Εισπράξτε τώρα τους φόρους και τις εισφορές!

Πολλά τα ελλείμματα της πολιτικής των τελευταίων ετών…

Εισπράξτε τώρα τους φόρους και τις εισφορές! | tovima.gr

Πολλά τα ελλείμματα της πολιτικής των τελευταίων ετών, αλλά αποδεδειγμένα το σημαντικότερο όλων υπήρξε η αδυναμία οργάνωσης του φοροελεγκτικού μηχανισμού και εκείνου της είσπραξης εσόδων και εισφορών.

Γυρνώντας πίσω στο 2008, στο 2009 αλλά και μετά, διαπιστώνει κανείς ότι οι κυβερνήσεις και οι εκάστοτε υπουργοί Οικονομικών άφησαν εντελώς ανεκμετάλλευτη τη ζώνη των εσόδων.Δεν δόθηκε καμία σημασία τόσο στον εισπρακτικό μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών, ούτε και στους αντίστοιχους των ασφαλιστικών ταμείων.

Σήμερα λιμνάζουν στις Εφορίες ανέλεγκτες άπειρες φορολογικές υποθέσεις και τα φορολογικά χρέη ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, όπως και αζήτητες παραμένουν ασφαλιστικές εισφορές επίσης δισ. ευρώ.

Μια συστηματική καταγραφή και αξιολόγηση των οφειλών, συνδυασμένη με οργανωμένη πίεση των οφειλετών θα απέδιδε γρήγορα και θα κάλυπτε ανάγκες που σήμερα εναγωνίως αναζητούμε από το σκέλος των δαπανών. Οπως και η γρήγορη ανασύσταση του φοροελεγκτικού μηχανισμού θα απέδιδε επίσης εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Σήμερα υπάρχουν στη διάθεση των φορολογικών εκπληκτικές τεχνολογικές δυνατότητες, ικανές να αποκαλύψουν τους πάντες και τα πάντα και κυρίως να εντοπίσουν μέχρι του τελευταίου ευρώ τα εισοδήματα που διαφεύγουν.

Μια οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια στο σκέλος των εσόδων θα άλλαζε πλήρως την ατμόσφαιρα, θα δημιουργούσε αίσθημα δικαιοσύνης, θα μείωνε την ασφυκτική πίεση για οριζόντιες παρεμβάσεις στις ζώνες των μισθών και των συντάξεων και θα διευκόλυνε αφάνταστα την ίδια την πολιτική ηγεσία. Εστω και τώρα, όσο αργά κι αν είναι, αυτή η προσπάθεια πρέπει να αναληφθεί. Και πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk