Η εικόνα από το «μονό» που παίζαμε στις σχολικές μπασκέτες ή που έχουμε δει στις αμερικανικές ταινίες να είναι το αγαπημένο άθλημα των «σκληρών του δρόμου», έρχεται με τη βοήθεια της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης να οργανωθεί και να περάσει και στα «σαλόνια» του παγκόσμιου αθλητισμού, όντας μάλιστα ένα από τα υποψήφια νέα ολυμπιακά αθλήματα για τους Ολυμπιακούς του 2016 στο Ρίο.

Οι προσπάθειες να κωδικοποιηθούν ενιαίοι κανονισμοί και προδιαγραφές για το νέο άθλημα που ονομάζεται 3×3 (στα αγγλικά προφέρεται three – on – three, δηλαδή τρεις εναντίον τριών), ξεκίνησαν το 2007, ενώ το 2010 το 3×3 δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε αγωνιστική διοργάνωση, στους Ολυμπιακούς Νέων της Σεούλ.

Αυτές τις ημέρες, το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα διοργανώνεται στην Ελλάδα, στο χώρο μπροστά ακριβώς από το Ζάππειο, όπου έχουν δημιουργηθεί δύο κύρια και δύο βοηθητικά γήπεδα σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Στην επίσημη εκδοχή του, το παιχνίδι παίζεται σε ένα γήπεδο διαστάσεων όσο ακριβώς το μισό από ένα κανονικό γήπεδο μπάσκετ, όμως με αυστηρές προδιαγραφές ως προς την επιφάνεια. Έτσι, για να μετατραπεί ο εξωτερικός χώρος του Ζαππείου σε ένα σωστό γήπεδο, χρειάστηκε πρώτα να στηθεί μια χαμηλή πλατφόρμα πάνω στην άσφαλτο για να εξασφαλιστεί το λείο και απολύτως επίπεδο υπόστρωμα. Έπειτα, συναρμολογήθηκαν και στερεώθηκαν στη θέση τους τα κομμάτια από το ειδικό αθλητικό δάπεδο που είναι και το μοναδικό εγκεκριμένο από την παγκόσμια ομοσπονδία ώστε να εξασφαλίζει απορρόφηση κραδασμών και προστασία από τραυματισμούς.

Το παιχνίδι είναι πολύ γρήγορο και θεαματικό, αφού διαρκεί 10 λεπτά καθαρού παιχνιδιού, χωρισμένα σε δύο ημίχρονα των 5 λεπτών. Η γραμμή του «τρίποντου» ισχύει, όμως στο «μονό» οι πόντοι είναι 1 και 2 αντίστοιχα, αντί για 2 και 3 στο κανονικό μπάσκετ. Κάθε ομάδα έχει 4 παίκτες, 3 στο παιχνίδι και 1 αναπληρωματικό, με τις αλλαγές να γίνονται χωρίς περιορισμούς αλλά πάντα σε νεκρό χρόνο.

Οι Αθηναίοι που βρίσκονται στην Αθήνα μέχρι και την Κυριακή 26 Αυγούστου μπορούν να απολαύσουν ένα θεαματικό άθλημα με τη συμμετοχή και ελληνικών ομάδων (ανδρών και γυναικών). Οι αγώνες ξεκινούν γύρω στις 6 το απόγευμα και συνεχίζονται έως αργά το βράδυ, ενώ την Κυριακή στις 19:30 ξεκινούν τα τελευταία τέσσερα παιχνίδια που θα αναδείξουν τον πρωταθλητή.