Γαλλία: ανοίγει παράθυρο εργασίας στους Ρομά

Στον απόηχο των επικρίσεων για την κατεδάφιση καταυλισμών Ρομά, η Γαλλία υπεραμύνεται μεν των επιχειρήσεων, ωστόσο δεσμεύεται παράλληλα με νέες προσπάθειες για την ενσωμάτωσή της. Η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι χαλαρώνει τους περιορισμούς που υπήρχαν για την πρόσβαση των Ρομά στην αγορά εργασίας, ακυρώνοντας ένα φόρο που όφειλαν να καταβάλουν οι εργοδότες και «ανοίγοντας» τα επαγγέλματα στα οποία μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση εργασίας.

Στον απόηχο των επικρίσεων για την κατεδάφιση καταυλισμών Ρομά, η Γαλλία υπεραμύνεται μεν των επιχειρήσεων, ωστόσο δεσμεύεται παράλληλα με νέες προσπάθειες για την ενσωμάτωσή της.

Η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι χαλαρώνει τους περιορισμούς που υπήρχαν για την πρόσβαση των Ρομά στην αγορά εργασίας, ακυρώνοντας ένα φόρο που όφειλαν να καταβάλουν οι εργοδότες και «ανοίγοντας» τα επαγγέλματα στα οποία μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση εργασίας.

«Η απόφαση αποσκοπεί στο να διευκολυνθεί η ενσωμάτωση μέσω της εργασίας με το άνοιγμα και τη χαλάρωση σε πολύ μεγάλο βαθμό των περιορισμών που υπήρχαν σήμερα για τους πληθυσμούς των Ρομά, οι οποίοι επιθυμούν να εργαστούν» επισημαίνει η γαλλική κυβέρνηση.

Ως προς τους καταυλισμούς Ρομά, σε σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η κυβέρνηση εγκρίνει τις επιχειρήσεις για τη διάλυσή τους «στην περίπτωση που γίνονται κατ’ εφαρμογή δικαστικής απόφασης ή για να δοθεί τέλος σε μία επικίνδυνη κατάσταση ή σε μία κατάσταση υγειονομικού κινδύνου».

Το Παρίσι υπογραμμίζει ότι «οι απαντήσεις» για το ζήτημα των Ρομά πρέπει να «οικοδομηθούν επίσης σε ευρωπαϊκή κλίμακα», και θα ζητήσει από την κυπριακή προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ να εγγραφεί το ζήτημα των Ρομά στην ημερήσια διάταξη της προσεχούς Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης, καλώντας την να άρει το ταχύτερο δυνατόν το σύνολο των περιορισμών που εξακολουθούν να ισχύουν.

Στις αρχές Αυγούστου οι γαλλικές Αρχές διέλυσαν παράνομους καταυλισμούς κοντά στο Παρίσι, τη Λυών και τη Λιλ και έστειλαν 240 Ρομά αεροπορικώς πίσω στη Ρουμανία. Επικριτές των επιχειρήσεων κατήγγειλαν ότι οι Σοσιαλιστές «αντιγράφουν» τις μαζικές απελάσεις επί συντηρητικής διακυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk