Εσκασε η φούσκα του Facebook

Νέα αρνητικά ρεκόρ κατέγραψε τις προηγούμενες ημέρες η μετοχή του Facebook, υποχωρώντας στις αρχές της εβδομάδας ακόμη και κάτω από τα 20 δολάρια στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Προτού ακόμη συμπληρώσει 100 ημέρες διαπραγμάτευσης στη Γουόλ Στριτ, η μετοχή του μεγαλύτερου ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης έχει ήδη απολέσει σχεδόν το ήμισυ της αξίας της (σε σχέση με την αρχική τιμή εισόδου)

Νέα αρνητικά ρεκόρ κατέγραψε τις προηγούμενες ημέρες η μετοχή του Facebook, υποχωρώντας στις αρχές της εβδομάδας ακόμη και κάτω από τα 20 δολάρια στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Προτού ακόμη συμπληρώσει 100 ημέρες διαπραγμάτευσης στη Γουόλ Στριτ, η μετοχή του μεγαλύτερου ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης έχει ήδη απολέσει σχεδόν το ήμισυ της αξίας της (σε σχέση με την αρχική τιμή εισόδου). Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μαρκ Ζάκερμπεργκ καλείται να πείσει τους επενδυτές αλλά και τους εργαζομένους ότι η εταιρεία δεν είναι μόνο δημοφιλής στον κυβερνοχώρο αλλά και μια επικερδής τοποθέτηση. Διότι μετοχές και stock options (δικαιώματα προαίρεσης για αγορά μετοχών) του Facebook είχαν διατεθεί και στους εργαζομένους της εταιρείας που βλέπουν τις επενδύσεις να χάνουν διαρκώς αξία.
Βέβαια οι αναλυτές προβλέπουν ότι η μετοχή θα σταθεροποιηθεί το προσεχές εξάμηνο και στη συνέχεια θα ανακάμψει. Προς το παρόν όμως μοιάζουν να δικαιώνονται οι Κασσάνδρες που σημείωναν ότι τα σχεδόν 1 δισεκατομμύριο μέλη της διαδικτυακής κοινότητας του Facebook δεν συνεπάγονται αυτομάτως κέρδη για τους μετόχους. Μάλιστα είναι οι ίδιοι που εκτιμούν τώρα ότι η διάθεση επιπλέον 271 εκατ. μετοχών θα σπρώξει την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ακόμη χαμηλότερα από τα 43 δισ. δολάρια (από τα 100 δισ. δολάρια στις 17 Μαΐου). Οι ενδοεταιρικές γκρίνιες που προκάλεσε η ανεπιτυχής είσοδος στις χρηματαγορές ανάγκασαν τον 28χρονο Ζάκερμπεργκ να μαζέψει το προσωπικό και να προσπαθήσει να διασκεδάσει τις ανησυχίες.
Στη συνάντησή τους με τον αμερικανό επιχειρηματία, οι εργαζόμενοι του έθεσαν το ερώτημα αν θα είχαν τη δυνατότητα να μιλήσουν στη Γουόλ Στριτ για τα προβλήματα της εταιρείας. Μια συνήθης πρακτική στο αμερικανικό χρηματιστήριο προκειμένου οι επενδυτές να έχουν άμεση εικόνα για τα τεκταινόμενα στις εισηγμένες επιχειρήσεις. Ο Ζάκερμπεργκ παρότρυνε τους συνεργάτες του να «να νιώθουν άνετα» μιλώντας για αυτά τα θέματα αυτά αλλά σημείωσε με νόημα ότι «δεν χρειάζεται να δοθεί μεγάλη έμφαση σε εσωτερικά ζητήματα». Η αρνητική υποδοχή των επενδυτών στο Facebook μεταθέτει όπως φαίνεται την αναβάθμιση της μετοχής στον δείκτη των 100 καλύτερων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq 100. Οι νέοι κανόνες που έχει υιοθετήσει το αμερικανικό χρηματιστήριο είναι πιο αυστηροί από αυτούς που ίσχυαν όταν η Google και η Apple επιχείρησαν να κάνουν το ίδιο. Η αξιολόγηση των υποψήφιων εταιρειών γίνεται πλέον κάθε Δεκέμβριο και έτσι η μετοχή του δημοφιλούς ιστοτόπου θα πρέπει να παραμείνει τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες στον «θάλαμο αναμονής».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk