Ερχεται βουτιά στα επιτόκια

Ραγδαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις ως και το τέλος του 2012 αναμένουν οι τραπεζίτες, εφόσον ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου και προχωρήσουν οι προγραμματισμένες για το ερχόμενο φθινόπωρο συγχωνεύσεις.

Ραγδαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις ως και το τέλος του 2012 αναμένουν οι τραπεζίτες, εφόσον ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου και προχωρήσουν οι προγραμματισμένες για το ερχόμενο φθινόπωρο συγχωνεύσεις. Η εξέλιξη των αποδόσεων στους «κλειστούς» λογαριασμούς είναι άμεσα συνδεδεμένη με το κλίμα εμπιστοσύνης απέναντι στο σύστημα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης τον Ιούνιο έδωσε το έναυσμα στις τράπεζες να προχωρήσουν σε μειώσεις στα επιτόκιά τους που κινούνται μεταξύ 25 και 40 μονάδων βάσης, καθώς επανήλθε η ηρεμία στα γκισέ μετά τις άνευ προηγουμένου αναλήψεις που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της δεύτερης προεκλογικής περιόδου.

Βέβαια, το κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων για τις τράπεζες παραμένει στα ύψη παρά την υποχώρηση των τελευταίων εβδομάδων, καθώς ακόμη βρίσκονται σε εκκρεμότητα μια σειρά ζητήματα που δεν επιτρέπουν την ταχύτερη μείωσή τους. Τραπεζικά στελέχη θεωρούν ότι εφόσον απελευθερωθεί από την τρόικα η δόση των 31 δισ. ευρώ στις αρχές του φθινοπώρου, προχωρήσει η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών και υπογραφούν οι συμφωνίες συνένωσής τους, το τοπίο στην αγορά των καταθέσεων θα αλλάξει άρδην. Σήμερα, η μέση απόδοση για ποσά ως 100.000 ευρώ κινείται στα επίπεδα του 5%, στοιχίζοντας στις τράπεζες σε ετήσια βάση 2-3 δισ. ευρώ περισσότερο από όσο θα έπρεπε, αν θεωρηθεί ως λογικό επιτόκιο το 3% που πληρώνουν για να αντλήσουν ρευστότητα από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδας (ELA).
Στο πλαίσιο αυτό θεωρούν ότι ακόμη και αποδόσεις της τάξης του 3% θα είναι δυσεύρετες το αργότερο σε έξι μήνες από σήμερα, καθώς οι λιγότερες και επαρκώς κεφαλαιοποιημένες τράπεζες που θα δραστηριοποιούνται στην αγορά θα μπορούν να ρίξουν έως και 40% τα επιτόκια στους λογαριασμούς προθεσμίας, εξοικονομώντας 1-1,5 δισ. ευρώ για κάθε 1% υποχώρησης. Αυτό σημαίνει ότι οι τρέχουσες προσφορές, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά στη χώρα και κατ’ επέκταση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, θα αποτελούν «όνειρο θερινής νυκτός» σε λίγο καιρό. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα υψηλότερα επιτόκια στην πλειονότητα των τραπεζών «παίζουν» σε διάρκειες ως και 6 μήνες και όσο αυξάνεται στη συνέχεια η περίοδος ισχύος της προθεσμιακής παρατηρείται κάμψη στις αποδόσεις.

Οι επιλογές
Στο πλαίσιο αυτό οι καταθέτες καλούνται να λάβουν μια απόφαση για τον χρόνο «κλειδώματος» του επιτοκίου τους. Το δίλημμα είναι το εξής: αποταμίευση σε μια προθεσμιακή με υψηλότερο επιτόκιο, που θα ισχύει ωστόσο έως και το πρώτο δίμηνο του 2013 ή εξασφάλιση μιας χαμηλότερης απόδοσης που όμως θα διαρκέσει περισσότερο. Αν όντως επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για υποχώρηση του ετήσιου κέρδους από τις προθεσμιακές κάτω από το 3% μέσα στο επόμενο εξάμηνο, κάποιος που θα έχει «κλείσει» μια απόδοση της τάξης του 4% για ως και 36 μήνες θα απολαμβάνει τους καρπούς της επιλογής του ως και το 2015.
Για παράδειγμα, ένας αποταμιευτής με 100.000 ευρώ έχει να επιλέξει μεταξύ μιας κατάθεσης με διάρκεια έξι μηνών και επιτόκιο 5% και ενός «κλειστού» προϊόντος με μέση ετήσια απόδοση 4% για τρία χρόνια. Με την υπόθεση ότι τα επιτόκια σε έξι μήνες θα έχουν πέσει στο επίπεδο του 3%, τα συν και τα πλην των δύο δρόμων που έχει να διαλέξει είναι τα εξής:
l Αν επιλέξει το βραχυπρόθεσμο προϊόν των 6 μηνών θα έχει κερδίσει για αυτό το διάστημα το «έξτρα» επιτόκιο σε σχέση με την τρίχρονη προθεσμιακή, ωστόσο εν συνεχεία η απόδοσή του θα υποχωρήσει στο 3% και για να εξασφαλίσει υψηλότερο επιτόκιο θα πρέπει να αναλάβει ρίσκο, διακινδυνεύοντας το αρχικό κεφάλαιο.
l Αν επιλέξει την προθεσμιακή των 36 μηνών, θα χάσει τόκους στο πρώτο εξάμηνο, αλλά στη συνέχεια το προϊόν του θα υπερέχει σημαντικά των αντίστοιχων που θα διατίθενται εκείνη την περίοδο στην αγορά, απολαμβάνοντας απόδοση που χωρίς την ανάληψη κινδύνου δεν θα είναι δυνατόν να επιτευχθεί.

Ευελιξίες
Εκτός από τα επιτόκια, τα προϊόντα που προσφέρονται σήμερα στην αγορά θα υπερέχουν και στους υπόλοιπους όρους διάθεσης. Συγκεκριμένα:
1 Δυνατότητα πρόωρης ανάληψης. Οι τράπεζες προσφέρουν προθεσμιακούς λογαριασμούς με αυξημένες δυνατότητες πρόωρης ανάληψης σε περίπτωση που ο καταθέτης θελήσει να αποσύρει τα χρήματά του. Η ευχέρεια αυτή παρέχεται είτε κατά διαστήματα, π.χ. στην επέτειο του προϊόντος μαζί με την καταβολή των τόκων ή ακόμη και οποτεδήποτε. Δηλαδή ορισμένα προγράμματα λειτουργούν όπως και οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου, αφού ο πελάτης μπορεί ανά πάσα στιγμή να σηκώσει τα χρήματά του χωρίς καμία ποινή, με μια απλή επίσκεψη σε ένα τραπεζικό κατάστημα, χωρίς να χάσει ούτε ένα ευρώ σε τόκους για το διάστημα που τα χρήματά του παρέμειναν στην τράπεζα.
2 Αυξομείωση υπολοίπου. Ορισμένες νέες εκδόσεις προθεσμιακών καταθέσεων διαθέτουν χαρακτηριστικά τρεχούμενων λογαριασμών, υπό την έννοια ότι ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να αυξομειώσει το υπόλοιπό τους. Στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να αυξήσει την αποταμίευσή του απολαμβάνοντας το ίδιο επιτόκιο ή να προχωρήσει σε μερική πρόωρη ανάληψη, διατηρώντας την ίδια απόδοση για τα χρήματα που απομένουν, με μόνη προϋπόθεση το ύψος τους να μην υποχωρήσει κάτω από το ελάχιστο όριο του προϊόντος. Με τον τρόπο αυτό οι καταθέτες μπορούν να αυξομειώνουν την αποταμίευσή τους χωρίς καμία ποινή και ανάλογα με τις ανάγκες τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk