Τα δεδομένα από πολλές πρόσφατες παρατηρήσεις του Σύμπαντος έφεραν στο φως ένα άγνωστο μέχρι σήμερα φαινόμενο που πονοκεφαλιάζει τους επιστήμονες. Οπως φαίνεται πολλοί σπειροειδείς γαλαξίες, μια από τις κοινές κατηγορίες γαλαξιών στο Σύμπαν, περιστρέφονται μόνιμα προς μια μόνο κατεύθυνση, ένα φαινόμενο που οι ειδικοί έχουν ονομάσει «ασυμμετρία του άξονα».

Η ύπαρξη του φαινομένου σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να «κλονίσει» τα κοσμολογικά δεδομένα πάνω στα οποία στηρίζονται οι περισσότερες θεωρίες για το περιεχόμενο και τη λειτουργία του Σύμπαντος.

Η ανακάλυψη

Το φαινόμενο έγινε γνωστό πέρυσι μετά από μια έρευνα στην οποία είχαν παρατηρηθεί 15 χιλιάδες σπειροειδείς γαλαξίες. Οπως διαπιστώθηκε όλοι αυτοί οι γαλαξίες περιστρέφονταν προς μία μόνο κατεύθυνση, είτε δεξιόστροφα είτε αριστερόστροφα. Το φαινόμενο επιβεβαιώνει τώρα μια νέα έρευνα στην οποία παρατηρήθηκε η κίνηση 250 χιλιάδων γαλαξιών.

Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι η ύλη και η ενέργεια είναι κατανεμημένες ομοιόμορφα στο Σύμπαν το οποίο από όπου και αν το παρατηρεί κάποιος δεν μεταβάλλεται και μοιάζει το ίδιο. Αν το φαινόμενο είναι τελικά υπαρκτό, και μάλιστα σε ευρεία έκταση, τότε απειλείται ευθέως η «τάξη» που πιστεύουμε ότι υπάρχει στο Σύμπαν.

Οι προσεχείς έρευνες που θα γίνουν πάνω σε αυτό το ζήτημα αναμένεται να δώσουν τις τελικές απαντήσεις. Η πιο σημαντική εξ αυτών είναι εκείνη που θα γίνει με τη χρήση του τηλεσκοπίου LSST στη Χιλή. Οι ερευνητές αναμένεται να μελετήσουν περισσότερους από δέκα δισεκατομμύρια γαλαξίες και ευελπιστούν ότι τα στοιχεία που θα συγκεντρώσουν θα λύσουν το μυστήριο.