Γερμανία: δημοσιονομικό πλεόνασμα 8,3 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο

Το σχίσμα ανάμεσα στις οικονομίες του Βορρά και του Νότου της ευρωζώνης βαθαίνει όπως μαρτυρούν τα τελευταία στατιστικά στοιχεία και παραδέχονται πλέον ανοικτά ακόμα και οι κυβερνήσεις των βορειουρωπαϊκών χωρών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας (Destatis) καταγράφηκε δημοσιονομικό πλεόνασμα το πρώτο εξάμηνο του έτους που άγγιξε τα 8,3 δισ. ευρώ.

Το σχίσμα ανάμεσα στις οικονομίες του Βορρά και του Νότου της ευρωζώνης βαθαίνει όπως μαρτυρούν τα τελευταία στατιστικά στοιχεία και παραδέχονται πλέον ανοικτά ακόμα και οι κυβερνήσεις των βορειουρωπαϊκών χωρών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας (Destatis) καταγράφηκε δημοσιονομικό πλεόνασμα το πρώτο εξάμηνο του έτους που άγγιξε τα 8,3 δισ. ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι η Γερμανία καταγράφει πλεόνασμα, εν μέσω της πιο βαθιάς κρίσης για την ευρωζώνη, για πρώτη φορά μετά το 2008. Ως ποσοστό επί του ΑΕΠ το πλεόνασμα ανήλθε στο 0,6% και αποδίδεται κατά κύριο λόγο στα θετικά οικονομικά στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας. Η κεντρική κυβέρνηση, τα κρατίδια και οι κοινότητες κατέγραψαν έλλειμμα που ανήλθε στα 3,3 δισ. ευρώ τους πρώτους έξι μήνες του έτους, όμως την ίδια στιγμή το σύστημα ασφάλισης και κοινωνικής προστασίας είχε πλεόνασμα 11,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη Destatis οι γερμανικές εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 2,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους, μεγαλύτερη από αυτή των εισαγωγών (2,1%). Συνολικά η μεγέθυνση της γερμανικής οικονομίας καταγράφεται οριακά θετική με το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ να αγγίζει το 0,3% το δεύτερο τρίμηνο έναντι 0,5% τους πρώτους τρεις μήνες του 2012.

Ωστόσο στην υπόλοιπη ευρωζώνη πληθαίνουν τα στατιστικά που πιστοποιούν την οικονομική καθίζηση. Ο δείκτης υπηρεσιών και κατασκευαστικού κλάδου στην ευρωζώνη βρέθηκε σε αρνητικά επίπεδα για έβδομο συνεχή μήνα τον Αύγουστο αγγίζοντας τις 46,6 μονάδες. Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Markit η πτώση αποδίδεται κυρίως στον κλάδο των υπηρεσιών αλλά αντικατοπτρίζει και τις ανισορροπίες εντός της νομισματικής ζώνης. Στη Γερμανία ο δείκτης κατασκευών κατέγραψε άνοδο στις 45 από τις 43 μονάδες (τον Ιούλιο) ενώ ο ίδιος δείκτης επιδεινώθηκε στην Ιταλία και την Ισπανία.

Στις «ανισορροπίες μεταξύ των εθνικών οικονομιών που απαρτίζουν την ευρωζώνη» αναφέρονται σήμερα με κοινή επιστολή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και των τριών χωρών της Βαλτικής. Οι τέσσερις κυβερνητικοί αξιωματούχοι που συναντώνται σήμερα στη Ρίγα της Λετονίας κάνουν λόγο για τη «βαθιά κρίση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας» στη ζώνη του ευρώ και καλούν για συντονισμένη δράση των ευρωπαίων ηγετών.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ο πίνακας που «γέρνει» Ο Γκαλάτσι-Γκαλάτσι φρόντισε να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη γύρω από τα νέα, υπερσύγχρονα συστήματα που κρατούν ανέπαφα τα έργα τέχνης,... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk