Ολλανδία: Προηγούνται οι σοσιαλιστές στις δημοσκοπήσεις

Η κρίση στην ευρωζώνη φέρνει την μεγάλη ανατροπή στην πολιτική σκηνή της Ολλανδίας. Ολα δείχνουν ότι στις εκλογές, στις 12 Σεπτεμβρίου, πρώτοι θα είναι οι Σοσιαλιστές της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ένα κόμμα που κατάγεται από Μαοϊστές της δεκαετίας του 1970.

Η κρίση στην ευρωζώνη φέρνει την μεγάλη ανατροπή στην πολιτική σκηνή της Ολλανδίας. Ολα δείχνουν ότι στις εκλογές, στις 12 Σεπτεμβρίου, πρώτοι θα είναι οι Σοσιαλιστές της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ένα κόμμα που κατάγεται από Μαοϊστές της δεκαετίας του 1970.

Νίκη των Σοσιαλιστών και του ηγέτη τους Εμιλ Ρέμερ μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες σε όλη την Ευρώπη. Η Ολλανδία είναι από τους πιο σκληρούς οπαδούς της λιτότητας για χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Αλλά αν οι Σοσιαλιστές αποσύρουν τη χώρα από το στρατόπεδο της Γερμανίας, ο πολιτικός χάρτης θα αλλάξει.
Η άνοδος του κόμματος οφείλεται στην αντίθεσή του στα μέτρα λιτότητας και τα ακριβά πακέτα σωτηρίας για τις χώρες του Νότου της ευρωζώνης.
Η πολιτική κρίση άρχισε τον Απρίλιο, όταν κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταίρων της συντηρητικής κυβέρνησης για άγριες περικοπές 14-16 δισ. ευρώ στο ολλανδικό δήμοσιο. Τόσα θα χρειάζονταν για να μειωθεί το έλλειμμα από 4,6% εφέτος σε 3% του ΑΕΠ, το πλαφόν του Μάαστριχτ, το 2013.
Αλλά ακόμη και έτσι, για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός το 2017 θα πρέπει να βρεθούν άλλα 25 δισ. ευρώ, από αυξήσεις φόρων ή μειώσεις δαπανών.
Παραδοσιακώς ευρω-σκεπτικιστές, οι Σοσιαλιστές ψήφισαν κατά των πακέτων σωτηρίας για την Ελλάδα, και πιο πρόσφατα, για την Ισπανία, κατά του συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας της ΕΕ, και κατά του νέου Μόνιμου Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Επιπλέον, τάσσονται κατά της έκδοσης ευρω-ομολόγων και μιας ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης. Παρά το γεγονός ότι αντιτάχθηκαν στο ευρώ, το 1999, δεν ζητούν αποχώρηση της χώρας από την ΟΝΕ.
Η λύση που προτείνει το κόμμα για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη είναι η αναδιάρθρωση του χρέους των κρατών και η αγορά των ομολόγων τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Προσφάτως, ο Ρέμερ χαμήλωσε τους αντι-ευρωπαϊκούς τόνους για να εμφανιστεί σαν σοβαρός υποψήφιος για το αξίωμα του πρωθυπουργού της Ολλανδίας.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κανένα κόμμα δεν θα μπορέσει, από μόνο του, να κερδίσει 30 από τις 150 έδρες της βουλής – κάτι που προμηνύει μήνες πολιτικής αβεβαιότητας, ή μια δυσλειτουργική κυβέρνηση συνασπισμού.
Κάποιες δημοσκοπήσεις φέρνουν καθαρά πρώτο κόμμα τους Σοσιαλιστές, που έχουν μεγάλη απήχηση σε κόσμο με χαμηλό εισόδημα, ανθρώπους που φοβούνται βάρβαρη συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk