Πριν από κάμποσο καιρό σάς ξαναμίλησα για τον χαλκό ως το trendy υλικό της εποχής. Εν τω μεταξύ, συνέβησαν πράματα και θάματα. Αχ! Από πού ν’ αρχίσω; Από την αρχή, φυσικά. Δηλαδή προ εξαετίας, που ξαναφτιάξαμε το τσαρδάκι μας. Χρησιμοποιήσαμε χαλκό για να επενδύσουμε μια επιφάνεια με αυτή την υπέροχη κοκκινόχρυση, ζεστή απόχρωση. Από κακή – ή και καθόλου – συνεννόηση μεταξύ του μηχανικού και του σιδερά, μας περίσσεψαν δύο μεγάλα κομμάτια χαλκού που κοιμούνταν στην αποθήκη μας. Συνεπώς το υλικό μας ήταν ήδη πληρωμένο προ πολλού. Στο σχέδιο έβαλα και του λόγου μου το χεράκι μου και τα εργατικά κανονίστηκαν σε φιλική τιμή.

Ετσι, σχεδόν ανέξοδα, σκαρώσαμε το καινούργιο μας φωτιστικό. Ενα είδος κάλυκα art nouveau με μια ήπια λαμπίτσα, που τοποθετήθηκε επάνω από τον νεροχύτη, στη θέση ενός απαίσιου σποτ, που απoκάλυπτε κάθε ατέλεια της κεφαλής μας. Η κουζίνα μας μεταμορφώθηκε σε έναν βολικό οπωσδήποτε, μα και ευχάριστο χώρο εργασίας. Οταν ο Γιώργος Μωραΐτης μάς έφερε το χάλκινο φωτιστικό, μας ενεχείρισε και κάποια άκρως ενδιαφέροντα φυλλάδια, με πληροφορίες που αγνοούσα και έκρινα απαραίτητο να σας μεταδώσω.

Λοιπόν, εσείς ξέρατε ότι το εν λόγω μέταλλο και τα κράματά του έχουν αντιμικροβιακή δράση; Μάλιστα! Τα βακτήρια επάνω στον χαλκό πεθαίνουν μέσα σε ένα με δύο λεπτά. Απίστευτο και όμως αληθινό. Συνεπώς όλοι οι σωλήνες ύδρευσης πρέπει να κατασκευάζονται από χαλκό. Το ίδιο ισχύει και για τις επιφάνειες παρασκευής φαγητού, τα πόμολα, τα κομοδίνα των ασθενών στα νοσοκομεία. Μια τέτοια χρήση θα μείωνε δραστικά τις νοσοκομειακές λοιμώξεις, σοβαρό αίτιο αρρώστιας και θανάτου για όσους παραμένουν για καιρό στις ιατρικές μονάδες. Αν αυτό μάς ήταν γνωστό, όλα τα παραπάνω αντικείμενα θα κατασκευάζονταν εξαρχής με χάλκινα εξαρτήματα. Το μαθαίνουμε όμως τώρα, και μάλιστα στο 1ο Διεθνές Φόρουμ «Ο χαλκός στον νοσοκομειακό εξοπλισμό», έγκριτοι γιατροί, όπως η εξαιρετική καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλλου, ευρωπαίοι και αμερικανοί επιστήμονες και διευθυντές κλινικών, το προσεπικυρώνουν.

Δεν γνωρίζω τις πολεοδομικές διατάξεις, αλλά πείστηκα ότι όλοι οι σωλήνες ύδρευσης πρέπει να φτιάχνονται από χαλκό. Το ίδιο ισχύει για τα ψυκτικά στοιχεία και δοχεία των εξατμίσεων στα διάφορα είδη περσίδων εναλλακτικής θερμότητας, στα ψυκτικά στοιχεία των κλιματιστικών κτλ. Από το 2005, ειδικές έρευνες στο Τμήμα Δερματολογίας και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών διαπίστωσαν ότι τα 275 κράματα χαλκού έχουν ανώτερη εξυγιαντική δύναμη.

Προς τούτοις, υπάρχουν και άλλα πλεονεκτήματα, πέραν της αντιβακτηριδιακής δράσης. Ο χαλκός όχι μόνο έχει φιλικές προς την υγεία μας δράσεις, αλλά κέκτηται πολλαπλών χρήσεων, έχει διαχρονικά αποδείξει την αξιοπιστία του, αντέχει στις ακραίες συνθήκες πολλαπλών χρήσεων, όπως στη θερμότητα, στη φωτιά, στην υψηλή πίεση. Μπορεί να ανακυκλωθεί πάμπολλες φορές, δίχως να χάσει καμία από τις ιδιότητές του. Διαχρονικός, αφού είναι κοντά μας για περισσότερα από 2.500 χρόνια! Φυσικό υλικό, όχι παράγωγο, χωρίς πρόσθετα ή πολύπλοκα στοιχεία. Μικρή δόση χαλκού (ιχνοστοιχεία) είναι απαραίτητη καθημερινά στον οργανισμό μας. Μπορούμε να τα πάρουμε από τα καρύδια, το γάλα, το συκώτι, τη σοκολάτα. Ο χαλκός είναι συμβατός με άλλα υλικά, εύχρηστος για τον μάστορα, πιάνει λιγότερο χώρο στην εγκατάσταση και βεβαίως, πέραν της μόδας, υπήρξε και παραμένει αισθητικά υπέροχος. Χρησιμοποιώντας τον χαλκό, προσθέτουμε αξία στα κτίρια.

Η ίδια έχω πειστεί και συμφωνώ σε όλα. Εσείς;