Αισθητική, κράτος, υπευθυνότητα, «τέρας»….

Αισθητική, κράτος, υπευθυνότητα, «τέρας»…. | tovima.gr

Κάνοντας κανείς μια βόλτα στις γειτονιές του-υποβαθμισμένου-,άλλοτε αναβαθμισμένου κέντρου,Πλ.Αμερικής,Πλ.Κολιάτσου,Αγ.Παντελεήμονα,Πλ.Βικτωρίας,Εξάρχεια,Πατήσια,Σεπόλια,Φ.Νέγρη κ.λ.π.θα διαπιστώσει πως η συντριπτική πλειοψηφία στις προσόψεις των πολυκατοικιών είναι βρώμικες,μαυρισμένες,δεν έχουν βαφτεί ,ποτέ,οι περισσότερες.Μερικές,όμως,ξεχωρίζουν ,έχουν βαφτεί ή πλυθεί και κάνουν κάποιον να σκεφτεί πόσο πιο αναβαθμισμένη θάταν η αισθητική σε αυτές τις γειτονιές ,αν ήταν βαμμένες ή πλυμένες οι προσόψεις των πολυκατοικιών. Παλαιότερα ,υπήρχαν πολλά προγράμματα στους δήμους,οι οποίοι έδιδαν το μεγαλύτερο ποσό να βαφτεί ,όποιοι
ιδιοκτήτες το επιθυμούσαν,η πολυκατοικία τους με την προσθήκη να τοποθετηθεί μια κεντρική κεραία,απομακρύνοντας τις πολλές που υπήρχαν σε κάθε ταράτσα.Λόγω κρίσης σταμάτησαν τα περισσότερα προγράμματα.Όμως ,ελάχιστοι είχαν ακολουθήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Το ερώτημα είναι γιατί? Γιατί οι άνθρωποι δεν ακολούθησαν ή δεν ακολουθούν πράγματα που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους?Γιατί δεν φροντίζουν νάναι βαμμένη-καθαρή η πολυκατοικία που διαμένουν? Είναι θέμα κόστους?Είναι θέμα αδιαφορίας?Ωχαδελφισμού? Μπορεί το σπίτι που μένουν νάναι πεντακάθαρο και βαμμένο,όμως, από κει και πέρα τι γίνεται? Το να βαφτεί μια πολυκατοικία κοστίζει γύρω στις 3.000 ευρώ και σε μια περίοδο κρίσης η εξόφληση μπορεί να γίνει σε ένα χρόνο,άρα δεν είναι-κυρίως-οικονομικό. Αν ανατρέξουμε σε παλαιότερες εποχές θα δούμε πως οι ιδιωτικές κατοικίες ήταν απλές και τα δημόσια κτήρια ήταν αυτά τα οποία είχαν πολυτέλεια,λειτουργικότητα,άνεση. Με το πέρασμα των χρόνων,όσο-για διάφορους λόγους-το εγώ υπερίσχυσε του εμείς,ο μικρόκοσμος του καθενός,έγινε όχι απλώς η προτεραιότητά του,αλλά πήρε μονοδιάστατες μορφές.

Αποτέλεσμα ,όλες οι εκφράσεις που αφορούν το δημόσιο βίο να έχουν δευτερεύουσα σημασία,έως και μηδενική,ενώ όσες αφορούσαν τον ιδιωτικό να αποτελούν πρώτη προτεραιότητα. Αποτέλεσμα:Υποβάθμιση κράτους,υπηρεσιών και γενικότερης αισθητικής,όπως στην περίπτωση που αναφέρουμε. Αυτό συνετέλεσε στην κρίση που διανύουμε,στον ωχαδελφισμό,στην αδιαφορία για κάθε τι κοινό. Όμως ,όταν οι άνθρωποι συνηθίζουν να αποδέχονται το υποβαθμισμένο,το βρώμικο,το αντιαισθητικό,δυστυχώς ,νομοτελειακά δεν το υφίστανται,απλώς,αλλά αρχίζουν και μοιάζουν με αυτό. Και κει είναι τοχειρότερο… Εκεί είναι που η ελπίδα περιορίζεται. Όταν αρχίζει και μοιάζει κάποιος με το ΄΄τερας΄΄και δεν το ανέχεται απλώς. Άντε μετά να μιλήσουμε για αισθητική αναβάθμιση κτηρίων….

Περιττά πράγματα θα πει κανείς…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk