Ο κ. Κιθ Χάρις, ιδιοκτήτης της αγγλικής τράπεζας «Seymour Pierce», είναι ο σύμμαχος του κ. Δημήτρη Βιντιάδη στην επιχείρηση «διάσωσης» της κιτρινόμαυρης εταιρείας η οποία σχεδιάζεται στο Λονδίνο!
Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους επενδυτές του επιχειρηματικού λόμπι του Λονδίνου, με συμμετοχή σε deal εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε όλο τον κόσμο και έντονη ενασχόληση με τον χώρο του ποδοσφαίρου στην Αγγλία. Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος της Football League (της λίγκας που διοργανώνει τα πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών της χώρας πλην της πρώτης, δηλαδή της Πρέμιερ Λιγκ) και του ιστορικού σταδίου Γουέμπλεϊ.
Εκπροσωπεί τον ιδιοκτήτη της Τσέλσι κ. Ρομάν Αμπράμοβιτς, τον ιδιοκτήτη της Φούλαμ κ. Μοχάμετ Αλ Φαγέντ, ήταν ο «συμπαίκτης» του κ. Ράντι Λέρνερ στην αγορά της Αστον Βίλα, όπως επίσης και του γκρουπ από τη Μέση Ανατολή το οποίο είχε κινηθεί για την αγορά της Λίβερπουλ, ενώ συμμετοχή είχε στην εξαγορά των Μάντσεστερ Σίτι και Γουέστ Χαμ!
Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε επίσης στην προσπάθεια βρετανών επιχειρηματιών με την ονομασία Red Knights, οι οποίοι επιχείρησαν να «απελευθερώσουν» την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από τον Αμερικανό κ. Μάλκομ Γκλέιζερ και την οικογένειά του. Σε εκείνη την υπόθεση ο Χάρις ήταν ένας από τους επικεφαλής του γκρουπ, ενώ η τράπεζά του είχε ενεργή συμμετοχή στην επιχείρηση που δεν είχε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
Ο Κιθ Χάρις είναι από τους ανθρώπους που μπορούν ευλόγως να χαρακτηριστούν ως «τεχνοκράτες» ή «επαγγελματίας παράγοντας». Η συμμετοχή του στο deal δείχνει ξεκάθαρα ότι ο όμιλος επενδυτών που ενδιαφέρεται για την Ενωση δεν έχει τη διάθεση να ξοδέψει ένα τσουβάλι με λεφτά για να τα πετάξει σε ένα βαρέλι δίχως πάτο.
Το γκρουπ των υποψήφιων επενδυτών αντιμετωπίζει την ΑΕΚ ξεκάθαρα ως επένδυση. Αυτό που επιχειρεί είναι να διαπιστώσει αν με τα δεδομένα που υπάρχουν στην Ενωση και γενικότερα με το καθεστώς που «αφεντεύει» το ελληνικό ποδόσφαιρο, η ενασχόλησή του με την κιτρινόμαυρη εταιρεία μπορεί να εξελιχθεί σε ένα συμφέρον deal, το οποίο θα αλλάξει τη μοίρα της ΠΑΕ και θα την μετατρέψει σε μια υγιή εταιρεία η οποία μακροπρόθεσμα φέρει στον κ. Χάρις και την παρέα του κέρδη.
Ενα ενδιαφέρον άρθρο για τον τρόπο σκέψης και επιχειρηματικής δράσης του κ. Χάρις δημοσίευσε πρόσφατα το αγγλικό ποδοσφαιρικό περιοδικό «FourFourTwo» αποκαλύπτοντας τα έξι βασικά βήματα για την ολοκλήρωση ενός deal:
Βήμα 1: Μιλήστε με τους ειδικούς
«Προσεγγίστε μια εταιρεία που ασχολείται με τα οικονομικά και ξέρει πώς να αγοράσει ένα σύλλογο, όπως μια επενδυτική τράπεζα. Εχουν ομάδες λογιστών και δικηγόρων όλοι τους εκπαιδευμένοι για να σας βοηθήσουν να πραγματοποιήσετε το καλύτερο deal».
Βήμα 2: Δείξε μου τα χρήματα
«Καθορίστε πόσα θέλετε να ξοδέψετε, και να θυμάστε ότι το αρχικό ποσό που πληρώνετε για να αγοράσετε ένα κλαμπ είναι μόνο η αρχή. Θα πρέπει επίσης να επενδύσετε σε παίκτες, ένα νέο γήπεδο, όπως και σε υποδομές για τις ακαδημίες και προπονητικές εγκαταστάσεις».
Βήμα 3: Αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης του συλλόγου
«Η αξία ενός συλλόγου καθορίζεται από διάφορους παράγοντες: εάν του ανήκει το γήπεδο, η συνολική αξία των παικτών, οι δαπάνες για μισθούς και τα χρέη προς τρίτους. Δεν θέλετε να πληρώσετε 100 εκατ. λίρες για ένα κλαμπ μόνο για να ανακαλύψετε ότι έχει χρέη 50 εκατ. λίρες».
Βήμα 4: Γνωρίστε τους ιδιοκτήτες-κάντε γνωστές τις προθέσεις σας
«Με τους μετόχους, θα πρέπει να αποδείξετε ότι το ενδιαφέρον σας είναι πραγματικό. Ποια είναι τα σχέδιά σας για το γήπεδο; Θα επενδύσετε στο υπάρχον υλικό; Θα αυξήσετε τις τιμές των εισιτηρίων; Μόνο και αφού έχετε πείσει άπαντες για τις καλές σας προθέσεις, η προσφορά σας θα γίνει δεκτή».
Βήμα 5: Περάστε το τεστ
«Η Premier League και η FA (ποδοσφαιρική ομοσπονδία) θα κάνουν τεστ στον κάθε υποψήφιο ιδιοκτήτη. Το τεστ θα εξακριβώσει αν τα χρήματά σας είναι προϊόν κάποιας εγκληματικής επιχείρησης, όπως ναρκωτικά, εμπόριο όπλων ή απάτη. Ουσιαστικά, αν υπάρχει έστω και μια ποινική καταδίκη δεν μπορείτε να αγοράσετε κανένα σύλλογο στην Αγγλία. Εάν κι εφόσον δεν έχετε αποτύχει, θα πάρετε το πράσινο φως».
Βήμα 6: Ολοκλήρωση της γραφειοκρατίας
«Υπάρχει μια σύμβαση με τίτλο «Η πώληση και συμφωνία αγοράς» όπου η μία πλευρά δέχεται να πουλήσει και ο άλλος συμφωνεί να αγοράσει. Όταν πέσουν οι υπογραφές, τα χρήματα αλλάζουν χέρια και ο παλιός ιδιοκτήτης παίρνει τα χρήματα και ο νέος ιδιοκτήτης παίρνει τις μετοχές».