Γαλλία: Ολοι βάλλουν πλέον εναντίον του «μέτριου» Ολάντ

Πυρά για πρώτη φορά από την ίδια του την παράταξη έχει αρχίσει να δέχεται ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, καθώς η επιστροφή του από τις διακοπές αναδεικνύεται ζοφερή. Σήμερα αναμένεται να προεδρεύσει ενός υπουργικού συμβουλίου, μία εβδομάδα νωρίτερα από το συνηθισμένο καθώς ακόμη και κεντροαριστερές εφημερίδες άσκησαν έντονη κριτική στην «πολύ μέτρια» αντιμετώπισή του όσον αφορά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία και η ΕΕ.

Πυρά για πρώτη φορά από την ίδια του την παράταξη έχει αρχίσει να δέχεται ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, καθώς η επιστροφή του από τις διακοπές αναδεικνύεται ζοφερή.

Σήμερα αναμένεται να προεδρεύσει ενός υπουργικού συμβουλίου, μία εβδομάδα νωρίτερα από το συνηθισμένο καθώς ακόμη και κεντροαριστερές εφημερίδες άσκησαν έντονη κριτική στην «πολύ μέτρια» αντιμετώπισή του όσον αφορά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία και η ΕΕ.

Με την οικονομία να λιμνάζει και χιλιάδες θέσεις εργασίας να απειλούνται, ο Ολάντ ακόμη δεν έχει εξηγήσει πώς θα υλοποιήσει τις εμφανώς αντιφατικές προεκλογικές του υποσχέσεις για ανάκαμψη ενόσω παράλληλα θα μειώσει το έλλειμμα του γαλλικού προϋπολογισμού σε 3% τον επόμενο χρόνο.

Οι επικριτές του, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο αριστερός Ζαν Λικ Μελανσόν, λένε ότι η εμμονή του Ολάντ να ακολουθήσει ένα χαμηλών τόνων στιλ διακυβέρνησης, αντί να ασχοληθεί με ζητήματα ουσίας έχει αρχίσει να του κοστίζει πολιτικά.

Μετά την εκλογή της, τον Μάιο, η κυβέρνηση έχει περάσει μόνο δύο σημαντικά νομοσχέδια: έναν νέο νόμο περί σεξουαλικής παρενόχλησης και μια τροποποίηση του προϋπολογισμού για την αύξηση της φορλογίας των πλουσίων.

Ακόμη και εφημερίδες όπως η κεντροαριστερή Liberation και η ευνοϊκή προς τον Ολάντ Le Monde έχουν αρχίσει να κάνουν λόγο για διστακτική στάση και «ακινησία».

Η απάντηση του Ολάντ σε αυτές τις επιθέσεις ήταν για άλλη μια φορά κατά κύριο λόγο στιλιστική. Αφότου επέστρεψε από τις διακοπές μια εβδομάδα νωρίτερα από ό,τι συνηθίζεται για τους γάλλους προέδρους, με ένα απλό σιδηροδρομικό δρομολόγιο, δήλωσε απλώς στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν ότι η έναρξη του πολιτικού έτους ξεκινάει τώρα.

Ο γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε χτες για φαγητό με τον πρωθυπουργό του Ζαν Μαρκ Αϊρό, ώστε να συζητηθεί με ποιον τρόπο θα περικόψουν 33 δισεκατομμύρια ευρώ από τις κρατικές δαπάνες στον προϋπολογισμό του 2013. Όμως ακόμη και περικοπές τέτοιου ιλιγγιώδους ύψους ίσως να μην είναι αρκετές για να κατεβάσουν το γαλλικό έλλειμμα στο επίπεδο του 3% που είναι και ο στόχος της ευρωζώνης.

Παρόλο που η γαλλική οικονομία υπήρξε στατική κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους και ενδέχεται να συρρικνωθεί ελαφρά κατά το τρίτο, ο Ολάντ και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί επιμένουν να βασιστεί το σχέδιο για το προϋπολογισμό του 2013 σε μια πρόβλεψη που θέλει να υπάρχει του χρόνου ανάπτυξη της τάξης του 1,2%. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι οικονομολόγοι ισχυρίζονται ότι η Γαλλία θα είναι τυχερή αν καταφέρει να επιδείξει ανάπτυξη της τάξης του 0,7%.

Μέχρι στιγμής οι διεθνείς αγορές έχουν υπάρξει καλές με την κυβέρνηση Ολάντ. Η Γαλλία μέχρι στιγμής δανείζεται με επιτόκια σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, όμως αυτό θα μπορούσε να αλλάξει άρδην σε περίπτωση που η Γαλλία αποτύχει στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων του 3%.

Ταυτόχρονα όμως, η κυβέρνηση Ολάντ περνάει μια κρίση «εικόνας» μετά το κύμα εξώσεων εκατοντάδων Ρομά από τους αυτοσχέδιους καταυλισμούς όπου διέμεναν προκαλώντας τις κατηγορίες πολλών πολιτών που εύστοχα υποστηρίζουν ότι ο αριστερός Ολάντ συνεχίζει τις πρακτικές του συντηρητικού δεξιού προκατόχου Νικολά Σαρκοζί στις διώξεις μειονοτικών ομάδων.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk