ΕΣΕΕ: Ζητείται λήψη μέτρων για τις επιχειρήσεις της Χίου

Την ενεργοποίηση των μέτρων οικονομικής ανακούφισης για τις πληγείσες επιχειρήσεις της Χίου, με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά, ζητεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), με επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Εμπορικής Ναυτιλίας.

Την ενεργοποίηση των μέτρων οικονομικής ανακούφισης για τις πληγείσες επιχειρήσεις της Χίου, με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά, ζητεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), με επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Εμπορικής Ναυτιλίας, την οποία κοινοποίησε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, τον υφυπουργό Ανάπτυξης καθώς και σε τοπικούς φορείς.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, έχει προκληθεί τεράστια οικονομική ζημιά στη μαστιχοκαλλιέργεια και τη μελισσοκομία της ευρύτερης περιοχής.

«Εκτός, ωστόσο, των ζημιών» προστίθεται, χαρακτηριστικά, «η πύρινη λαίλαπα ήρθε να πλήξει συνολικά τα ήδη μειωμένα έσοδα και τους τζίρους των τοπικών επιχειρήσεων, κατά τρόπο ώστε να τίθεται υπό αμφισβήτηση η ίδια η επιβίωσή τους».

Προκειμένου, λοιπόν, να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας τους, που θα εξασφαλίσει και τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων τους, η ΕΣΕΕ ζητεί τη λήψη 10 μέτρων:

  • Αναστολή καταβολής του ΦΠΑ και διευκόλυνση για πληρωμή του σε περισσότερες δόσεις από τις μέχρι σήμερα προβλεπόμενες.
  • Αναστολή καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Ελληνικό Δημόσιο, που απορρέουν από φόρους εισοδήματος, παρακρατούμενους φόρους, ΦΠΑ και ειδική ρύθμισή τους.
  • Να γίνει η φορολόγηση των εισοδημάτων των πληγεισών επιχειρήσεων σύμφωνα με τη διάταξη του αρ. 32, παρ. 3 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, η οποία ορίζει ότι «αν, από τα στοιχεία που προσκομίζει ο φορολογούμενος, προκύπτει αποδεδειγμένα ότι, από γεγονότα ανώτερης βίας, το πραγματικό κέρδος είναι κατώτερο από αυτό που προσδιορίζεται με την εφαρμογή του μοναδικού συντελεστή, το κέρδος αυτό μπορεί να καθορίζεται με χρήση κατώτερου συντελεστή, όχι όμως κατώτερου από το μηδέν. Εξαιρετικά, σε περιπτώσεις μερικής ή ολικής καταστροφής της επιχείρησης και των βιβλίων και στοιχείων από πυρκαγιά, σεισμό, πλημμύρα ή θεομηνία, μπορεί να αναγνωρισθεί αρνητικός συντελεστής μέχρι ποσοστό 5% επί των ακαθάριστων εσόδων των ανέλεγκτων χρήσεων».
  • Μη επιβολή προστίμων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, για την απώλεια-καταστροφή βιβλίων και στοιχείων λόγω ανωτέρας βίας (πυρκαγιάς κ.λπ.).
  • Αναστολή καταβολής ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών προς τις τράπεζες, που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις.
  • Αναστολή καταβολής τρεχουσών οφειλών προς το ΙΚΑ και τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).
  • Ειδική πρόβλεψη για τη ρύθμιση όλων των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ.
  • Αναστολή αναγγελίας στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.
  • Αναστολή της καταβολής λογαριασμών, Δημοτικών Φόρων και Τελών.
  • Παράταση του προβλεπόμενου χρόνου της φορολογικά αναγνωρισμένης ζημιάς των επιχειρήσεων, για τη χρήση του 2012 και του 2013.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, τα παραπάνω μέτρα για τη φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί πρέπει να συνοδεύονται με χορήγηση βοηθήματος 3.000-5.000 ευρώ για κάλυψη των άμεσων αναγκών τους, όπως το 2007, καθώς επίσης και με την ενεργοποίηση του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών και αντίστοιχου Λογαριασμού Αλληλεγγύης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk