριε Δημήτρη Χριστόφια».
Η πλευρά του κ. Χριστόφια πέρασε αμέσως στην αντεπίθεση και παρουσίασε στοιχεία για τον ρυθμό «πιστωτικής επέκτασης» των κυπριακών τραπεζών που έφθασε στην καυτή περίοδο (τότε που ανέβαιναν τα spreads) 2007-2009 στο 38%, ενώ τις άλλες χρονιές δεν ξεπερνούσε το 10%.
Με δυο λόγια, με στοιχεία που παρουσιάστηκαν προέκυψε ότι μεταφέρθηκαν καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ από τις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα, οι οποίες μετατράπηκαν σε δάνεια. Αποτέλεσμα, το ποσό των δανείων να είναι μεγαλύτερο από τις καταθέσεις, έτσι όταν επήλθε το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων επήλθε και η καταστροφή στις κυπριακές τράπεζες.
Και για ό,τι συνέβη οι ευθύνες, λένε οι αντίπαλοι του κ. Ορφανίδη, βαραίνουν αποκλειστικά τον κεντρικό τραπεζίτη, που δεν προχώρησε σε εποπτεία ή έλεγχο ως όφειλε και η κατάσταση ξέφυγε πλήρως από τον έλεγχο.
Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα αναγκάζει τις μεγάλες κυπριακές τράπεζες, Κύπρου, Λαϊκή και Ελληνική, στη διαφοροποίηση της στρατηγικής τους στη χώρα μας. Και οι τρεις τράπεζες (πολλοί λένε με την ενθάρρυνση και της κυπριακής Κεντρικής Τράπεζας) σκέφτονται να απεμπλακούν από τις ελληνικές δραστηριότητες.
Η Τράπεζα Κύπρου βρίσκεται σε συνομιλίες με την Alpha Bank για να ανταλλάξουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ενώ η MIG έχει εκφράσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον της για να αποκτήσει τις δραστηριότητες της Λαϊκής. Στην πρώτη περίπτωση φαίνεται ότι οι δύο τράπεζες συζητούν την ανταλλαγή των δανειακών χαρτοφυλακίων τους μαζί με τα δίκτυα καταστημάτων, ενώ η συμφωνία ενδέχεται να περιλαμβάνει τη μεταβίβαση των μετοχών μεταξύ των δύο τραπεζών.
Αυτή την ώρα η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και οι ίδιες οι τράπεζες επιχειρούν να απομονώσουν τα στοιχεία ενεργητικού τους στην Ελλάδα με στόχο να μειώσουν τον λεγόμενο «ελληνικό κίνδυνο». Αλλωστε τα δίκτυα στην Ελλάδα λειτουργούν με τη μορφή καταστήματος με αποτέλεσμα όλες οι ζημιές από τα επισφαλή δάνεια να εγγράφονται απευθείας στη Λευκωσία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk