Μαδρίτη: «Δεν βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για δανεισμό»

Δεν υφίστανται διαπραγματεύσεις της Ισπανίας με την ευρωζώνη προκειμένου να υπάρξει χρηματοοικονομική συνδρομή για να μειωθούν τα κόστη δανεισμού της, τονίζει η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, επικαλούμενη και επίσημη δήλωση του εκπροσώπου του Επιτρόπου Ολι Ρεν ότι η Επιτροπή δεν έχει άλλες διαπραγματεύσεις με την Ισπανία πέραν αυτών για τις τράπεζες.

Δεν υφίστανται διαπραγματεύσεις της Ισπανίας με την ευρωζώνη προκειμένου να υπάρξει χρηματοοικονομική συνδρομή για να μειωθούν τα κόστη δανεισμού της, τονίζει η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, επικαλούμενη και επίσημη δήλωση του εκπροσώπου του Επιτρόπου Ολι Ρεν ότι η Επιτροπή δεν έχει άλλες διαπραγματεύσεις με την Ισπανία πέραν αυτών για τις τράπεζες.

Ωστόσο, στα δημοσιεύματα που επιμένουν ότι η προεργασία για στήριξη της Ισπανίας έχει αρχίσει στους κόλπους της ευρωζώνης, έρχεται να προστεθεί δήλωση ευρωπαϊκής πηγής που διευκρινίζει ότι ότι ναι μεν δεν υπάρχουν επίσημες διαπραγματεύσεις, αλλά η ΕΕ εξερευνά «κατευθυντήριες γραμμές» για ένα νέο πρόγραμμα οικονομικού δανεισμού της Ισπανίας, κυρίως κάνοντας παρέμβασης στις αγορές συναλλάγματος αντί για ένα Μνημόνιο που θα επιτάσσει νέες σκληρές προϋποθέσεις στη Μαδρίτη.

Όπως διευκρίνησε η ίδια ευρωπαϊκή πηγή, που όμως δεν θέλησε να κατονομαστεί, «δεν υπάρχουν επίσημες διαπραγματεύσεις, καθ’ ότι δεν υφίσταται επίσημο αίτημα από την Ισπανία, αλλά υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές» για ένα νέο πρόγραμμα που θα υπερβαίνει τον τραπεζικό τομέα και ο πρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι «φαίνεται να θέλει να προετοιμάσει την κοινή γνώμη» για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, έπειτα από τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του πως η χώρα του δεν έχει ανάγκη από ένα τέτοιο πρόγραμμα δανεισμού.

Ωστόσο εντείνονται οι πιέσεις προς τη χώρα για να ζητήσει επισήμως ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια, από εκείνη των 100 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν στις 20 Ιουλίου για τηθωράκιση του ισπανικού τραπεζικού τομέα, ο οποίος έχει τρωθεί από τη φούσκα των ακινήτων.

Εν τούτοις, «η άποψη που φαίνεται να υπερισχύει δεν είναι αυτή ενός πλήρους προγράμματος δανεισμού, αλλά η σύνταξη ενός μνημονίου με γνώμονα ένα περιορισμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων στις αγορές», τονίζει η ίδια πηγή.

Οι διαπραγματεύσεις θα εστιαστούν στο περιεχόμενο του μνημονίου και στις προϋποθέσεις που θα το συνοδεύουν.
«Ο Ραχόι υποστηρίζει πως έχει κάνει τα πάντα, πλην όμως θα πρέπει να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους του», ιδίως τη Γερμανία, λέει η ίδια πηγή.

Προσθέτει ακόμη ότι οι προϋποθέσεις για τη νέα αυτή δανειακή σύμβαση ενδέχεται να αναφέρονται στις πρόσφατες απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, που επιτάσσουν στη Μαδρίτη να παρέμβει στον τομέα των συντάξεων, στο άνοιγμα ορισμένων επαγγελμάτων ή τομέων, όπως η ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο.

Κομισιόν και Μαδρίτη: «Δεν υπάρχει αίτημα»

Ερωτηθείς κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος του ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, τόνισε ότι δεν υφίσταται «καμία δρομολογημένη διαπραγμάτευση για κάποιο πρόγραμμα βοήθειας στην Ισπανία» και «δεν έχει γίνει κανένα αίτημα από πλευράς της».

Ταυτόχρονα και η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία αρνήθηκε πως υφίστανται διαπραγματεύσεις της χώρας της με την ευρωζώνη προκειμένου να υπάρξει χρηματοοικονομική συνδρομή για να μειωθούν τα κόστη δανεισμού της.

«Ο εκπρόσωπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε περίπτωση που αμφιβάλλετε, διατράνωσε πως η Επιτροπή δεν έχει άλλες διαπραγματεύσεις με την Ισπανία πέραν αυτών για τις τράπεζες», τόνισε η Σάενθ ντε Σανταμαρία μετά το υπουργικό συμβούλιο.

«Δεν είναι δρομολογημένες κάποιες διαπραγματεύσεις, ο εκπρόσωπος το δήλωσε και εγώ σήμερα το επιβεβαιώνω»
, επέμεινε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk