Σε σχέση με τους υπόλοιπους τροπικούς προορισμούς, το Μπαλί της Ινδονησίας, αυτό το κρησφύγετο του ινδουισμού στην καρδιά της τέταρτης σε πληθυσμό χώρας του κόσμου, διακρίνεται από ένα βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Πέρα από τις εξωτικές αποχρώσεις του τυρκουάζ, του πάλλευκου και του πράσινου, που γαληνεύουν τις αισθήσεις του δυτικού τουρίστα (και αποτελούν βασικό δέλεαρ για τέτοια μακρινά ταξίδια), ο μικρός παράδεισος των 3,8 εκατομμυρίων κατοίκων προσφέρει τόσες επιλογές όσες και μια τυπική μεγαλούπολη. Καλό είναι ο επισκέπτης να μην «ξύσει» μόνο την τουριστική επιφάνεια που μονοπωλείται από την πληθώρα εξωτικών ακτών και πολυτελών καταλυμάτων, αλλά να εξερευνήσει και την παρθένα ηφαιστειογενή ενδοχώρα με τα πανύψηλα βουνά.

Ο δημοφιλής προορισμός δεν προσελκύει μόνο τον ράθυμο ταξιδευτή, ηλιοκαμένους θορυβώδεις Αυστραλούς, φανατικούς σέρφερ, ζευγάρια «του μέλιτος» ή οικογένειες σε all inclusive πεντάστερα ξενοδοχεία, αλλά και τον αθλητικό νέο που αναζητεί τη δράση – σε όλα τα επίπεδα – και εκείνον που διαπνέεται από πνευματικές αναζητήσεις. Oπου και αν σταθείς, δεν μπορείς να αγνοήσεις την πνευματικότητα του νησιού – και τους ντόπιους που κυκλοφορούν με τα σαρόνγκ τους γύρω από τους μυσταγωγικούς ναούς. Η τουριστική δύναμη του Μπαλί δέχθηκε βαρύ πλήγμα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2002 και του 2005. Σύντομα ωστόσο άρχισε να ανακάμπτει και μέσα στο 2010 φιλοξένησε 2,57 εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ το 2011 ανακηρύχθηκε από το BBC Travel το δεύτερο ομορφότερο νησί του κόσμου, μετά τη Σαντορίνη.

Ψηλό βουνό, βαθύς ωκεανός

Διάφορα πολυτελή θέρετρα διεκδικούν μερίδα του τοπίου, αν και περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δραστηριότητες στη φύση. Μπορεί κανείς να περιηγηθεί στα μικρά χωριά και να επισκεφθεί τα δελφίνια της ακτής Λοβίνα ή να τολμήσει υποβρύχιες καταδύσεις στην ακτή Τζάβα. Προς δυσμάς τοποθετείται το Εθνικό Πάρκο Μπαράτ, μια ορεινή έκταση που περιλαμβάνει ένα τροπικό και ένα ριζοφόρο δάσος, μια ολόκληρη σαβάνα, καθώς και κοραλλιογενή μικρότερα νησάκια. Εκεί ζει και αναπαράγεται το υπό εξαφάνιση ψαρόνι του Μπαλί, ενώ στο Πεμουτεράν ο δραστήριος τουρίστας θα λάβει μέρος στο πρόγραμμα Turtle Hatchery Project στο πλαίσιο του οποίου μπορεί να απελευθερώσει μια νεογέννητη θαλάσσια χελώνα στον ωκεανό. Το εσωτερικό του νησιού, με την ηφαιστειογενή αύρα του, ξεχωρίζει για την πλούσια βλάστηση και τους λόφους που έχουν σμιλευτεί σε αναβαθμίδες καλλιέργειας ρυζιού. Τα χωριά βόρεια της πρωτεύουσας Ντενπασάρ έχουν αναπτύξει έναν ιδιότυπο, δημιουργικό χαρακτήρα: αργυροχόοι στο Σελούκ, χορευτές και ζωγράφοι στο Μπατουάν, ξυλογλυπτική στο Μας. Οι ήσυχοι δρόμοι του Ουμπούντ κατακλύζονται από γκαλερί και καλαίσθητα café, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν παραδοσιακούς χορούς στο παλιό παλάτι ή να θαυμάσουν έργα τέχνης στο Πούρι Λουκισάν καθώς και στο Νέκα. Οι περισσότεροι τουρίστες ωστόσο συρρέουν στο μικρό προστατευόμενο δάσος για πιθήκους Monkey Forest Sanctuary, όπου την παράσταση (και το φαγητό) κλέβουν οι ακαταμάχητοι μακάκοι με τις μακριές ουρές και τις μπανάνες στο χέρι.

Η μητέρα των ναών

Στα δυτικά της πρωτεύουσας, στο εντυπωσιακό φαράγγι του ποταμού Αγιούνγκ – που προσφέρεται τόσο για ράφτινγκ όσο και για mountain bike -, ορθώνονται πολλά από τα πεντάστερα καταλύματα του νησιού. Οικολογικές ξεναγήσεις με ποδήλατα μπορεί κανείς να ακολουθήσει και με το Bali Eco Cycling στις φυτείες ρυζιού και καφέ. Η αρχαία περιοχή Goa Gajah, ένα σπήλαιο με περίτεχνα σκαλίσματα του 9ου αιώνα, γοητεύει τους τουρίστες, ενώ όλοι, αργά ή γρήγορα, θα επισκεφθούν τον μεγαλύτερο ναό του Μπαλί, που ονομάζεται «Πούρα Μπεζακί» (Μητέρα όλων των ναών). Το ξενοδοχείο και spa Fivelements, κοντά στο Ουμπούντ, διαθέτει ειδική αίθουσα διαλογισμού (το γνωστό στη Δύση meditation) και δωμάτια από μπαμπού. Τέλος, νιώστε σαν ήρωας του Ρόαλντ Νταλ στο τεράστιο εργοστάσιο σοκολάτας Big TreeFarm που βρίσκεται κοντά στο Ουμπούντ και είναι κατασκευασμένο αποκλειστικά από μπαμπού.

Σερφάροντας στο spa

Κατά γενική ομολογία, στην περιοχή νότια του Ντενπασάρ απλώνονται οι ωραιότερες παραλίες του Μπαλί. Εκεί ξεφυτρώνουν με φρενήρεις ρυθμούς όλο και περισσότεροι ναοί φιλοξενίας. Τουλάχιστον, ο νόμος που επιβάλλει να μην ορθώνονται κτίρια ψηλότερα από ένα φοινικόδεντρο έχει προστατέψει τη φυσική ομορφιά του νησιού από την τουριστική απειλή – περιέργως το τοπίο δεν έχει (ακόμη) εκφυλιστεί. Κατευθυνθείτε στη Nusa Dua για πολύ καλό σέρβις από τα γύρω πολυτελή ξενοδοχεία ή στην παραλία Sanur αν έχετε παιδιά και αναζητήστε τη γαλήνη στην Pantai Pasir Putih, που σημαίνει «λευκή άμμος». Η κουλτούρα του σερφ κατέφθασε στο νησί μαζί με τις ορδές των ηλιοκαμένων Αυστραλών που αναζητούν τα καταλληλότερα κύματα για να «καβαλήσουν» τις πολυταξιδεμένες σανίδες τους. Και τα βρίσκουν στις παραλίες Padang Padang, Sulubhan, Kuta και Bingin.

Γεύση από παράδεισο

Αρχικά δοκιμάστε φαγητό στον δρόμο, στα λεγόμενα «βαρούνγκ» του Μπαλί, που θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με τις ελληνικές ταβέρνες. Παραγγέλνεις φαγητό με το κιλό – τόνο, γαρίδες, αστακό – και κάθεσαι να φας σε πλαστικές καρέκλες δίπλα στο κύμα, υπό το φως των κεριών. Το ψάρι μαγειρεύεται με μια ειδική τεχνοτροπία μέσα σε κοχύλια. Προτιμήστε το βαρούνγκ Made στο Σεμινιάκ και το Ibu Oka στο Ουμπούντ. Αξίζει επίσης εύφημος μνεία στο εστιατόριο του πολυτελούς ξενοδοχείου Damai Lovina, στη βόρεια ακτή του νησιού: μενού υψηλών προδιαγραφών με πέντε πιάτα, που προέρχονται από την οργανική φάρμα του. Οχι τόσο για το φαγητό του, αλλά για τη θέα, το εστιατόριο Νgiring Νgewedang προσελκύει αρκετούς επισκέπτες. Στο Mozaic στο Ουμπούντ σπεύδουν να κάνουν κράτηση τα ζευγάρια για να γευθούν ινδονησιακές και γαλλικές γεύσεις μέσα σε έναν τροπικό κήπο. Το KU DE TA, παραλιακό εστιατόριο και κλαμπ στο Σεμινιάκ, απευθύνεται στο μοντέρνο και νεανικό κομμάτι του τουρισμού, όπως άλλωστε και η ευρύτερη περιοχή.