Δύσκολη αποστολή

«Mission impossible» – αδύνατη αποστολή. Ο τίτλος της γνωστής κινηματογραφικής ταινίας…

Δύσκολη αποστολή | tovima.gr

Βερολίνο

«Mission impossible» – αδύνατη αποστολή. Ο τίτλος της γνωστής κινηματογραφικής ταινίας πάει φαινομενικά κουτί στη σημερινή επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο. Και αυτό για τρεις λόγους:

– Ο πρώτος είναι ηθικός. Η Ανγκελα Μέρκελ έχει αναγάγει την «αξιοπιστία» των πολιτικών σε ύψιστη αρετή. Με αυτή την οπτική, ο έλληνας επισκέπτης είναι στα μάτια της το άκρως άωτον του αναξιόπιστου. Κι αυτό, τόσο για το παρελθόν του, όταν όντας αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τορπίλιζε το πρώτο μνημόνιο, όσο και για το παρόν του: Παρά τα όποια δείγματα συνεπούς εφαρμογής του δεύτερου μνημονίου, όπως με τις νέες δραστικές περικοπές στις δαπάνες του προϋπολογισμού, ο πρωθυπουργός αποδεικνύει καθημερινά, ότι διατηρεί και αναπαράγει το παραδοσιακό «κράτος των Αθηνών» με τους κομματικούς διορισμούς και τη διοικητική ανικανότητά του. Η ανταύγεια των 300 και πλέον πυρκαγιών της τελευταίας εβδομάδας έφτασε σε όλη την Ευρώπη φωτίζοντας με εφιαλτικό τρόπο αυτή την ανικανότητα.

– Ο δεύτερος λόγος είναι πολιτικός. Η καγκελάριος θέλει να δείξει στους πάντες ότι ο λόγος της είναι νόμος στην Ευρώπη, και ότι δεν «μασάει» όταν ο εκπρόσωπος ενός κράτους-επαίτη προβάλει αντίλογο. Η πίεση που ασκεί στην Αθήνα, ιδίως με την καθυστέρηση της δόσης των 31 δισεκατομμυρίων του Οκτωβρίου δεν αποτελεί μπλόφα – είναι πραγματική. Ο στόχος της είναι να αποσπάσει ένα μέγιστο δυνατό σε ελληνικές υποχωρήσει έναντι ενός μίνιμουμ σε γερμανικές.

– Ο τρίτος λόγος είναι τακτικός. Η κ.Μέρκελ παίζει από μήνες το ρόλο του «κακού» με στόχο να υποσκάψει πλήρως το ηθικό της Αθήνας. Αυτό συνεχίστηκε και την παραμονή της επίσκεψης του κ.Σαμαρά με τις δηλώσεις εκπροσώπου του υπουργείου οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο έχει συστήσει από καιρό δωδεκαμελή επιτροπή οικονομολόγων, που προετοιμάζει μέτρα για το «grexit» – την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ο λόγος είναι προφανής: Να τρομοκρατήσει επιπλέον τον ανασφαλή επισκέπτη.

Όμως όλα αυτά δεν σημαίνουν, ότι η καγκελάριος θέλει να εξωθήσει την Ελλάδα από το ευρώ. Το αντίθετο μάλλον: Ο στόχος της, προσωρινά τουλάχιστον, είναι να την διατηρήσει οπωσδήποτε σε αυτό. Κι αυτό όχι μόνο επειδή τυχόν αποβολή της θα προκαλούσε τις περιβόητες αλυσιδωτές αντιδράσεις εις βάρος άλλων ευρωχωρών. Αλλά και επειδή έτσι θα πήγαιναν χαμένες οι τεράστιες προσπάθειες μιας ολόκληρης διετίας, όπως η εκπόνηση, η αποδοχή και η «κουτσή-στραβή» εφαρμογή των δυο μνημονίων – κάτι που θα κόστιζε πιθανότατα και στην ίδια την τρίτη καγκελαρία της στις εκλογές του 2013.

Αν υπάρχει ένας πραγματικά ουσιαστικός λόγος για την έξωση της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την Ευρώπη γενικότερα, προσωρινά τουλάχιστον, αυτός είναι ένας όχι οικονομικός: Η (ξενοφοβική, όχι οπωσδήποτε ρατσιστική) δίωξη των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών από το ελληνικό κράτος. Τα ψευδεπίγραφα πογκρόμ του («Ξένιος Ζευς») εναντίον των φτωχότερων των φτωχών και των νομικά απροστάτευτων ξένων αποτελεί μνημείο αναλγησίας και παραβίασης του κοινοτικού κεκτημένου.

Τέτοια συμβάντα αποτελούν βέβαια «peanuts» (φιστίκια) για την καγκελάριο. Για τέτοιους διωγμούς, όχι μόνο δεν θα μεμφθεί τον κ.Σαμαρά, αλλά, αντίθετα, θα τον επαινέσει. Η Ελλάδα είναι για τη Γερμανία από τα βασικότερα οχυρά της Ευρώπης εναντίον της «επέλασης» των «λαθρομεταναστών» από την Ασία και την Αφρική. Κι αυτό το γεγονός, ως λέγεται, θα επικαλεσθεί και ο πρωθυπουργός για να δείξει πόσο σημαντική είναι η παραμονή της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό σύνδεσμο.

Υπό το φως λοιπόν όλων αυτών των δεδομένων, η σημερινή αποστολή του κ.Σαμαρά δεν φαίνεται και τόσο «impossible». Φαινομενικά, ο πρωθυπουργός θα φύγει από το Βερολίνο με άδεια χέρια: Χωρίς επιμήκυνση, χωρίς πρόσθετα δάνεια, χωρίς μείωση των επιτοκίων. Όλα δείχνουν όμως, ότι η κ.Μέρκελ αναζητά μια βατή λύση, που θα εξαγγελθεί μετά την έκδοση του πορίσματος της τρόικας. Η λύση αυτή, όπως γράφει η εφημερίδα «Die Zeit», θα συνίσταται στο να εξοικονομηθούν μερικά δισεκατομμύρια ευρώ για την Ελλάδα, χωρίς να εκπονηθεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας. Προς το σκοπό μελετάται η μείωση των επιτοκίων, η επιμήκυνση της αποπληρωμής των μελλοντικών δόσεων, όπως και της αποπληρωμής των χρεών, καθώς και η τροφοδότηση της χώρας με φρέσκο χρήμα από τη ΕΚΤ που θα λαμβάνει γι αυτό ως εγγύηση κρατικά ελληνικά ομόλογα.

Όλα αυτά βέβαια, όπως ειπώθηκε, θα αποφασιστούν περί τα μέσα Σεπτεμβρίου και πάντως μετά το πόρισμα της τρόικας. Και μόνο το γεγονός όμως, ότι θα τεθούν σήμερα στο τραπέζι, αποτελεί επιτυχία για τον κ.Σαμαρά. Το γεγονός, ότι τα χέρια του θα «γεμίσουν» μετά από λίγες εβδομάδες δεν τον «χαλάει» πραγματικά, αφού, όπως δήλωσε ο ίδιος σε γερμανική εφημερίδα, η Ελλάδα αντέχει από μόνη της οικονομικά μέχρι τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk