Η αξιοπιστία κλειδί και για το Χρηματιστήριο

Αν και η αίσθηση της αγοράς σχετικά με τις πιθανότητες η Ελλάδα να πάρει τουλάχιστον την επόμενη δόση έχει μάλλον βελτιωθεί, εν τούτοις η τάση βραχυπρόθεσμα θα καθοριστεί από τα αποτελέσματα των συναντήσεων του έλληνα πρωθυπουργού σε Βερολίνο και Παρίσι με τη Μέρκελ και τον Ολάντ αντίστοιχα, αν και δεν αναμένονται εξελίξεις εν όψει της δημοσιοποίησης της έκθεσης της τρόικας και της ανάλυσης για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Αν και η αίσθηση της αγοράς σχετικά με τις πιθανότητες η Ελλάδα να πάρει τουλάχιστον την επόμενη δόση έχει μάλλον βελτιωθεί, εν τούτοις η τάση βραχυπρόθεσμα θα καθοριστεί από τα αποτελέσματα των συναντήσεων του έλληνα πρωθυπουργού σε Βερολίνο και Παρίσι με τη Μέρκελ και τον Ολάντ αντίστοιχα, αν και δεν αναμένονται εξελίξεις εν όψει της δημοσιοποίησης της έκθεσης της τρόικας και της ανάλυσης για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Το σημείο-κλειδί των συναντήσεων με τους ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών αφορά το κατά πόσον η χώρα μας θα καταφέρει να επανακτήσει σταδιακά την αξιοπιστία της στους εταίρους και δανειστές μας. Από το πώς θα παρουσιαστούν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στις δύο πρωτεύουσες και από το πόσο ισχυρή θα εμφανιστεί η βούληση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό αν η χώρα του θα καταφέρει να διατηρηθεί ή όχι στο ευρώ, αναφέρουν αναλυτές της αγοράς. Παράλληλα τον δικό τους ρόλο θα διαδραματίσουν η ανακεφαλαιοποίηση (μάλλον στις αρχές του 2013) των τραπεζών και η συγκέντρωση του κλάδου που οδηγεί σε απορροφήσεις, εξαγορές ή εκκαθαρίσεις μεσαίων ή μικρότερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Βέβαια τα παραπάνω τελούν υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει λαμβάνοντας τουλάχιστον τις επόμενες δόσεις των δανείων από τους εταίρους και δανειστές μας, καθώς στην αντίθετη περίπτωση η καταστροφή δεν θα αφορά μόνο τις τράπεζες αλλά και την ίδια τη χώρα.
Ενώ πάντως η Citigroup έχει ανεβάσει τις πιθανότητες εξόδου της χώρας μας από το ευρώ το επόμενο 12μηνο στο 90%, η Credit Suisse εκτιμά ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν είναι ούτε διαχειρίσιμη ούτε πιθανή βραχυπρόθεσμα, παραμένοντας ωστόσο ιδιαίτερα επιφυλακτική αναφορικά με τις προοπτικές της χώρας μας σε ορίζοντα 6-12 μηνών. Η ΕΚΤ, σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, έχει τη δυνατότητα να ενεργήσει μεσοπρόθεσμα με πολύ πιο βιώσιμο και ουσιαστικό τρόπο αναδιαρθρώνοντας τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχει. Επίσης, αφού το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια αφορά την εξυπηρέτηση των ομολόγων και δανείων του επίσημου τομέα, η μείωση αυτών των απαιτήσεων θα είχε δραματική επίπτωση στην ικανότητά της να χρηματοδοτηθεί.
Από την άλλη πλευρά, το βασικό σενάριο της Bank of America Merrill Lynch είναι ότι «η Ελλάδα αντέχει», αναμένοντας ότι η αξιολόγηση της τρόικας θα είναι τελικά θετική. Υποθέτοντας μάλιστα ότι η χώρα θα επιλέξει να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, εκτιμά πως η ευρωζώνη θα μπορέσει να δεσμευτεί ότι θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει και για να βελτιωθεί ο δείκτης βιωσιμότητας του χρέους και να επιτρέψει να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας από τον ESM, όπως στην Ισπανία, υπάρχουν πέντε παράγοντες που θα μπορούσαν να μεταβάλουν τα δεδομένα: πρώτον, η κυβέρνηση συνασπισμού να μην καταφέρει να συμφωνήσει για το πακέτο περικοπών• δεύτερον, το Κοινοβούλιο να μην υπερψηφίσει τις συγκεκριμένες προτάσεις• τρίτον, οι δυσκολίες εφαρμογής του πακέτου των περικοπών μπορεί να παρουσιαστούν ακόμη και μετά την ψήφισή τους από τη Βουλή• τέταρτον, η κοινωνική αναταραχή μπορεί να ξεφύγει και, πέμπτον, κάποιες χώρες-μέλη μπορεί να αρνηθούν περαιτέρω δέσμευση για αύξηση της χρηματοδότησης για την Ελλάδα.
Στα αρνητικά της σενάρια δίνει έμφαση στο να μην περάσουν τελικά τα μέτρα από το Κοινοβούλιο, κάτι που είναι προαπαιτούμενο από την τρόικα, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να καταρρεύσει ή να οδηγηθεί σε δημοψήφισμα για το ευρώ. Παράλληλα οι αντιδράσεις έναντι του προγράμματος μπορεί να εντείνουν την κοινωνική αναταραχή καθώς η ύφεση, η μεγάλη ανεργία των νέων και η σκληρή στάση της αντιπολίτευσης ενδέχεται να πυροδοτήσουν μεγάλες αντιδράσεις οι οποίες αυξάνουν την αβεβαιότητα αναφορικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να επιβιώσει στην ευρωζώνη.

Πολιτικό ζήτημα η έξοδος

Ως ένα βαθύτατα πολιτικό ζήτημα χαρακτηρίζει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη η Goldman Sachs, επισημαίνοντας μάλιστα ότι συνδέεται με σημαντικό κόστος, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Η ευρωζώνη, αναφέρει, δεν είναι αρκετά εύρωστη ώστε να χειριστεί πιθανές αρνητικές συνέπειες από την ελληνική κρίση, με αποτέλεσμα να φαντάζει απίθανο να ληφθούν μέτρα κατά της Ελλάδας, εκτός και αν η ίδια η χώρα αθετήσει μονομερώς τις υποχρεώσεις της.

***
Καθώς το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους της και ένα σημαντικό μέρος των χρεών των τραπεζών βρίσκονται πλέον υπό την κατοχή του επίσημου τομέα, το κόστος που σχετίζεται με μια έξοδο είναι δύσκολο να καθοριστεί.
***
Παράλληλα, τυχόν διακοπή της ρευστότητας από την ΕΚΤ θα οδηγούσε το ευρωσύστημα σε μεγάλες ζημιές. Η πολιτική της δημοσιονομικής προσαρμογής εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικές προκλήσεις στην Ελλάδα, ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει μετωπική σύγκρουση με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ευρωζώνης. Από την άλλη ωστόσο ο οίκος πιστεύει επίσης ότι οι υπόλοιπες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής, θα συνεχίσουν να αποδεσμεύουν κεφάλαια για την Ελλάδα υπό τα ισχύοντα προγράμματα, όσο η απόκλιση από τους στόχους παραμένει «αποδεκτή» και η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει σοβαρές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk