Ολι Ρεν: Η μνημονιακή στρατηγική είναι «έγκυρη» και «αμετάβλητη»

«Πρόωρη» είναι η συζήτηση για επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος της οικονομικής προσαρμογής, σημειώνει ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής.

«Πρόωρη» είναι η συζήτηση για επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος της οικονομικής προσαρμογής, σημειώνει ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής.

Ο κ. Ρεν σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «η βασική στρατηγική του Μνημονίου Συνεννόησης είναι έγκυρη και πρέπει να παραμείνει αμετάβλητη» και ότι «η τρόικα διενεργεί από τον Ιούλιο του 2012 αποστολή ελέγχου στην Αθήνα, η οποία θα συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο».

» Οι κύριοι στόχοι της αποστολής είναι η επανεξέταση της δράσης που ανέλαβαν οι ελληνικές αρχές για την επίτευξη της απαραίτητης οικονομικής και δημοσιονομικής προσαρμογής και για την επαναφορά του προγράμματος στη σωστή κατεύθυνση» , επισημαίνει

Η πλήρης απάντηση του κ. Ρεν έχει ως εξής (23.8.2012):

«Στις 10 Μαΐου 2010 το Συμβούλιο εξέδωσε την απόφαση 2010/320/ΕΕ, η οποία απευθύνεται στην Ελλάδα βάσει του άρθρου 126 παράγραφος 9 και του άρθρου 136 της ΣΛΕΕ και με την οποία ειδοποιείται η χώρα να λάβει τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος που κρίνονται αναγκαία για την αντιμετώπιση της κατάστασης υπερβολικού ελλείμματος το αργότερο έως το 2014.

Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τις διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας της, τηρώντας τις δεσμεύσεις της. Η βασική στρατηγική του Μνημονίου Συνεννόησης είναι έγκυρη και πρέπει να παραμείνει αμετάβλητη: η μείωση του ελλείμματος και η αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους είναι καίριας σημασίας για την επανεξισορρόπηση της οικονομίας. Η συνέχιση των δημοσιονομικών και διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής συνιστά την καλύτερη εγγύηση για την ανάκτηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας, την αποκατάσταση της δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής βιωσιμότητας και την εξασφάλιση, με τον τρόπο αυτό, ενός μέλλοντος με μεγαλύτερη ευημερία εντός της ζώνης του ευρώ. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της παρακολούθησης του προγράμματος, η τρόικα διενεργεί από τον Ιούλιο του 2012 αποστολή ελέγχου στην Αθήνα, η οποία θα συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο.

Οι κύριοι στόχοι της αποστολής είναι η επανεξέταση της δράσης που ανέλαβαν οι ελληνικές αρχές για την επίτευξη της απαραίτητης οικονομικής και δημοσιονομικής προσαρμογής και για την επαναφορά του προγράμματος στη σωστή κατεύθυνση, μετά τις καθυστερήσεις που συσσωρεύτηκαν την άνοιξη λόγω, κυρίως, των δύο εκλογικών αναμετρήσεων και της βαθύτερης οικονομικής ύφεσης. Επί του παρόντος, είναι πρόωρο να γίνονται εικασίες σχετικά με την παράταση της προθεσμίας για την επίτευξη της οικονομικής προσαρμογής».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk