Casus belli για τους πανεπιστημιακούς οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια

Κάθετα διαφωνούν οι καθηγητές ΑΕΙ με τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια. Οι εκπρόσωποι τριών Ομοσπονδιών των πανεπιστημιακών και των καθηγητών των ΤΕΙ,(ΠΟΣΔΕΠ και ΟΣΕΠ ΤΕΙ), καθώς και η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών, σε κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα προειδοποιούν.

Κάθετα διαφωνούν οι καθηγητές ΑΕΙ με τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια. Οι εκπρόσωποι τριών Ομοσπονδιών των πανεπιστημιακών και των καθηγητών των ΤΕΙ,(ΠΟΣΔΕΠ και ΟΣΕΠ ΤΕΙ), καθώς και η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών, σε κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα προειδοποιούν:


«Οποιαδήποτε αυθαίρετη, οριζόντια και κατάφορα άδικη αντιμετώπιση του μισθολογικού μας ζητήματος αποτελεί για μας casus belli και θα προκαλέσει αντιδράσεις στο χώρο των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας, την έκταση και την ένταση των οποίων δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να προβλέψουμε προς το παρόν τουλάχιστο!».

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών στην επιστολή τους ζητούν άμεσα συνάντηση, τόσο με τον υπουργό Οικονομικών, όσο και με τον υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

«Συμφωνούμε με την ανάγκη δίκαιης κατανομής των βαρών και πάταξης της φοροδιαφυγής με όλα τα μέσα! Υπενθυμίζω όμως ότι οι πανεπιστημιακοί δεν έχουν πάρει καμιά αύξηση από το 2004. Όταν λοιπόν κάποιοι έκαναν πάρτι αυξήσεων οι πανεπιστημιακοί δεν συμμετείχαν!» δήλωσε σχετικά η γενική γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ κυρία Ευγενία Μπουρνόβα. «Επιπλέον έχουν χάσει ήδη το 25% των ονομαστικών τους αποδοχών από το 2009. Ας σημειωθεί εξάλλου ότι δεν έχουν καμία ιδιαίτερη πρόνοια δηλαδή ούτε μειωμένα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ούτε λέσχες για φτηνό καφέ και φαγητό ούτε δωρεάν κατοικία στον τόπο υπηρεσίας τους ούτε καν τη δυνατότητα συνυπηρέτησης με τους/τις συζύγους τους!!! Είναι απαράδεκτο να καλούνται να επιτελέσουν το καθήκον τους με τέτοια άδικη αντιμετώπιση από την πολιτεία», συνέχισε.

«Το βάρος της κυβέρνησης πρέπει να δοθεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής και όχι στις οριζόντιες περικοπές: η συμμετοχή στην προσπάθεια οικονομικής επιβίωσης της χώρας πρέπει να είναι ανάλογη με το ύψος των αποδοχών του κάθε εργαζόμενου και την περιουσιακή του», κατέληξε η κυρία Μπουρνόβα.

Η κοινή επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα έχει ως εξής:
«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που αναφέρονται στο πακέτο μέτρων για την εξοικονόμηση των τουλάχιστον 11,5 δισεκατομμυρίων, επαναφέρουν στο προσκήνιο το θέμα των ειδικών μισθολογίων, συμπεριλαμβανομένου του μισθολογίου των λειτουργών της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας.«
»Οι Ομοσπονδίες των Πανεπιστημιακών, του διδακτικού προσωπικού των ΤΕΙ και των Ερευνητών έχουμε επανειλημμένα ενημερώσει τους προκατόχους σας, αλλά και τους αρμόδιους Υπουργούς Παιδείας, για το γεγονός ότι το ουσιαστικό πάγωμα του μισθολογίου μας από το 2004, αφού δεν πήραμε αυξήσεις, όπως τα άλλα ειδικά μισθολόγια το 2008-9, της τάξης του 25-100%, σημαίνει στην πράξη ότι από τότε υφιστάμεθα περικοπή των αποδοχών μας της τάξης των 200 εκατομμυρίων Ευρώ κατ’ έτος! Δηλαδή ο χώρος της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας έχει υποστεί -προκαταβολικά και από δεκαετίας- μισθολογική μεταχείριση από την Πολιτεία στο πνεύμα των μνημονίων! Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι πάγια θέση των Ομοσπονδιών μας είναι η ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό (Αναλυτικότερα δεδομένα φαίνονται στα υπομνήματα και στην αλληλογραφία με τους αρμόδιους Υπουργούς που επισυνάπτονται)«.
»Η συζήτηση για τα θέματα αυτά είχε ξεκινήσει σε συνάντηση τον Οκτώβριο του 2010 με τον κύριο Φίλιππο Σαχινίδη, τότε Υφυπουργό Οικονομικών. Συνάντηση όμως που δεν είχε καμιά συνέχεια παρά τις επανειλημμένες και επίμονες προσπάθειες μας προς όλες τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου σας«.
»Οι τρεις Ομοσπονδίες και τα μέλη αντιλαμβανόμαστε την κρίσιμη δημοσιονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Όμως, αντιτιθέμεθα στην λογική των οριζόντιων περικοπών, όπως και στην λογική της μεταφοράς του βάρους των περικοπών από μια κατηγορία των ειδικών μισθολογίων σε μια άλλη, και ζητάμε να εξεταστούν οι ειδικές συνθήκες που ισχύουν για τα μέλη μας, όπως συνοπτικά της εκθέσαμε παραπάνω. Οφείλουμε όμως να σας ενημερώσουμε προκαταβολικά ότι η όποια αυθαίρετη, οριζόντια και κατάφορα άδικη αντιμετώπιση του μισθολογικού μας ζητήματος αποτελεί για μας casus belli και θα προκαλέσει αντιδράσεις στο χώρο των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας, την έκταση και την ένταση των οποίων δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να προβλέψουμε προς το παρόν τουλάχιστο!«
»Για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά και αυτούς που αναλυτικά παρατίθενται στα συνημμένα υπομνήματα ζητάμε επείγουσα συνάντηση των Προεδρείων των 3 Ομοσπονδιών με τις Πολιτικές Ηγεσίες των Υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας, προκειμένου να σας ενημερώσουμε αναλυτικά και σε βάθος για όλες τις πτυχές του ειδικού μισθολογίου μας»
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk