Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος γερουσιαστής του Μιζούρι, Τοντ Έικιν, δήλωσε ότι παραμένει στον προεκλογικό αγώνα για την έδρα της Πολιτείας του με αντίπαλό του τη γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Κλερ ΜακΚάσκιλ, παρά τον σάλο που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις του για τους «πραγματικούς βιασμούς».

Ο Έικιν δεν δείχνει (για την ώρα τουλάχιστον) να υποχωρεί, παρά την αποδοκιμασία μέρους της κοινής γνώμης, κομματικών στελεχών από την Πολιτεία, ακόμα και του υποψηφίου διδύμου για την προεδρία Ρόμνεϊ και Ράιαν.

«Αντιπροσωπεύω μια συντηρητική πολιτική τάση, η οποία πρέπει να ακουστεί. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για να επανέλθω στη Γερουσία», υπογράμμισε στη συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σόου του Μάικ Χάκαμπι.

Ο Μιτ Ρόμνεϊ, που βλέπει ότι η υπόθεση μπορεί να του προκαλέσει προβλήματα στην προεκλογική του εκστρατεία, ανέβασε από την πλευρά τους τόνους.

Ενώ στις πρώτες δηλώσεις του ήταν καταδικαστικός χωρίς να ζητήσει την παραίτηση του Έικιν (μίλησε για σχόλια που «δεν μπορεί να τα υπερασπιστεί κανένας»), την Τρίτη επανήλθε καλώντας τον υποψήφιο να αποχωρήσει.

«Οι συμπολίτες του στο Μιζούρι τον προέτρεψαν να παραιτηθεί και νομίζω ότι πρέπει να ακολουθήσει τη συμβουλή και να αποχωρήσει από τον αγώνα για τη Γερουσία», τόνισε.

Η υπόθεση φαίνεται ότι έχει ενισχύσει τη ΜακΚάσκιλ η οποία υπολείπονταν στις δημοσκοπήσεις στην Πολιτεία, μία από τις κρίσιμες για την επικράτηση στη Γερουσία, όπως τουλάχιστον διαμορφώνονται τα πεδία των κρίσιμων αναμετρήσεων ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Παράλληλα έφερε ξανά και δυναμικά στο προσκήνιο ένα τα βασικά ζητήματα της κοινωνικής και πολιτικής αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ, αυτό των αμβλώσεων το οποίο διχάζει την κοινωνία και τα κόμματα.

Πολλοί από τους ρεπουμπλικανούς τηρούν σκληρή γραμμή και λένε όχι σε κάθε περίπτωση, άλλοι είναι «μετριοπαθέστεροι» και συμφωνούν με τις αμβλώσεις σε περίπτωση κινδύνου για την υγεία της γυναίκας.

Αν και υπάρχει απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου από το 1973 που νομιμοποιεί τις αμβλώσεις, πολλές Πολιτείες βάζουν τόσους περιορισμούς ώστε στην πράξη να τις αποτρέπουν.