Ένας ακόμα καύσωνας είναι, θα περάσει

To 2012 επεφύλαξε ένα από τα πιο ζεστά καλοκαίρια, για τη χώρα και ειδικά την πόλη της Αθήνας: κτίρια που πυρώνουν, άσφαλτος που φλέγεται, πεζοί που λιώνουν, και δεν χάνουν ευκαιρία να κρυφτούν στη δροσιά του κλιματιστικού.

To 2012 επεφύλαξε ένα από τα πιο ζεστά καλοκαίρια, για τη χώρα και ειδικά την πόλη της Αθήνας: κτίρια που πυρώνουν, άσφαλτος που φλέγεται, πεζοί που λιώνουν, και δεν χάνουν ευκαιρία να κρυφτούν στη δροσιά του κλιματιστικού.

Το έργο επαναλαμβάνεται από την Πέμπτη με το θερμόμετρο να παίρνει πάλι την ανιούσα. Οι 40oC επιβάλλουν ειδική αντιμετώπιση• άλλωστε ο καύσωνας έχει τα κακά αλλά… και τα καλά του. Ψυχραιμία, και ο Σεπτέμβριος, όπου να ‘ναι, φτάνει.

Διατροφή
Προσθέστε λίγο περισσότερο αλάτι στο φαγητό σας, για να διατηρήσετε σε ισορροπία τα υγρά του σώματος, καθώς υπάρχει έντονη εφίδρωση. Στην περίπτωση που έχετε υψηλή πίεση, η οδηγία δεν έχει νόημα και σαφώς την αγνοείτε.

Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά. Το καλοκαίρι προσφέρει ευρύτατη γκάμα επιλογών, θρεπτικών και ιδιαίτερα γευστικών, με κορυφαία το καρπούζι, το πεπόνι, τα σύκα, τα σταφύλια. Πέρα από δροσιά, παρέχουν ηλεκτρολύτες και ιχνοστοιχεία, που χάνει ο οργανισμός με τον ιδρώτα, ενώ, χάρη στις φυτικές τους ίνες, διευκολύνουν την πέψη, με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνεται επιπλέον ο οργανισμός.

Αποφύγετε τα βαριά φαγητά και τις πλούσιες σε λιπαρά τροφές. Η πέψη τους επιβαρύνει το πεπτικό σύστημα. Καλό το χουνκιάρ μπεγεντί και τα κεμπάπ αλλά δεν βοηθούν όταν το θερμόμετρο, χτυπάει «σαραντάρια».

Νερό, νερό, νερό. Έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι δροσερό νερό, που καταναλώνεται ευκολότερα σε μεγάλες ποσότητες απ’ ό,τι το παγωμένο.

Περιορίστε την κατανάλωση καφέ και αλκοολούχων ποτών, είναι διουρητικά.

Καύσωνας SOS
Καθώς το σώμα προσπαθεί να αποβάλει την υπερβολική θερμότητα και να δροσιστεί, το αίμα κατευθύνεται προς την επιφάνεια του δέρματος, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να φτάνει λιγότερο στα άλλα όργανα.

Η θερμική εξάντληση οφείλεται στη μεγάλη απώλεια νερού και νατρίου μέσω της εφίδρωσης, ιδίως κατά τη διάρκεια σκληρής σωματικής εργασίας ή άσκησης. Αποφύγετε το γυμναστήριο, υπάρχουν και πιο δροσερές μέρες για να «κτίσετε» το σώμα σας.

Η απώλεια υγρών μπορεί να διαταράξει την κυκλοφορία του αίματος αλλά και να επηρεάσει την εγκεφαλική λειτουργία. Τα συμπτώματα είναι έντονη εφίδρωση, ωχρότητα, αδυναμία, ναυτία, ψυχρό και υγρό δέρμα, γρήγορος και σφυγμός, γρήγορη και βαθιά αναπνοή.

Η θερμική κράμπα μπορεί να εμφανιστεί όταν το σώμα χάνει υπερβολικές ποσότητες υγρών, νατρίου και άλλων θρεπτικών συστατικών (π.χ. κάλιο, μαγνήσιο) κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής άσκησης.

Η θερμοπληξία είναι η πιο σοβαρή κατάσταση που σχετίζεται με τη ζέστη. Προκαλείται όταν η θερμότητα που δέχεται το σώμα ξεπερνά την ικανότητα ομοιόστασής του (διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος στους 37 βαθμούς), αυξάνοντας τη θερμοκρασία του. Η επικινδυνότητά της οφείλεται κυρίως στη συνακόλουθη μείωση της διανοητικής ικανότητας.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η υπερβολική θερμοκρασία σώματος, η διακοπή της εφίδρωσης, το κόκκινο δέρμα, ο γρήγορος και δυνατός σφυγμός, η ναυτία, η απώλεια συνείδησης.
Ενδείκνυται η άμεση μείωση της θερμοκρασίας του σώματος (π.χ. με κρύα ντους, δροσερά ρούχα και λήψη υγρών).

Φάρμακα και καύσωνας
Η ζέστη μπορεί να επηρεάσει τη δράση συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως τα αντικαταθλιπτικά, ως εκ τούτου όσοι ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους, μήπως χρειαστεί να την τροποποιήσουν.

Αντιυπερτασικά Αν η πίεση πέφτει σε χαμηλά επίπεδα, είναι πιθανό να χρειαστεί είτε να μειωθούν, είτε ακόμα -σε σπάνιες περιπτώσεις- και να τα διακοπούν προσωρινά.

Διουρητικά Αν δεν ρυθμιστεί η δόση, υπάρχει κίνδυνος υπότασης, ακόμη και θερμοπληξίας (σε συνδυασμό με την αυξημένη εφίδρωση – αφυδάτωση).

Αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά Μπορεί να προκαλέσουν πτώση της πίεσης. Προσεκτικοί πρέπει να είναι και όσοι παίρνουν αντιψυχωτικά, γιατί είναι ευάλωτοι στο «κακόηθες νευροληπτικό σύνδρομο», που έχει συμπτώματα υψηλού πυρετού, υπότασης ή υπέρτασης, ωχρότητας και ταχυκαρδίας.

Σκευάσματα για την καρδιά. Το κεφάλαιο «καρδιά» είναι περίπλοκο, καθώς οι πολύ χαμηλές και πολύ υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν αρνητικά όσους πάσχουν από καρδιαγγειακά προβλήματα. Η όποια φαρμακευτική αγωγή χρειάζεται ρύθμιση, διαφορετικά ο οργανισμός αποσυντονίζεται, με αποτέλεσμα το αίσθημα έντονης κούρασης, και την εμφάνιση προβλημάτων, όπως αρρυθμίες, διαταραχές λόγω αφυδάτωσης και πτώση της αρτηριακή πίεσης.

Έλεγχος του σακχάρου. Προσοχή για τους διαβητικούς: αναψυκτικά, παγωτά και φρούτα αυξάνουν το σάκχαρο και, σε συνδυασμό με την εφίδρωση, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα.

Δύσπνοια Απαιτείται αύξηση της δόσης των φαρμάκων για όσους πάσχουν από προβλήματα του αναπνευστικού, όπως άσθμα και βρογχίτιδα. Συμβουλευθείτε τον ειδικό.

Ευαίσθητες οµάδες
Ποιοι κινδυνεύουν να «καούν» από τις υψηλές θερμοκρασίες:

– Παιδιά
– Ηλικιωμένοι
– Παχύσαρκοι
– Υπερτασικοί
– Διαβητικοί
– Χρόνια αλκοολικοί
– Πάσχοντες από καρδιαγγειακά προβλήματα
– Ασθενείς με νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια
– Όσοι λαμβάνουν φάρμακα, όπως αντιισταμινικά και αντικαταθλιπτικά
– Όσοι εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους.

Τα καλά νέα
Μερικά από τα θετικά της ζέστης είναι τα εξής:

Η υπερβολική ζέστη «κόβει» την όρεξη. Η μειωμένη πρόσληψη τροφής είναι άλλωστε ένας από τους τρόπους που έχει ο ανθρώπινος οργανισμός για να αντιμετωπίσει τις υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος. Οδηγείται ενστικτωδώς σε τρόφιμα ελαφριά και δροσερά (π.χ. φρούτα και λαχανικά), αντί για βαριά και λιπαρά φαγητά, που βαραίνουν και τη σιλουέτα.

Ομορφαίνει, επίσης, το δέρμα. Αν θέλετε λαμπερό πρόσωπο, ιδού η ευκαιρία: η θερμότητα αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, οξυγονώνονται καλύτερα οι ιστοί και έτσι η επιδερμίδα βελτιώνεται σε όψη, ενώ παράλληλα αναζωογονείται.

Ανακουφίζει το μυοσκελετικό. Σε περίπτωση που πάσχετε από χρόνια πάθηση ή πόνους των οστών ή των αρθρώσεων, όπως ρευματικά και αρθριτικά, στη διάρκεια του καλοκαιριού νιώθετε συνήθως καλύτερα. Η άνοδος της θερμοκρασίας και τα μπάνια περιορίζουν τους πόνους και βελτιώνουν την κινητικότητα μυών και αρθρώσεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk