Πνοή ανανέωσης στο ιστορικό κτίριο της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης υπόσχεται να δώσει η δημοτική αρχή της Αθήνας, η οποία δρομολογεί εργασίες ανακαίνισης, παρεμβάσεις στο εσωτερικό και δημιουργία βιοκλιματικής ταράτσας.

Το ερώτημα είναι αν όλα αυτά θα συνδυαστούν με τον κοινωνικό χαρακτήρα που είχε αποκτήσει η άλλοτε εγκαταλελειμμένη Δημοτική Αγορά, με τον ενεργό ρόλο της γειτονιάς στη λειτουργία της τα τελευταία χρόνια. Της γειτονιάς που την έσωσε από την κατεδάφιση και την ανέγερση στη θέση της ενός ακόμα εμπορικού κέντρου.

Ο χώρος της Δημοτικής Αγοράς, τα τελευταία έξι χρόνια διατηρήθηκε «ζωντανός» χάρη στην εμπνευσμένη παρέμβαση κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι τον καθιέρωσαν ως αυτοδιαχειριζόμενη εστία δημιουργίας και αλληλεγγύης.

Την περασμένη εβδομάδα πέρασε και πάλι στα χέρια του Δήμου Αθηναίων, όχι χωρίς εντάσεις, αφού η «ανακατάληψη» του χώρου έγινε με τη συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων ξημερώματα.

Η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης αποτελεί χαρακτηριστικό αρχιτεκτόνημα της περιόδου του Μεσοπολέμου και δείγμα του αθηναϊκού μοντερνισμού, αλλά συγχρόνως είναι φορέας της ιστορίας ενός τύπου εμπορικής συναλλαγής, που στην εποχή μας έχει απαξιωθεί.

Μπορούμε να φανταστούμε την πάλαι ποτέ λειτουργία της σαν μια μικρογραφία της Βαρβακείου Αγοράς.

Ο σεισμός του 1999 καταδίκασε τον χώρο σε ερήμωση και εγκατάλειψη, μέχρι που το 2006 μια επιτροπή κατοίκων μπροστά στον φόβο της κατεδάφισης και της εμπορευματοποίησής του – πρόκειται για ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο επάνω στη Φωκίωνος Νέγρη, πραγματικό φιλέτο για το real estate – πέτυχε την κήρυξή της σε διατηρητέο κτίσμα.

«Από το 2006 χάρη στην παρέμβαση της επιτροπής κατοίκων, η Αγορά είναι ανοιχτή σε όλους τους κατοίκους της Κυψέλης με πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων όπως εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και προβολές ταινιών, αλλά και δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα, όπως συσσίτια και μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες» επισημαίνει η κυρία Κατερίνα Θεοχάρη, η οποία υπήρξε από τα πρώτα μέλη της επιτροπής κατοίκων και στέλεχος της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη».

Αυτός ακριβώς ο κοινωνικός χαρακτήρας της Αγοράς είναι απαραίτητο να διατηρηθεί στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, σύμφωνα με την κυρία Θεοχάρη, πρόθεση που δηλώνεται και από τον Δήμο Αθηναίων, παρά τις επιφυλάξεις της επιτροπής κατοίκων.

«Δεν υπάρχει καμία σκέψη για άλλης μορφής αξιοποίηση» ξεκαθαρίζει στο «Βήμα» ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Ανδρέας Βαρελάς, επισημαίνοντας ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση ο σημερινός κοινωνικός χαρακτήρας του χώρου να διατηρηθεί.
Προτεραιότητα έχουν οι εργασίες συντήρησης, με τη βιοκλιματική ταράτσα να κερδίζει τις εντυπώσεις, καθώς φέρνει στον νου τα δημόσια κτήρια που θαυμάζουμε σε άλλες μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης.
Αυτή θα εξασφαλίζει φυσική μείωση της θερμοκρασίας του κτιρίου και βελτίωση της ενεργειακής του επάρκειας.

«Μια σειρά δράσεων μπορούν να συνεχιστούν και στο μέλλον, όπως η αγορά των βιοκαλλιεργητών, τα μαθήματα ελληνικών ή τα συσσίτια για άπορους της περιοχής. Ζητούμενο, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι ο Δήμος να καπελώσει αυτές τις εθελοντικές δράσεις, αλλά να έχει την ευθύνη διαχείρισης του χώρου, ώστε και όποιος έχει κάποιο πρόβλημα να ξέρει πού να απευθυνθεί» τονίζει ο κ. Βαρελάς.

Ο αντιδήμαρχος ήταν μάλιστα εκείνος που αντιπροσώπευσε τον Δήμο στη διαδικασία παραλαβής του χώρου, παρουσία εισαγγελέα, και αστυνομικών δυνάμεων, το Σάββατο 18 Αυγούστου.

Ακριβώς αυτός ο τρόπος, καθώς και η επιλογή της περιόδου, λίγες μόλις ημέρες μετά το Δεκαπενταύγουστο, ενέτεινε την καχυποψία μέρους των κατοίκων απέναντι στις προθέσεις της δημοτικής αρχής.

«Συμφωνούμε με την προοπτική επισκευής του κτιρίου, αλλά το γεγονός ότι η παρέμβαση αυτή έγινε χωρίς να ενημερωθεί η επιτροπή κατοίκων που διαχειρίζεται τόσα χρόνια τον χώρο και μάλιστα με τον τρόπο αυτό, με οδηγεί να χαρακτηρίσω προσχηματικές τις δικαιολογίες του Δήμου» λέει ο κ. Δημήτρης Σουλιώτης, μέλος της επιτροπής κατοίκων, που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνέλευση της «Ανοικτής Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης» αντιδρώντας στην παρέμβαση του δήμου, παρά τις εγγυήσεις του τελευταίου για τη διατήρηση του χαρακτήρα της αγοράς, μιλώντας για «μεθοδευμένες πρακτικές από την πλευρά της δημοτικής αρχής ενάντια τόσο στο ζωντανό κύτταρο της αγοράς, όσο και σε κάθε άλλον ελεύθερο χώρο μέσα στην πόλη» καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 27 Αυγούστου, στις 18:00, στον χώρο της Δημοτικής Αγοράς, στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη.

Το προηγούμενο διάστημα κυκλοφορούσαν φήμες, που έφταναν στον δήμο ως καταγγελίες από κάποιους κατοίκους και εμπόρους της περιοχής, για παραβατικές συμπεριφορές και παρουσία ναρκωτικών στον χώρο της Αγοράς.

Τα δύο μέλη της επιτροπής κατοίκων που μίλησαν στο «Βήμα» αντιτείνουν ότι «ουδέποτε έχει σημειωθεί κάποια αξιόποινη πράξη στον χώρο της Δημοτικής Αγοράς».

Οι καταγγελίες αυτές ήταν που επέβαλαν και την παρουσία εισαγγελέα στην ανακατάληψη του χώρου από τον δήμο. Πάντως, όπως παραδέχεται εκ των υστέρων και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τελικά «οι φήμες αποδείχθηκαν μόνο φήμες, καθώς δεν βρέθηκε στον χώρο τίποτα επιλήψιμο».