Ευρωζώνη: συνεχίζεται η συρρίκνωση υπηρεσιών και μεταποίησης

Συνεχίσθηκε τον Αύγουστο στην Ευρωζώνη η υποχώρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στους τομείς υπηρεσιών και μεταποίησης, ενώ η κρίση επηρεάζει πλεόν και τη γερμανική οικονομία. Η κρίση, που ξεκίνησε στις οικονομίες του Νότου, έχει αρχίσει να πλήττει τον σκληρό πυρήνα των χωρών του ευρώ, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων για την στήριξη της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Συνεχίσθηκε τον Αύγουστο στην Ευρωζώνη η υποχώρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στους τομείς υπηρεσιών και μεταποίησης, ενώ η κρίση επηρεάζει πλεόν και τη γερμανική οικονομία.

Η κρίση, που ξεκίνησε στις οικονομίες του Νότου, έχει αρχίσει να πλήττει τον σκληρό πυρήνα των χωρών του ευρώ, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων για την στήριξη της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε στις 46,6 μονάδες, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των αναλυτών για σταθεροποίηση στις 46,5 μονάδες του Ιουλίου.

Είναι ο έβδομος συνεχής μήνας που ο δείκτης βρίσκεται κάτω από τις 50 μονάδες, όριο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Στη Γερμανία, ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε σε χαμηλό τριετίας,καταγράφοντας συρρίκνωση για τέταρτο συνεχή μήνα, ενώ η οικονομική δραστηριότητα στη Γαλλία συρρικνώθηκε για έκτο συνεχόμενο μήνα.

Από τα παραπάνω στοιχεία εκτιμάται ότι στο τρίτο τρίμηνο το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα υποχωρήσει κατά 0,5% με 0,6%. Υπενθυμίζεται ότι στο δεύτερο τρίμηνο είχε μειωθεί κατά 0,2%.

Υπενθυμίζεται ότι τεχνικά μία οικονομία είναι σε ύφεση όταν το ΑΕΠ έχει μειωθεί για -τουλάχιστον- δύο συνεχόμενα τρίμηνα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk