Πότε θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία;

Στις συζητήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τους Ευρωπαίους εταίρους μας…

Πότε θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία; | tovima.gr
Στις συζητήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τους Ευρωπαίους εταίρους μας τίθεται από όλες τις πλευρές το έλλειμμα αξιοπιστίας, το οποίο, καλώς ή κακώς, συνδέεται άμεσα με την ανάγκη προώθησης του πακέτου λιτότητας των 11,6 δις Ευρώ.

Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περαιτέρω μισθολογικές μειώσεις κατά 30% με 35%. Το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί τον πολίτη είναι η επίδραση που θα έχουν αυτές οι μειώσεις στο ΑΕΠ και το επίπεδο ανεργίας.

Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ επηρεάζεται, σε μεγάλο βαθμό, από (α) την εσωτερική ζήτηση (η οποία προσεγγίζεται από την μεταβολή των πραγματικών μισθών), (β) την διεθνή ζήτηση (η οποία προσεγγίζεται από την μεταβολή του ΑΕΠ στο σύνολο του ΟΟΣΑ), (γ) τον ρυθμό διολίσθησης του Ευρώ (ως μέτρο της ανταγωνιστικότητας), και (δ) την επενδυτική αβεβαιότητα (η οποία προσεγγίζεται από το spread μεταξύ της απόδοσης του 10ετούς Ελληνικού ομολόγου και του αντίστοιχου Γερμανικού ομολόγου).

Θα υποθέσουμε ότι το πακέτο 11,6 δις υιοθετείται και εφαρμόζεται «χωρίς προβλήματα» (βλέπε για παράδειγμα πολιτική κρίση). Αυτό με τη σειρά του, αυξάνει την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας με αποτέλεσμα το spread να αποκλιμακώνεται από το σημερινό επίπεδο των 2400 τιμών βάσης στο επίπεδο των 800 τιμών βάσης μέχρι το 2015. Βάσει το σεναρίου αυτού, εκτιμάμε ότι το αρχικό σοκ των μέτρων οδηγεί σε περαιτέρω ύφεση της ελληνικής οικονομίας της τάξης του 6,5% το 2013.

Καθώς όμως οι διαρθρωτικές αλλαγές προχωρούν και η αξιοπιστία (με την μορφή της μείωσης του spread) αποκαθίσταται, η ύφεση μειώνεται και ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας παρουσιάζεται για πρώτη φόρα αναιμικά θετικός (περίπου 0,5%) το 2015. Αποτέλεσμα των παραπάνω εξελίξεων είναι ότι το ποσοστό ανεργίας της Ελλάδας θα αυξηθεί από το τρέχον 23% στο 27% μέχρι το 2015. Η αποκλιμάκωση στην ανεργία θα συμβεί από το 2016 και μετά.

Τα παραπάνω βασίζονται σε ποσοτικές εκτιμήσεις οι οποίες ενέχουν βέβαια περιθώριο λάθους. ‘Εχοντας αυτό κατά νου, προβλέπουμε λοιπόν ότι τα επόμενα 3 έτη θα είναι ακόμα πιο δύσκολα για τον ‘Ελληνα πολίτη. Επειδή όμως πολλά λέγονται για την αξιοπιστία ως βαρόμετρο της ελληνικής πλευράς, «τρέχουμε» και ένα πιο θετικό σενάριο:

Υποθέτουμε «απογείωση» των διαρθρωτικών αλλαγών κάτι που με τη σειρά του οδηγεί τους λαλίστατους Ευρωπαίους εταίρους μας να σταματούν τις γνωστές δηλώσεις περί εξόδου από το Ευρώ. Ως αποτέλεσμα, το spread καταρρέει στις 200 τιμές βάσης το 2015. Σε αυτή την περίπτωση, φτάνουμε αισίως στο 2015 με ποσοστό ανεργίας ελαφρώς μικρότερο από το 23% του σήμερα. Με άλλα λόγια, η αξιοπιστία αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα των οικονομικών εξελίξεων.

*Ο κ. Κώστας Μήλας είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, University of Liverpool

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk